Izmjene Pravilnika o veledrogerijskim maržama

Zatvorit će se 400 ljekarni, na ulici 1500 farmaceuta?

Robert Frank

Ograničavanjem veledrogerijske marže HZZO se na sumnjiv način uključio u poslovni odnos između inovativne farmaceutske industrije, u koju spadaju i strane kompanije, i hrvatskih veledrogerija, koje tvrde da im je poslovanje ugroženo 



Odlukom da promjene Pravilnik o veledrogerijskim maržama, čime veledrogerijama u Hrvatskoj kao glavnim distributerima lijekova, ali i ljekarnama drastično smanjuju prihode, a inovativnoj farmaceutskoj industriji, odnosno inozemnim kompanijama koje proizvode lijekove omogućavaju velike uštede i samim time profite, Ministarstvo zdravstva i HZZO zadali su još jedan snažan udarac hrvatskom zdravstvenom sustavu, ali i pravima pacijenata na dostupnost lijekova.


Protiv spornog Pravilnika o veledrogerijskim maržama koje je Ministarstvo zdravstva donijelo na prijedlog HZZO-a, ustali su predstavnici veledrogerija u Hrvatskoj, ljekarni, domaće farmaceutske kompanije kao i Hrvatska udruga poslodavaca. 


   Silvana Jager, direktorica Ljekarna Jadran iz Rijeke, koja zapošljava 80 ljudi, kaže da bi zbog primjene promijenjenog Pravilnika o veledrogerijskim maržama ta ustanova od dosad uspješne, već u narednoj godini mogla postati gubitaš, čije će financijske dubioze morati sanirati Primorsko-goranska županija kao njihov osnivač. 




 


No tu nije kraj problema oko uvođenja, kroz Pravilnik, novih, puno manjih marži. Naime, dio tih marži kao i dio dodatnih rabata koje su veledrogerije dobivale od proizvođača prenosile su na same ljekarne, i ta je vrsta prihoda u poslovanju ljekarni dosad sudjelovala sa značajnih 35 posto.


Novim Pravilnikom, ljekarne će ostati bez većeg dijela tog prihoda. Pa kad se tome pridoda niska cijena usluge koju HZZO ljekarnama plaća za izdavanje lijeka, a to je 6,97 kuna po receptu ili 5 kuna po kutijici izdanog lijeka, ozbiljno se narušavaju uvjeti poslovanja ljekarni.


Zbog utjecaja novog Pravilnika može se očekivati da većina od 1.100 ljekarni u Hrvatskoj neće pozitivno poslovati, a otprilike trećina bi se mogla i zatvoriti. Prema grubim procjenama bez posla bi moglo ostati najmanje 1.500 zaposlenika od kojih su većina farmaceuti i farmaceutski tehničari. 


Više možete pročitati u tiskanom izdanju!