Drama na moru

Zaustavljeno tegljenje turskog broda prema Splitu. Voda opet prodire, prijeti opasnost od potonuća

P. N.

Foto Ministarstvo prometa

Foto Ministarstvo prometa

Osam od ukupno trinaest članova posade ovog turskog teretnog broda u nedjelju su policijskim brodom dovezeni u splitsku gradsku luku, dok su kapetan broda i četiri člana posade ostali na brodu radi organiziranja njegova tegljenja



Tegljenje turskog teretnog broda »Haksa«, koji je u nedjelju ujutro doživio havariju u arhipelagu otoka Jabuka, zaustavljeno je u noći na ponedjeljak jer je morska voda ponovno počela prodirati u trup broda, pa su petorica članova posade, među njima i kapetan koji su bili ostali na brodu, ipak prevezeni u Split gdje su se pridružili preostaloj osmorici članova posade.


»Tijekom tegljenja u pravcu brodogradilišta u Trogiru s nedjelje na ponedjeljak članovi posade koji su ostali na ovom brodu izvijestili su kako voda ponovno prodire u njegov trup, pa je tegljenje zaustavljeno 12 milja sjeverozapadno od Drvenika, a članovi posade su se iskrcali s tog broda i prevezeni su u Split«, izjavio je Hini kapetan u splitskoj Lučkoj kapetaniji Davor Vidan.


Izvijestio je kako su na na poziciju gdje je zaustavljeno tegljenje turskog broda poslani vatrogasci s pumpama za ispumpavanje vode te ronilac, radi utvrđivanja mjesta na brodu kroz kojeg voda prodire i mogućeg začepljenja kako bi se prodiranje zaustavilo.




»Vjerujemo kako će tijekom dana biti moguće nastaviti tegljenje ovog turskog broda do trogirskog brodogradilišta«, rekao je Vidan.


Prodor vode u trup ovog broda prvotno je bio zaustavljen u nedjelju, nakon što je na otvor kroz koji je ulazila voda nalijepljena aluminijska ploča te je organizirano njegovo tegljenje remorkerom Brodospasa.


Osam od ukupno trinaest članova posade ovog turskog teretnog broda u nedjelju su policijskim brodom dovezeni u splitsku gradsku luku, dok su kapetan broda i četiri člana posade ostali na brodu radi organiziranja njegova tegljenja.


Načelnik splitske Postaje pomorska policije Joso Vujić u nedjelju je izvijestio kako je turski bord »Haksa« plovio iz Turske u slovensku luku Kopar te je prevozio 3.000 tona magnezita.