Ni namjerno, ni slučajno

Zašto je oslobođen Horvatinčić: Pročitajte obrazloženje presude koja je šokirala javnost

Hina

Tomislav Horvatinčić, foto: screenshot

Tomislav Horvatinčić, foto: screenshot

Sutkinja je pojasnila da iz novih dokaza, ispitivanja svjedoka i vještačenja proizlazi da Horvatinčić djelo nije počinio iz namjere, ali ni iz nehaja



Tomislav Horvatinčić u petak je na ponovljenom suđenju na Općinskom sudu u Šibeniku nepravomoćno oslobođen optužbi za izazivanje pomorske nesreće u kojoj su u kolovozu 2011. smrtno stradali talijanski supružnici na čiju jedrilicu je naletio njegov gliser, jer nije dokazano da je nedjelo za koje je bio optužen počinio iz namjere ni iz nehaja.


»Nakon ponovljenog raspravljanja te ocjenom svih u postupku iznesenih dokaza, imajući u vidu obranu optuženika, iskaze svih svjedoka, a naročito rezultate obavljenog vještačenja, ovo sudsko vijeće nije na siguran i nedvojben način utvrdilo da je počinjeno kazneno djelo koje mu je bilo stavljeno na teret. S obzirom tu činjenicu, sud je donio oslobađajuću presudu» kazala je u obrazloženju presude predsjednica sudskog vijeća Maja Šupe.


Pojasnila je da iz novih dokaza, ispitivanja svjedoka i vještačenja proizlazi da Horvatinčić djelo nije počinio iz namjere, ali ni iz nehaja. »Ovo vijeće je zauzelo stav da djelo koje je optuženiku stavljeno na teret nije počinjeno ni iz namjere, odnosno, kako proizlazi od optužbe, s neizravnom namjerom, a niti iz nehaja. Dakle, optužba nije dokazala da je djelo počinjeno na način kako to proizlazi iz podignute optužnice«, obrazložila je Šupe.


Sud zaključio da je u vrijeme nesreće Horvatinčić bio bez svijesti




Dodala je i da izostanak reakcija u trenutku nesreće potvrđuje Horvatinčićevu obranu da je bio bez svijesti.


»Sud je prihvatio i onaj dio obrane da su tog dana na moru bili dobri uvjeti na plovidbu, da nije bilo nikakve gustoće prometa, da je krećući se otvorenim morem razvio brzinu od oko 26 čvorova, dakle glisirajući svojim plovilom, da je vidljivost bila dobra i da je on primijetio jedrilicu oštećenih te da kao iskusni, dugogodišnji pomorac ni u kom slučaju nije doveo u pitanje činjenicu da će se s navedenom jedrilicom mimoići, a upravo nedostatak njegove reakcije, odnosno nepoduzimanje nikakvog manevra u zadnjoj fazi mimoilaženja na udaljenosti od nekih 250 do 300 metara daje u prilog činjenici da je na kratko bio bez svijesti» kazala je sutkinja.


Istaknula je i da je takav zaključan izveden nakon opsežnog medicinskog i psihijatrijskog vještačenja te saslušanja svjedoka te da Horvatinčić u tzv. stanju sinkope nije mogao vladati svojim postupanjem ni svojom voljom jer je bio u nesvijesti.


»Po mišljenju ovog suda, to je razlog sudara dvije brodice te nastupanja teških posljedica. Uvažavajući rezultate cjelokupnog dokaznog postupka iz svega navedenog proizlazi da optužba nije dokazala da je djelo počinjeno na način kako je optuženiku stavljeno na teret, stoga je ovaj sud prema optuženiku donio oslobađajući presudu« zaključila je sutkinja Šupe.


Horvatinčić tvrdi da će s obitelji poginulih što prije dogovoriti sastanak


Horvatinčić je nakon oslobađajuće presude kazao da je obitelji poginulih Talijana prije današnje presude rekao da će pokušati što prije dogovoriti sastanak. »Isto tako sedmu godinu zaredom nosim psihičke i zdravstvene tragove ove velike nesreće. Još jednom izražavam sućut i žaljenje obitelji«, kazao je Horvatiinčić.


Na pitanje je li spreman na plaćanje odštete u slučaju da današnja presuda postane pravomoćna, Horvatinčić je kazao da će bez obzira na ishod nesreće, već sada zajedno sa svojim odvjetnicima pokušati dovesti za stol obitelj poginulih i ‘pokušati ublažiti nesreću koja se dogodila’.


Kada su ga novinari upozorili da je sin poginulih kazao da mu Horvatinčić nikad nije ponudio odštetu, riječ je prepustio svojim odvjetnicima Branku Baici, Velimiru Došenu i Veljku Miljeviću.


Baica je kazao kako još ništa nije završeno te da je ovo ‘prvo poluvrijeme’.


»Sud je zaista uložio izuzetan napor da obrazloži cijeli ovaj slučaj, skoro sedam godina, a mi smo se trudili dokazati naše teze. Drago mi je da je sud to prihvatio. Što se tiče dogovora o odšteti, kao predstavnici optuženog kontaktirali smo obitelj poginulih. Još uvijek ti kontakti postoje i otvoreni smo za to. U spisu se nalaze pisma koja su upućivana i odgovori koje smo dobivali« kazali su Horvatinčićevi odvjetnici.


Oslobodila ga ista sutkinja koja ga je ranije osudila


Sutkinja Šupe bila je predsjednica i sudskog vijeća koje je Horvatinčića u studenome 2015. proglasila krivim i osudilo na 20 mjeseci zatvora, uvjetno na tri godine. U toj presudi, na koju su se žalila optužba i obrana, istaknuto je da je Horvatinčić lakomisleno upravljao gliserom brzinom od 26,3 čvorova i presjekao put jedrilici na koju je naletio, slomio je, gliserom prešao preko nje pa je talijanski par bačen u more gdje su oboje zbog ozljeda i preminuli.


Zbog bitne povrede odredaba zakonskog postupka, drugostupanjski je sud ukinuo tu presudu i vratio predmet u Šibenik, uz prijedlog da se na ponovljenom suđenju produbi i provjeri Horvatinčićeva sposobnost rasuđivanja u trenutku sudara što je kao tema i obilježilo ponovljeni kazneni postupak u šibenskoj sudnici koji je danas, šest godina nakon nesreće, priveden kraju.


Obitelj stradalih Talijana nije došla na izricanje presude.