Kriza u Banskim dvorima

Završena telefonska sjednica Vlade o Karamarkovoj sudbini: Ovo je šest mogućnosti za rasplet

P. N.

Foto G. Mehkek / Cropix

Foto G. Mehkek / Cropix

Treća i najvjerojatnija opcija je da će se Karamarko i HDZ oglušiti na traženje Mosta i ostati na funkciji te čekati glasanje u parlamentu, vjerujući da opozicija i ponetko iz vladajuće koalicije neće skupiti dovoljno glasova da ga sruše



ZAGREB Telefonska sjednica Vlade na kojoj se odlučivalo o zahtjevu zastupnika oporbe za opoziv prvog potpredsjednika Tomislava Karamarka je završena. Očekuje se Vladino priopćenje.


Današnja telefonska sjednica trebala je početi oko 10 sati, pa je odgođena za 14:30, a tada i za 16 sati.


Ministri su unaprijed dobili materijale s prijedlogom o opozivu, a očitovat će se tako što će izjaviti jesu li suglasni ili nisu.




Da bi odluka bila valjana, mora ju podržati natpolovična većina, a ako su glasovi podijeljeni, odlučit će premijer. Nakon što glavni tajnik prikupi glasove, premijer Orešković potpisat će odluku i dostaviti ju u Sabor.


Premijer Orešković nije dužan navesti kako je pojedini ministar glasovao.


Nekoliko je mogućnosti kako će se stvar rasplesti na današnjem izjašnjavanju članova Vlade o zahtjevu SDP-a za smjenom Tomislava Karamarka.


Prva je i zasad  najnevjerojatnija, da Karamarko zaista postupi onako kako Most želi i sam ponudi ostavku na mjesto prvog potpredsjednika Vlade RH. U tom slučaju bi vjerojatno HDZ ponudio novog čovjeka za potpredsjednika Vlade i Vlada bi nastavila dalje raditi u malo izmijenjenom sastavu. Podvarijanta, ali izravno nebitna za funkcioniranje Vlade je eventualna ostavka Karamarka i na mjesto predsjednika HDZ-a.


Druga mogućnost, skoro jednako tako nevjerojatna kao prva, je da Opći sabor HDZ-a odluči u subotu da zbog općeg, nacionalnog i stranačkog interesa »sklone« Karamarka iz Vlade. Dakle, skroz nevjerojatno.



Karamarko će ići do kraja pa što bude. On će ignorirati sve ove pritiske. Nije on tip koji odustaje. Sve karte su na stolu, sve karte su otvorene. Ali, svima je u interesu da nađu rješenje, to su ekonomski razlozi. A ako Karamarko padne u glasanju, HDZ bi mogao izbjeći izbore tako da netko zamijeni Karamarka. I to netko tko bi bio konstruktivniji od njega, komentira politolog Anđelko Milardović.



Treća i najvjerojatnija opcija je da će se Karamarko i HDZ oglušiti na traženje Mosta i ostati na funkciji te čekati glasanje u parlamentu, vjerujući da opozicija i ponetko iz vladajuće koalicije neće skupiti dovoljno glasova da ga sruše. Do glasanja još ima vremena i pitanje je što će odlučiti 15 mostovaca. Jer, alternativa su najvjerojatnije novi izbori, a to znači da mnogi iz Mosta poslije njih neće više sjediti u saborskim klupama. Možda Petrov i javno obznani da će svi oni glasati protiv Karamarka, ali da se to ipak  u zadnjem trenutku ne dogodi, neki iskoče iz plana i Karamarko ostaje u sedlu.


Četvrta je mogućnost da Karamarko, HDZ i Domoljubna koalicija ojačaju svoje redove politikom »stočnog sajma«, kupovinom zastupnika ili »preslagivanjem« kako to voli fino zvati Milan Bandić. Bandić bi u tome Karamarku pomogao ali pitanje tko bi zaista iz opozicije volio baš u ovakvom odsudnom času biti kupljen od Karamarka koji ni izdaleka nije sada u sretnoj situaciji. To je jako kompromitantno, ali se o tome stalno razmišlja. I koliko bi zastupnika iz opozicije uopće trebalo biti »presloženo« da bi Karamarko ostao?


Peta je mogućnost da Karamarku u Saboru doista bude izglasano nepovjerenje. U tom slučaju postoje podvarijante. Vlada može nastaviti raditi bez predsjednika HDZ-a, s nekim novim čovjekom, kao što bi bilo i kad bi Karamarko odmah odstupio. Ali, druga podvarijanta je povlačenje HDZ-a iz Vlade, dakle, pad Vlade i najvjerojatnije – novi izbori. Koje HDZ gubi, pogotovo kad bi ostali s Karamarkom kao predsjednikom.


Kad je riječ o novim izborima poseban je problem što ako se do 7. lipnja ne izglasa nekoliko sudaca Ustavnog suda, Ustavni sud neće moći funkcionirati. A bez Ustavnog suda ne mogu se provesti niti izbori.


Šesta mogućnost bila bi »preslagivanje« i stvaranje nove većine mostovaca s SDP-om, odnosno bivšom koalicijom Hrvatska raste. I to naravno znači pad Vlade Tihomira Oreškovića. Nema teorije da bi Zoran Milanović u toj varijanti pristao da Orešković ostane premijer, nego bi uvjetovao da to bude on. Vrlo nevjerojatna mogućnost. Barem zasad.