Ivica Tolić

Zašto je Plenkovićev zamjenik u Bruxellesu glasao protiv konvencije za zaštitu žena od nasilja

Dražen Ciglenečki

reuters

reuters



HDZ-ovi zastupnici u Europskom parlamentu potpuno su se jučer podijelili prilikom glasovanja o ratifikaciji Konvencije o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, poznate kao Istanbulska konvencija. Od njih četvero, samo su Dubravka Šuica i Željana Zovko, koja je prošle godine zamijenila Davora Stiera, podržale dokument koji je, zbog termina rodna ravnopravnost, predmet oštrih kritika hrvatske desnice. Potpredsjednica HDZ-a Ivana Maletić bila je suzdržana, a Ivica Tolić, koji je u Europski parlament ušao umjesto premijera Andreja Plenkovića, glasovao je protiv.


Udruga »U ime obitelji« pisala je svim europarlamentarcima iz Hrvatske pozivajući ih da glasuju protiv ratifikacije konvencije koja bi »negativne posljedice imala upravo na žene koje bi trebala zaštititi, ali i na društva država članica Europske unije«. Tolić im je, »s osobnim poštovanjem«, odgovorio, a portal narod.hr, koji je osnovala udruga Željke Markić, prenio je jučer njegovo pismo.


Između ostaloga on piše da neće »Imajući na umu potrebu zaštite dostojanstva žena u društvu, uvijek sam spreman podržati svaki prijedlog koji vodi ka postizanju toga cilja. Isto tako nisam spreman i neću podržati bilo koji prijedlog koji bi vodio pogoršanju statusa žena u društvu. nikada podržati pokušaje nametanja rodne ideologije niti bilo koji pokušaj nametanja novih ‘vrijednosti’ perfidno ubačenih pod maskom zaštite prava žena. U tom smislu držim da Istanbulska konvencija nije nikakav pravni napredak u sprečavanju zlostavljanja žena.




Kao takva ne donosi nikakve boljitke u smislu već postojećih zakona na nacionalnim razinama zemalja članica i zato sigurno neću podržati ratifikaciju predmetne konvencije. To bi bilo u suprotnosti s mojim osobnim svjetonazorom kao i svjetonazorom birača koji su mi dali svoj glas na izborima«, objasnio je Plenkovićev zamjenik u EP-u. Inače, velika većina zastupnika Europske pučke stranke, kojoj pripada i HDZ, podržala je tu konvenciju, koja je uvjerljivo prošla.


Od preostalih hrvatskih europarlamentaraca, »za« su glasovali Biljana Borzan, Tonino Picula, Jozo Radoš, Ivan Jakovčić i Davor Škrlec, a protiv su bili Marijana Petir i Ruža Tomašić, obje također izabrane na HDZ-ovoj listi. Dakle, od ukupno šestero zastupnika s HDZ-ove liste, samo ih je dvoje bilo za Istanbulsku konvenciju.


Zabrinjavajući je to podatak za premijera Plenkovića, koji je za jesen najavio ratifikaciju Istanbulske konvencije u Saboru. Završena je javna rasprava o zakonu kojim bi to trebalo biti učinjeno, a Vlada u taj prijedlog nije stavila nikakve rezervacije u vezi rodne ravnopravnosti. No, ako će dio HDZ-ovih zastupnika u Saboru slijediti kolege iz Europskog parlamenta, bit će to za Plenkovića neugodna situacija.