Izvanredna situacija

Zašto škverani koji su na dugotrajnom bolovanju nisu dobili uplatu? Agencija objasnila o čemu je riječ

Orjana Antešić

Foto S. Drechsler

Foto S. Drechsler

Osim što u slučaju blokade računa poslodavca Agencija osigurava tri mjeseca minimalni dio plaće, jednako tako osigurava i naknadu za bolovanje koje ide na teret poslodavca, dakle do onih 42 dana



Iz Agencije za osiguravanje radničkih potraživanja u slučaju stečaja poslodavca (AORT) objasnili su zašto škverani koji su na dugotrajnom bolovanju, dužem od 42 dana, nisu dobili nikakvu uplatu s njihove strane.


Osim što u slučaju blokade računa poslodavca Agencija osigurava tri mjeseca minimalni dio plaće, jednako tako osigurava i naknadu za bolovanje koje ide na teret poslodavca, dakle do onih 42 dana.


Bolovanje koje je duže od 42 dana na teret je HZZO-a koje tu naknadu refundira poslodavcu.




Međutim, kako je ovdje riječ o izvanrednoj situaciji jer su računi Uljanika prazni i blokirani, HZZO bi ovu naknadu kod dugotrajnog bolovanja za rujan i listopad trebao uplatiti direktno na račune radnika.


Uvjeti za to stječu se nakon što nisu isplaćene dvije naknade za bolovanje što je upravo sada slučaj u Uljanik grupi s obzirom na to da se do 15. studenog trebala već isplatiti i plaća za listopad.