Pozvan u Heinzlovu zbog ironične fotomontaže

Zbog ilustracije sa šahovnicom u obliku svastike, osnivač Indexa Matija Babić završio u policiji

Danko Radaljac

Na Facebooku se Babić oglasio opet danas poslijepodne, poslavši poruku s mobitela iz same policijske postaje. "Kad je ilustriranje fašizma veći problem od fašizma. Živjela Rvacka", napisao je Babić



ZAGREB - Osnivač portala Index Matija Babić danas poslijepodne priveden jezavršio je na saslušanju u policijskoj postaji u Heinzelovoj ulici.


Razlog je, kako doznajemo, ironična ilustracija hrvatske zastave sa šahovnicom u obliku kukastog križa, kojom je na tom portalu popraćen tekst naslova “Hrvatska odlučila kao nekad: 65 posto za diskriminaciju”. U pozadini trobojnice ukomponirana je i slika poglavnika Ante Pavelića s uzdignutom desnicom.



Predsjednik Hrvatskoga novinarskog društva (HND) Zdenko Duka ne opravda Matiju Babića, osnivača portala Index.hr, što je objavio ilustraciju sa šahovnicom u obliku svastike, ali kaže da razumije njegovu poruku.»Babićeva satira je radikalna, ali važnije je štititi ljude, nego simbole, a jučerašnji referendum pokazao je da se većina opredijelila da neće štititi manjinu«, izjavio je večeras za Hinu predsjednik HND-a Zdenko Duka u povodu poziva na obavijesni razgovor što ga je policija uputila Matiji Babiću.Policija je večeras priopćila da se Babić odazvao pozivu i došao na obavijesni razgovor te da je, nakon obavljenog obavijesnog razgovora i prikupljenih činjenica, utvrđeno kako je Babić počinio prekršaj iz članka 4. Zakona o grbu, zastavi i himni Republike Hrvatske te zastavi i lenti predsjednika Republike Hrvatske te će protiv njega nadležnom Prekršajnom sudu biti podnesen optužni prijedlog redovnim putem.Portal Index.hr objavio je da je obavijesni razgovor u policiji završen oko 19 sati te da je Babić pušten kući. Index prenosi i kako je Babić, na upit policije hoće li ilustraciju ukloniti, odgovorio da nema tu namjeru, a što večeras i potvrđuje naslovnica tog portala.»Index je već deset godina, oduvijek i bez iznimaka, na strani slabijih, ugroženih, na strani onih koji su u manjini. To ćemo i ostati bez obzira na cijenu – bio to zatvor, prijetnje smrću ili novčane kazne. Index će ze boriti za manjine, koliko god to bilo nezahvalno i opasno u zemlji koja naginje fašizmu«, izjavio je Matija Babić, a prenio Index.hr.




Babić nije urednik Indexa, a formalno niti njegov vlasnik, ali je na društvenoj mreži Facebook objavio da je on autor ilustracije.


Na Facebooku se Babić oglasio opet danas poslijepodne, poslavši poruku s mobitela iz same policijske postaje. “Kad je ilustriranje fašizma veći problem od fašizma. Živjela Rvacka”, napisao je Babić u svom statusu, a Facebook je registrirao da se nalazi na lokaciji “MUP Heinzlova”.


Usporedno s vijesti o pozivanju na razgovor, na Facebooku je otvorena grupa “Podrška Matiji Babiću”.


Babić je tijekom večeri pušten iz policije, a neslužbeno se doznaje, da nije imao zamjerki na njeno postupanje.


Policijska uprava zagrebačka večeras je priopćila kako će protiv Babića redovnim putem biti podnesen optužni prijedlog.


Kao razlog je potvrđeno da se radi o “objavi na internetskom portalu neprimjerenog sadržaja u kojem su dijelovi grba i zastave Republike Hrvatske korišteni na način suprotno odredbama Zakona o grbu, zastavi i himni Republike Hrvatske te zastavi i lenti predsjednika Republike Hrvatske”.


Policija ističe i da je autor počinio prekršaj iz članka 4. navedenoga Zakona poradi čega će protiv istoga nadležnom Prekršajnom sudu biti podnesen optužni prijedlog. Članak 4. spomenutoga zakona glasi »Grb, zastava i himna Republike Hrvatske mogu se rabiti u obliku, opisu i tekstu koji su utvrđeni Ustavom Republike Hrvatske i uredeni ovim zakonom. U grbu i na zastavi Republike Hrvatske ne može se ništa mijenjati. Iznimno, ako je statutom ili drugim propisom pravnih osoba predviđeno, dijelovi grba ili zastave Republike Hrvatske mogu se rabiti kao sastavni dio drugih amblema odnosno znakova, pod uvjetom da se time ne vrijeđa ugled i dostojanstvo Republike Hrvatske.«