Rezultati toksikoloških ispitivanja

Završena obdukcija: Slobodan Praljak popio je smrtonosni cijankalij

P. N.

Reuters

Reuters

Nizozemsko državno odvjetništvo objavilo je da je završila obdukcija tijela Slobodana Praljka, a prema preliminarnim rezultatima toksikoloških ispitivanja u Praljkovoj krvi zabilježena je koncentracija cijankalija što je rezultiralo zatajenjem srca



Preliminarni rezultati autopsije ukazuju na to da je Slobodan Praljak uzeo cijankalij uslijed čega mu je prestalo raditi srce, piše portal televizije N1.


Nizozemsko državno odvjetništvo objavilo je da je završila obdukcija tijela Slobodana Praljka, a prema preliminarnim rezultatima toksikoloških ispitivanja u Praljkovoj krvi zabilježena je koncentracija cijankalija što je rezultiralo zatajenjem srca, doznaje se na internet stranici OM Den Haag.


Prilikom obavljanja obdukcije bila su prisutna dva hrvatska stručnjaka. Po dogovoru s Haškim sudom i hrvatskim vlastima, stručnjacima iz Hrvatske bilo je dozvoljeno promatrati obdukciju na tijelu Slobodana Praljka, objavilo je nizozemsko tužiteljstvo.




Postupak je proveden u medicinskom institutu u Rijswijku pored Den Haaga, jednom od vodećih radiobioloških laboratorija u svijetu.


Podsjetimo, Slobodan Praljak umro je u srijedu popodne u bolnici u Den Haagu nakon što je u sudnici odmah nakon izricanja presude popio tada nepoznat otrov.


Samoubojstvo je izvršio pošto mu je UN-ov sud potvrdio kaznu od 20 godina zatvora za zločine nad muslimanima u hrvatsko-bošnjačkom sukobu u BiH 1993-94.


Visoke kazne zatvora dobila su još petorica vojnih i političkih čelnika Hrvata u BiH.