Pod povećalom

Zbog kartica kakve Kliman želi uvesti za domaće turiste, Europska komisija već je tužila Mađare

Biljana Savić

Foto M. Aničić

Foto M. Aničić

Ministar Kliman namjerava uvesti kartice s pogodnostima za Hrvate. Sličan pokušaj imali su Mađari na što je intervenirala Europska komisija pa se projekt ukida, upozorava SDP-ovac Peđa Grbin



RIJEKA  Ministar turizma Anton Kliman namjerava uvesti kartice s pogodnostima za domaće turiste, u cilju poticanja domaćeg turističkog prometa i aktiviranja turističkog potencijala kontinentalne Hrvatske. Kliman je razgovarao s ministrom financija Zdravkom Marićem o mogućnostima uvođenja posebnih kartica s pogodnostima za domaće turiste, koja nije neuobičajena u europskim zemljama. U Ministarstvu turizma kažu da je u Mađarskoj sustav takve kartice postigao dobar uspjeh u proteklih pet godina, s bitnim porastom domaćih noćenja, te da stoga ministar želi razgovarati s povjerenikom mađarske vlade za turizam.


– Razgovor s ministrom financija tek je prvi u nizu, sad je potrebno pripremiti modele i detaljne analize – napominju iz Ministarstva turizma i navode da je u Mađarskoj program vlade za poticanje domaćeg turizma, uobličen kroz takozvanu Szep karticu, doveo do toga da je od 2010. do 2015. godine zabilježen porast broja noćenja domaćih turista za gotovo 30 posto, a ukupnog prihoda domaćeg turizma za čak 64 posto. Do sada je u Mađarskoj 26.500 tvrtki koristilo tu karticu, kao i gotovo 1,3 milijuna građana, a samo prošle godine ostvaren je promet od oko 290 milijuna eura od uplata tvrtki zaposlenicima na ime Szep kartice, koje su uglavnom trošili na turističke i ugostiteljske usluge – navode u Ministarstvu.


Kartica Szep


Kartica Szep u Mađarskoj funkcionira tako da je svakoj tvrtki omogućeno da zaposlenicima, osim redovitog osobnog dohotka, isplati i dodatno iznos od 450 tisuća mađarskih forinti (oko 1.450 eura) u godinu dana, a taj se iznos oporezuje manjim postotkom nego dohodak. Novac se može doznačiti odjednom ili u više navrata godišnje, ali u svega nekoliko odabranih mađarskih banaka, što je, kako kažu iz Ministarstva, bio i sporan dio, pa je Europska komisija intervenirala zahtijevajući da se ti iznosi mogu doznačiti u bilo koju banku.




Tih 450 tisuća forinti može se u cijelosti potrošiti na smještaj, ugostiteljske i na rekreacijske usluge, ali u određenim iznosima za svaku od tih usluga. Dio iznosa se može trošiti i za druge usluge, primjerice za topli obrok, jednokratnu potporu na početku školske godine, prijevoz na posao ili dodatno za mirovinu  ili zdravstvene usluge, ali ipak veći dio, najmanje 250 tisuća forinti, mora se utrošiti na turizam i ugostiteljstvo.


Razmatraju modele


No, ovu najavu je prekinuo saborski zastupnik SDP-a Peđa Grbin stavivši na svoju Facebook stranicu link kojim dokazuje da je Mađarska povrijedila određene zakone i odredbe EU-a, te će biti novčano kažnjena, a da se mađarski projekt – ukida.


»Svakome tko ima imalo pojma o funkcioniranju Europske unije nameće se pitanje ne radi li se ovdje o diskriminaciji po državljanstvu koja je strogo zabranjena europskim pravom. E, pa da olakšam posao ministru, da spriječim blamažu za Hrvatsku (koja u takvim situacijama rezultira novčanim kaznama koje na zahtjev Komisije izriče Sud EU-a) pozivam ministra da pročita presudu u predmetu C-179/14, u kojem je Komisija tužila Mađarsku zbog Szep kartice. Mađarska je taj predmet, naravno, izgubila te joj slijedi plaćanje troškova i kazne«, napisao je Grbin  i dodao link na presudu.


S ovim smo upoznali Ministarstvo turizma i rečeno nam je da nije riječ o doslovnom preslikavanju mađarskog modela.  – Razmatramo više modela od kojih ćemo pripremiti onaj koji nam najviše odgovara – poručuju iz Ministarstva.