Maratonska rasprava u Saboru

Zašto se cijelu noć raspravljalo o Poslovniku i kako je toaletni papir upropastio Narodne novine

Hina

Snimio Davor KOVAČEVIĆ

Snimio Davor KOVAČEVIĆ

Mostovac Nikola Grmoja kazao je tako kako se u javnosti predstavlja da se noćas dogodio cirkus no, tvrdi, dogodio se otpor oporbe da osujeti namjere vladajućih da se o izmjenama Poslovnika u Saboru raspravlja u ponoć



ZAGREB Maratonska rasprava o izmjenama saborskog Poslovnika u petak ujutro, po već ustaljenom običaju kojeg bi trebale promijeniti nove poslovničke odredbe, prekinuta je stankama na zahtjev zastupničkih klubova, neki su iznosili svoje razloge za cjelonoćnu raspravu, a neki objašnjavali kako je toaletni papir upropastio Narodne novine.


Mostovac Nikola Grmoja kazao je tako kako se u javnosti predstavlja da se noćas dogodio cirkus no, tvrdi, dogodio se otpor oporbe da osujeti namjere vladajućih da se o izmjenama Poslovnika u Saboru raspravlja u ponoć.


»Naš je zadatak da govorimo o problemima ljudi koji su nas birali«, rekao je Mostovac nakon stanke podsjećajući kako je u Saboru, iz oporbenih redova, noć provelo sedam zastupnika Mosta, po dva iz SDP-a i Živog zida te Glasova Anka Mrak Taritaš.




»HDZ i njihovi partneri danas neće glasovati o tim izmjenama pa će javnost više pratiti što se događa, koje izmjene predlaže HDZ i njegovi partneri, te što time što žele postići«, rekao je Grmoja.


U stankama kojima je prekidano zasjedanje tijekom noći govorilo se, tvrdi, o konkretnim problemima, a raspravljao se i o »nakaradnom Poslovniku koji želi oduzeti pravo zastupnika da govori o problemima građana«.


Saborski zastupnik SDP-a Mirando Mrsić poručio je da su Narodne novine primjer kako je političko kadroviranje štetno za javna poduzeća. Ministra državne imovine Gorana Marića pozvao je da poduzme korake kako bi za loše poslovanje državih poduzeća »odgovarali odgovorni, a ne radnici«.


»Kadroviranja upropaštavaju dobre i profitabilne tvrtke u vlasništvu države. Narodne novine vođene su na način kako ne bi trebalo«, rekao je Mrsić.


Zadnji čavao u lijes je, kaže, toaletni papir, koji će »doći glave Narodnim novinama pa će one otići u stečaj«.


»A to je zbog loše poslovne politike i nije se vodilo računa o ekonomskoj isplativosti. Strojeve koje su kupile Narodne novine po jednoj cijeni, ispod te cijene se prodaju privatniku, a on kaže da će oni poslovati profitabilno i izvoziti. Ako će on uspjeti, zašto Narodne novine nisu uspjele«, pitao se Mrsić.