Sabor

Zastupnici podržali strože kazne za pedofile

Hina

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Jedna od novina koju predlaže HDZ je da više nema zastare za teška kaznena djela za spolno iskorištavanje i zlostavljanje djece.



ZAGREB I oporba i vladajući u četvrtak su u Saboru podržali prijedloge izmjena Kaznenog zakona i Zakona o pravnim posljedicama, rehabilitaciji i kaznenoj evidenciji, kojima je Klub zastupnika HDZ-a predlaže strože kazne za spolno iskorištavanje i zlostavljanje djece i trajnu evidenciju pedofila u registru.


«Cilj je adekvatnije sankcioniranje ali istodobno i preveniranje spolnih zlostavljanja i iskorištavanja djeteta«, istaknula je Irena Petrijevčanin Vuksanović predstavljau zakonske izmjene koje Vlada prihvaća.


Jedna od novina koju predlaže HDZ je da više nema zastare za teška kaznena djela za spolno iskorištavanje i zlostavljanje djece.




Predlaže se također zabrana obavljanja djelatnosti i dužnosti u kojima bi osobe koje su pravomoćno osuđene za kaznena djela spolnog zlostavljanja djece mogle doći u kontakt s djecom, što je dosad bilo prepušteno autonomiji suca.


Predlaže se i obvezno propisivanje petogodišnjih sigurnosnih mjera nadzora za osobe koje su počinile spolno zlostavljanje djeteta. Značajno bi porasle i kazne za spolno zlostavljanje i iskorištavanje djece, do 20 godina za teška kaznena djela zlostavljanja, do 15 godina za silovanje djece.


«Podržavamo svaku predloženu izmjenu koja ide u smjeru zaštite djece a ove izmjene i dopune Kaznenog zakona zasigurno to jesu«, kazala je Sonja Čikotić (Klub Mosta) koja je napomeula da su te izmjene došle na dnevni red na inicijativu kolegice Ines Strenja-Linić.


Romana Jerković (SDP) rekla je kako podržava svaku inicijativu koja se bavi ovim problemom kojem se predugo pridavalo nedovoljno pažnje, ali i drži kao je potreban novi takozvani » antipedofilski« zakon koji bi se sustavno pozabavio tom problematikom.


«Ovaj zakon mora biti jasna poruka pedofilima da će se njihova nedjela puno više kažnjavati, da će ih dostići prije ili poslije posljedice njihovih radnji i nadam se da će ih to odvratiti od počinjenja tih kaznenih djela«, poručila je Marija Puh (HNS).


Navela je da su 510 djece godišnje u Hrvatskoj žrtve seksualnog nasilja, te da je otprilike oko 300 počinitelja, kao i da od svih seksualnih delikata u Hrvatskoj spolno zlostavljanje djece čini 76 posto.


Zastupnici su pozdravili i izmjene Zakona o pravnim posljedicama, rehabilitaciji i kaznenoj evidenciji kojim bi popis osoba osuđenih za spolno zlostavljanje djece postao trajan i ne bi se više brisao.


«Smatram izuzetno bitnim dio da se sami pedofili ne brišu iz same evidencije pedofila. Po nekim statistikama smatra se kako najveći dio počinitelja jesu muškarci. Ako pogledate koji je postotak trenera, učitelja, onih ljudi koji su u izravnom kontaktu s djecom, smatramo kako nije samo preporuka poslodavcima koji rade s takvim ljudima da traže da li su oni u određenoj evidenciji, već smatramo da je to i velika obaveza«, rekla je Željka Josić (HDZ).


Naglasila je i kako prema nekim statistikama u Hrvatskoj broj kaznenih djela spolnog zlostavljanja djece u porastu, te kako je u registru oko 1400 pedofila.


Zastupnici nisu imali potrebe raspravljati o prijedlogu Odbora za izbor, imenovanja i upravne poslove da se za guvernera imenuje Boris Vujčić, a za zamjenicu guvernera Sandra Švaljek. Za viceguvernere predlažu se Slavko Tešija, Roman Šubić i Martina Drvar. Ta imenovanja u petak još treba potvrditi Hrvatski sabor.