Ubojstvo Kristine Krupljan

Zašto je David Komšić počinio nezamisliv zločin? Obrazloženje presude daje neke odgovore, ali…

Vanja Vesić

Foto: M. LUKUNIC/PIXSELL

Foto: M. LUKUNIC/PIXSELL



David Komšić(20) u ponedjeljak je nepravomoćno osuđen na 30 godina zatvora za teško i okrutno ubojstvo trudnice Kristine Krupljan(18), bivše djevojke koju je iskasapio s 88 uboda i rezova nožem u noći 22. veljače prošle godine na parkiralištu zagrebačke Volovčice.


– Bravo, osudili ste dijete jer je iz Bosne! Sramota! – povikao je Davidov otac Ivo Komšić i bijesno izletio iz sudnice naredivši i svojoj supruzi da izađe van. Sutkinja Županijskog suda u Zagrebu Sanja Mazalin nastavila je čitati objavu presudu pred obitelji žrtve i brojnim novinarima na kraju kratkog ali mučnog procesa za jedno od najstravičnijih ubojstva koja su potresla Hrvatsku. Sudsko vijeće prihvatilo je većinu navoda Tužiteljstva da je riječ o teškom i izrazito okrutnom ubojstvu kvalifikaciji kazne dugotrajnog zatvora odbivši tezu obrane odvjetnika Veljka Miljevića da je mladi Komšić bio neuračunljiv zbog izazvane razdražljivosti. Sutkinja je navela da je od 73 ubodno-reznih rana i 15 reznih nesretna žrtva zadobila šest rana u glavu i čak 43 u vrat. Stravično kasapljenje žrtve moglo je trajati i nekoliko minuta pri čemu se ona branila i teško patila, svjesna agonije, sve dok nije izgubila svijest i preminula. Sud je zaključio da je Komšić bio smanjeno ubrojiv ali svjestan i voljan u cilju izvršenja brutalnog zločina, ubojstva bivše djevojke. Sud je negativno ocijenio i izostanak njegove reakcije tijekom procesa:


– Posebno je zabrinjavajuće da okrivljeni Komšić ni u jednom trenutku nije pokazao ni kajanje ni žaljenje – apostrofirala je sutkinja Mazalin. Sud pak nije utvrdio dokaze da se radilo o ubojstvu iz bezobzirne osvete iako je Komšić imao saznanja da je žrtva u vezi s drugim muškarcem i da je u drugom stanju. Nema dokaza da je unaprijed pripremao zločin niti da je ponio nož sa sobom. Naime, u pitanju je tzv. situacijski zločin koji je izvršio u datom trenutku ali na izrazito okrutan način:




– Komšić je ipak znao što radi i vladao je svojim postupcima. Što je bio neposredan povod da je ubio trudnu djevojku ostalo je nepoznato jer svoju obranu nije htio iznositi pred sudom. Povod je mogao biti i trivijalne prirode manifestirajući se kroz narcistički bijes. Naime, govoreći o strukturi njegove ličnosti vještaci su jasno zaključili da je Komšić osoba povišene afektivnosti i potisnute agresivnosti, osoba narcističkih i disocijalnih reakcija, egocentričan i preosjetljiv na kritike – nabrajala je sutkinja. Smanjena ubrojivost i mladost, jedine su olakotne okolnosti koje je pronašlo sudsko vijeće. Otegotnih je cijeli niz. Vrijedi podsjetiti da je Komšić već ranije osuđivan, i to za izazivanje prometne nesreće u travnju 2016. kada je na pješačkom prijelazu na Vukovarskoj aveniji pregazio pješaka očevim mercedeseom. Okrutnost zločina i brojnost uboda, okolnost da je žrtva bila trudnica, njegova ranija agresivnost, psihičko i fizičko zlostavljanje Kristine Krupljan, činjenice su iz njegove prošlosti koje su utjecale na visinu kaznu. Sudsko vijeće ocijenilo je da je okrivljeni živio pod tzv. staklenim zvonom i uživao nekritičku zaštitu svoje obitelji:


Netom nakon presude članovi obitelji ubijene Krupljan počeli su davati izjave ispred zgrade suda, no, dvojica mlađahnih huligana koji su stvorili na Zrinjevcu počela su izazivati i dobacivati majci ubijene.- Trebali ste to ranije govoriti – dovikivao je jedan od njih Kristininoj majci. Očajni stric ubijene izgubio je živce i dotrčao do izazivača. Pretpostavlja se da je riječ o poznanicima Komšićevih.  U jednom trenutku nastala je strka i dreka, poletjele su šake, no, obračun je ubrzo prekinula policija. Mladi huligani uspjeli su pobjeći na biciklima, no za jednog od njih policajac je uzeo podatke.   Dodajmo još ovome, da je i Vjekoslav Komšić, jedan od kumova okrivljenog našao za shodnim i prijetiti fotoreporterima koji su se našli ispred sudnice:-  Ovo su ti zadnje slike što si ih snimio – zaprijetio je kum. Majka žrtve Vesna Krupljan izjavila je novinarima da je zadovoljna presudom, no da joj njezino dijete više ne može nitko vratiti. Odvjetnik obitelji ubijene Krešimir Škarica rekao je da je sudsko vijeće poslalo jasnu poruku da se zločin ne isplati:- Želim vjerovati da će sudsko vijeće koje je postupak vodilo profesionalno i savjesno utjecati da se ovakvi postupci više ne vode pred hrvatskim sudovima. Nema mjesta trijumfalizmu ni zadovoljstvu jer su obje obitelji uništene tragedijom – kazao je Škarica uvjeren da s njihove strane i Tužiteljstva neće biti prijedloga za žalbu. Ipak, Tužiteljstvo je napomenulo da će tek po primitku pisane presude razmotriti mogućnost podnošenja žalbe pred Vrhovnim sudom. Komšićev odvjetnik Veljko Miljević odbio je komentirati presudu. 



– U ovakvim situacijama obitelj ne bi smjela zatvarati oči pred onim što se događa, ignorirati probleme i gurati ih pod tepih.


Zato je sud, za razliku od Komšićeve obitelji, vjerovao svjedocima koji su iskazivali da je optuženi tijekom cijele veze s Kristinom bio izrazito nasilan i negativno nastrojen prema njoj. Sud je zaključio da ubojstvo Kristine Krupljan nije odraz okrivljenikove životne dobi i zato mu nije izrečena maloljetnička sankcija iako se postupak vodio Zakonu o sudovima za mlade. Osim toga u ovom je slučaju u obzir uzeto da je ugašen jedan ljudski život, osobe koja je trebala na svijet donijeti novi život – naglašavala je sutkinja tijekom obrazloženja:


– Komšić sada napokon mora preuzeti odgovornost za svoje ponašanje i za smrt djevojke na pragu života. Tragedija je da je to počinio jedan mlad čovjek. Tragično je i da živimo u društvu koje u velikoj mjeri tolerira ovakvo nasilje. Borba protiv nasilja ne smijeti biti samo slogan s plakata. Nasilje se ne smije tolerirati, ni u obitelji, ni na cesti, ni u vezi, a posao je roditelja da, među ostalim, mlade ljude uči odgovornosti i toleranciji. U odgoju se moraju postaviti granice svojoj djeci, jer se tako formira savjest – upozoravala je sutkinja. Okrivljeni “tankog fitilja” konzumirao je marihuanu a prilikom noćnih izlazaka trošio je kokain u kombinaciji sa žestokim pićima. Tek punoljetni momak imao je na raspolaganju tri osobna automobila iz obiteljskog voznog parka, mercedes iz 2008. godine i dva vw pola iz 2002. i 2008. godine. Završio je privatnu školu za konobara a tek povremeno je radio kod oca u kafiću.


Podsjećamo, kobne večeri bivši par našao se u restoranu u centru Zagreba i nakon zajedničkog objeda odvezao se autom prema kvartu Volovčica u kojem je Kristina živjela s majkom. Kristina je Davidu rekla kako više ne želi imati više nikakav kontakt s njim jer te trudna i u vezi s drugim muškarcem. U njezinom autu Komšić ju je pritisnu za sjedalo, onemogućivši joj bijeg iz vozila a potom izvukao nož i zadao joj 88 uboda i rezova po tijelu. Nesretnica je iskrvarila u svom autu. Preminula je na parkiralištu nedaleko od svog doma. Komšić je u panici pobjegao. Nazvao je svoju sestričnu i drhtavim glasom zamolio da dođe po njega. Presvukao se u trenirku njezina dečka prije nego su otišli do kuće Komšićevih. David je tek onda s ocem otišao na policiju. Tek punoljetni momak vozosobnih automobila, mercedesa iz 2008. godine i dva vw pola iz 2002. i 2008.