Stop rastu cijena

Zaustavljanje auta: U srijedu novi prosvjed vozača zbog rasta cijena goriva

Hina

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin



Nakon što su vozači u hrvatskim gradovima prošlog petka desetominutnim zaustavljanjem prometa prosvjedovali zbog visoke cijene goriva, građanska inicijativa »Stop rastu cijena goriva!« za srijedu je najavila novu akciju, a ovoga puta vozače pozivaju da motore ugase na sat vremena.


»Ova akcija je prvi korak u borbi za jeftiniju i održivu državu iz koje se ne bježi«, priopćili su u ponedjeljak iz građanske inicijative »Stop rastu cijena goriva!«, zahtijevajući snižavanje cijene goriva ispod 9 kuna te smanjenje trošarine.


Nova akcija »#UGASIMOTOR« dogovorena je za srijedu, kada vozače pozivaju da od 15.30 do 16.30 sati ugase motore na svojim vozilima u cijeloj Hrvatskoj, ističući da im se nakon prošle akcije javljaju na stotine građana s namjerom da se samoorganiziraju u znak prosvjeda protiv rasta cijene goriva.




Iz te inicijative navode kako su, prema policijskom izvješću, 2.572 vozila sudjelovala u petak u blokadama hrvatskih prometnica, a u srijedu očekuju barem 10.000 vozila na kojima će se ugasiti motori. »Iako nam mnogi prigovaraju da je generalna proba bila loša, dobili smo poziv iz Ministarstva financija i rečeno nam je da su spremni za razgovor«, kažu u inicijativi.


Naglašavaju kako ne organiziraju punktove, niti građane, koji se samoorganiziraju i na vlastitu odgovornost sudjeluju u akciji. Napominju kako je bitno osigurati jedan prometni trak za nesmetano kretanje Hitne pomoći, vatrogasaca i policije. Osim vozača osobnih vozila, pozivaju i pješake, bicikliste, motocikliste te vozače svih kategorija da se pridruže akciji.


»Vrijeme je odluke, a ona je na nama. Postanimo odgovorni i preuzmimo odgovornost za svoje postupke. U srijedu, 20. lipnja od 15.30 do 16.30 ugasimo motore u RH, izađimo na ulice, pokažimo da nam je stalo do naše Hrvatske«, zaključuju u inicijativi »Stop rastu cijena goriva!«.