26. godišnjica stradanja

Završilo obilježavanje ”Žrtve Borovo naselja za domovinu”

Hina

NL arhiva

NL arhiva



NOVO 14.55 Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća podno spomen oblježja nestalima, u Borovu naselju je u nedjelju završio komemorativni program »Žrtva Borovo naselja za Domovinu«, kojim su se Vukoraci prisjetili ubijenih i poginulih branitelja i civila u toj gradskoj četvrti u kojoj je na današnji dan 1991. godine po ulasku JNA i srpskih paravojnih postrojbi ubijena 51 osoba.


Obilježavanje stradanja hrvatskih branitelj i civila u Borovu naselju započelo je komemorativnim skupom »Žrtva Borovo naselja za Domovinu« te polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na mjestu nekadašnje zgrade Borovo-commercea, u čijem podrumu se nalazio stacionar ratne bolnice.»U tim podrumskim prostorima bilo je smješteno oko 1000 ljudi, među kojima je bilo ranjenika, civila i djece. Cilj JNA i pripadnika srpskih paravojnih jedinica bio je da sruše zgradu kako bi svi oni ostali zatrpani u ruševinama«, kazao je posljednji zapovjednik obrane Borovo naselja Ivo Kovačić.Počast ubijenima u Borovu naselju odali su i ove godine i aktivisti beogradske nevladine udruge »Žene u crnom«. »Od institucija Republike Srbije tražimo otvaranje tajnih arhiva, a od Tužiteljstva za ratne zločine da počne procesuirati zločin urbicida, s obzirom da on nije suđen ni u haaškom tribunalu ni u Specijalnom sudu u Beogradu«, kazao je u ime »Žena u crnom» Miloš Urošević.Sudionici obilježavanja potom su u koloni sjećanja prošli do Župne crkve Gospe Fatimske gdje je služena misa zadušnica.Bacanjem vijenca u Dunav u Borovu odana je počast braniteljima i civilima koji su bili ubijeni na obali Dunava u tome mjestu a njihova tijela potom bačena u rijeku. Procjenjuje se kako je na tom mjestu ubijeno oko stotinu ljudi.

Vijenci su položeni i zapaljene svijeće i na mjestu masovne grobnice na farmi »Lovas« između Borova i Dalja. Iz te grobnice su 2001. godine ekshumirane 24 žrtve agresije bivše JNA i srpskih paravojnih postrojbi na Vukovar 1991. godine.


Po riječima predsjednika Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora Danijela Rehaka, velik broj ljudi stradao je na potezu od Borova naselja do Dalja i Bogojeva, a sudbina mnogih još je nepoznata. Borovo naselje branilo je više od 800 branitelja, a tijekom obrane stradalo je njih više od 400, rekao je Rehak.Obilježavanje stradanja hrvatskih branitelja i civila u Borovu naselju dio je programa obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. i 26. obljetnice stradanja Vukovara u Domovinskom ratu, koje će završiti u ponedjeljak odavanjem počasti stradalim Vukovarcima u koncentracijskom logoru u Veleprometu te žrtvama Ovčare.

VUKOVAR Komemorativnim skupom pod sloganom »Žrtva Borovo naselja za Domovinu«, pred ostacima u Domovinskome ratu srušene zgrade vukovarskog Borovo commerca, u čijem podrumu je tijekom velikosrpske agresije bio odjel vukovarske Ratne bolnice, u nedjelju je započelo obilježavanje 26. godišnjice stradanja hrvatskih branitelja i civila te vukovarske gradske četvrti.


Po podacima vukovarskih braniteljskih i stradalničkih udruga, na sam dan okupacije Borovo naselja u toj je gradskoj četvrti ubijena 51 osoba, a u cijelom je Borovu naselju u poginulo 176 hrvatskih branitelja i civila.U podrumu Borovo commerca bilo je oko 800 ranjenika, a njih 115 je odvedeno u nepoznato i ubijeno.

 Nakon prigodnog komemorativnog programa, u Koloni sjećanja sudionici obilježavanja zaputit će se do Župne crkve Gospe Fatimske, gdje će misu zadušnicu predvoditi fra Ilija Vrdoljak, provincijalni ministar Hrvatske franjevačke misije sv. Ćirila i Metoda.