Bez potpisa

Zašto je HDZ odbio podržati Loru Vidović za EU ombudsmana: ‘Jasno su joj poručili – ti nisi naša’

Dražen Ciglenečki

Foto Davor Kovačević

Foto Davor Kovačević

Petero HDZ-ovih zastupnika u Europskom parlamentu odbilo se potpisati Lori Vidović, koja se htjela kandidirati za Europskog ombdusmana. Nije uspjela prikupiti najmanje 40 potpisa, potrebnih za kandidaturu



ZAGREB – Pojedini hrvatski mediji jako su hvalili premijera Andreja Plenkovića da je svojim međunarodnim političkim utjecajem navodno »ugurao« u europske institucije tri žene iz Hrvatske, Mariju Pejčinović Burić, Ivanu Maletić i Dubravku Šuicu, a on sam nikad to nije negirao.


Proteklih je dana Plenković mogao pomoći još jednoj Hrvatici, pučkoj pravobraniteljici Lori Vidović koja se htjela kandidirati za Europskog ombudsmana, ali je to odbio učiniti. Njoj je kao formalni uvjet kandidature trebalo najmanje 40 potpisa europskih zastupnika, ali ih do ponedjeljka, kad je bio rok, nije uspjela prikupiti dovoljno.


Između ostalog zato što joj se nisu potpisali svi europarlamentarci iz Hrvatske. Petero njih iz HDZ-a, uključujući i Dubravku Šuica, te Mislav Kolakušić uskratili su potpis Lori Vidović, pa ona nije mogla sudjelovati u proceduri izbora Europskog ombudsmana, kojeg će do kraja godine izabrati Europski parlament. Svoj joj je potpis dala i Ruža Tomašić, koja je pučku pravobraniteljicu javno kritizirala zbog njezinih negativnih stavova o Thompsonu i pozdravu »Za dom spremni«, ali HDZ-ovci ne. Pritom ju je, primjerice, Karlo Ressler pristojno odbio dok je Tomislav Sokol navodno bio »izuzetno bezobrazan«.




Ipak, Lora Vidović nije jučer, kad smo razgovarali s njom, željela ni na koga svaljivati krivnju za svoj neuspjeh. Inicijalno nije namjeravala niti govoriti o tome u Hrvatskoj.


Nikoga ne okrivljuje


– Ne shvaćam ovo kao političku temu, a pogotovo ne stavljam to u kontekst Dubravke Šuica. Nisam željela ni komunicirati tu svoju kandidaturu. Htjela sam se, nevezano za politiku, kandidirati isključivo s vlastitim životopisom, koji je, smatram, jak i stručan i pokazuje rezultate koje sam dosad ostvarila, rekla nam je pučka pravobraniteljica.


Primarno ju je, kaže, razočarao način na koji se sve to odvijalo u Bruxellesu.


– Proces izbora Europskog ombudsmana, koji bi trebao nadzirati transparentnost i dobro upravljanje europskih institucija, toliko je ispolitiziran i netransparentan. To je saznanje za mene vrlo otrežnjavajuće. Nisam vješta u političkim vodama, pa se nisam do kraja snašla u tome u tako kratkom roku, nisam nikoga htjela vući za rukav po hodnicima. Ako nemate u Europskom parlamentu nekoga s kim ste dobri, nemate šansi. Natječaj je objavljen 30. kolovoza, ali neki su kandidati potpise podrške počeli prikupljati već u srpnju, čak i ranije. Dovoljan je za to bio običan list papira, nema propisanog obrasca, pa je to bilo moguće, objasnila nam je Lora Vidović s čim se sve morala nositi u nastojanju da se kandidira za spomenutu dužnost.


Pitali smo je, naravno, i za mišljenje o ponašanja HDZ-ovih zastupnika u Europskom parlamentu.


– Nije me iznenadio izostanak podrške HDZ-ovih zastupnika. Dobro bi mi sigurno došlo da je HDZ, jer je utjecajan u Europskom parlamentu, »potegnuo« za mene, ali nije mi žao što nisu. Nikoga ne krivim, preuzimam odgovornost za sve greške što sam ih napravila u ovom postupku. Puno sam naučila i drugi bih put, na nekom sljedećem natječaju, bila pametnija, zaključuje Lora Vidović.


Potpora Ruže Tomašić


Navodno je ona kontaktirala Vladu kako bi pitala može li računati na njih u svojoj kandidaturi, a nije dobila pozitivan odgovor.


Suverenistica Ruža Tomašić postupila je drukčije.


– Činjenica je da se nisam slagala s njom u vezi Thompsona i drugih stvari. O tome smo i ovih dana nas dvije razgovarale. Ali, odlično surađujem s Lorom Vidović, ispunila je kao pučka pravobraniteljica sve što sam od nje tražila i rješavala probleme ljudi za koje sam se zauzela. Ona dobro radi posao pučke pravobraniteljice, a čudno mi je da HDZ u Saboru glasuje za njezina godišnja izvješća dok joj u Europskom parlamentu nisu željeli dati potpis, kazala nam je Ruža Tomašić.


SDP-ovac Predrag Matić bio je još izravniji.


– Ma, HDZ-ovci su teški licemjeri. Da u Europsku komisiju ne upadne Dubravka Šuica, došao bi na to mjesto netko drugi iz Hrvatske. Lora Vidović je tražila samo potpise za kandidaturu, nisu kasnije morali glasovati za nju, ali ni to joj nisu dali.


HDZ joj je jasno rekao – ti nisi naša. Ali, nastavit će pričati o zaštiti hrvatskih interesa, komentirao je ministar branitelja u Milanovićevoj vladi.


Njegova stranačka kolegica Biljana Borzan procjenjuje da bi potpisi HDZ-ovih zastupnika u Europskom parlamentu »otvorili Lori Vidović put prema EPP-u«.


– Da je skupila 40 potpisa, imala bi nekoliko mjeseci za kampanju i lobiranje. Ne znam kakve bi joj bile šanse na glasovanju u Europskom parlamentu, nažalost, nećemo to ni doznati jer nije se uspjela kvalificirati, zaključuje Biljana Borzan.