Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: °
Sutra: ° °
23. veljače 2019.
Burne reakcije

Zbog Istanbulske konvencije počela raspuštenja HDZ-ovih ogranaka i brisanja iz članstva

Foto: D. LOVROVIĆ
Foto: D. LOVROVIĆ
Autor:
Objavljeno: 13. ožujak 2018. u 14:25 2018-03-13T14:25:00+01:00

Roko Antić je predsjedniku šibensko-kninske Županijske organizacije HDZ-a Nediljku Dujiću uputio molbu da ga izbriše iz te stranke, navodeći kao razlog neslaganje s Istanbulskom konvencijom, za koju kaže da je »pogubna«

Roko Antić, predsjednik Općinske organizacije HDZ-a Kistanje, podnio je u utorak neopozivu ostavku na tu funkciju, kao i na mjesto člana županijskog odbora te zatražio i brisanje iz stranke, sve zbog neslaganja s Vladinom najavom ratifikacije Istanbulske konvencije, nakon čega je jednoglasnom odlukom svih članova raspuštena ta općinska stranačka organizacija.

Antić je predsjedniku šibensko-kninske Županijske organizacije HDZ-a Nediljku Dujiću uputio molbu da ga izbriše iz te stranke, navodeći kao razlog neslaganje s Istanbulskom konvencijom, za koju kaže da je »pogubna«, a njezino prihvaćenje »ideološko zastranjenje stranke koje se kosi s njegovim vjerskim uvjerenjima i kršćanskim habitusom«.

»Poštovani gospodine Dujiću, kako sam Vam jučer u pismu naveo, a slijedom činjenice da su najviša stranačka tijela na sinoćnjem sastanku u Zagrebu velikom većinom glasova donijela odluku da se krene u proces ratifikacije Istanbulske konvencije, podnosim neopozivu ostavku na dužnost predsjednika općinske organizacije Kistanje i člana županijskog obora«, poručuje Antić.

Ističe kako je HDZ-ova namjera saborske ratifikacije te konvencije »prelila čašu« njegova strpljenja, te da ostavku podnosi iz moralnih razloga, »kao čin neslaganja zbog prihvaćanja ove pogubne konvencije i ideološkog zastranjenja stranke koje se kosi s mojim vjerskim uvjerenjima i kršćanskim habitusom«.

Za sinoćnji sastanak Nacionalnog vijeća i Predsjedništva HDZ-a, na kojemu je unatoč protivljenju dijela članova odlučeno da se nastavi s procesom ratifikacije Istanbulske konvencije, kaže kako je »moralno potonuće stranke i vrijednosti na kojima je ona nastala«, zbog čega podnosi ostavku nakon 21 godine članstva i 13 godina na čelu općinske organizacije.

Svi u HDZ-u koji su podržali ovo Zlo izašli su sa sastanka u dubini duše kao nesretni ljudi

»Zato sam uvjeren da su svi oni koji su sinoć podržali ovo Zlo (izuzev gospode D.Jelić, M.Kovač, I.Maletić, M.Brkić) izašli sa sastanka, duboko u dubini duše kao nesretni ljudi. U svom oproštaju s Vama, želio bih se suzdržati od teških riječi kojima bih opisao svoju gorčinu, jer ne mogu ni zamisliti kako je živjeti s osjećajem izdaje naroda. Pa zar je 'valutni oportunizam' bitniji od razaranja duhovnog stanja nacije i nacionalnog ponosa«, navodi Antić.

»Svoju knjigu razočaranja s HDZ-om» završio je citatima poznatih hrvatskih književnika – MATOŠ: »Među Hrvatima ima više izdajica, nego kod svih europskih naroda zajedno»; ŠEGEDIN: »Nevjerojatno je koliko ima Hrvata koji tako strasno mrze svoj narod»; ŠENOA: »Hrvati znaju biti samo sluge«.

Predsjednik šibensko-kninskog HDZ-a Nediljko Dujić izjavio je kako ga je iznenadila tako brza reakcija Antića, tim više što je jedna od odluka Nacionalnog vijeća HDZ-a bila da se krene u široku raspravu u koju će se uključiti svi zainteresirani za ratifikaciju Istanbulske konvencije.

Dujić: Termini roda i rodnog identiteta već su u hrvatskim zakonima, ne vidim zašto se digla halabuka

»Žao mi je što je Antić podnio ostavku, ali svi imaju pravo na svoje mišljenje i to moramo poštivati«, kazao je Dujić, ističući kako su termini roda i rodnog identiteta iz Istanbulske konvencije već spominjani u hrvatskim zakonima, te da ne vidi »zašto se oko svega digla ovolika halabuka«.

Poručio je kako će se stranka u Kistanjama vrlo brzo konsolidirati i nastaviti s djelovanjem, najavivši da će u što skorije vrijeme posjetiti Kistanje, porazgovarati s članovima i poduzeti potrebne korake.

Za Istanbulsku konvenciju rekao je kako je zaštita žena neupitna ne samo u hrvatskom, nego i u europskom društvu te da nikad nije previše zakonodavne norme koja će imati nultu stopu tolerancije na nasilje.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka


Promo
UKLJUČITE SE I VI ZA BOLJE OBRAZOVANJE!
Započela je modernizacija strukovnog obrazovanja na dobrobit učenika i gospodarstva Republike Hrvatske!

UKLJUČITE SE I VI ZA BOLJE OBRAZOVANJE!