Štrajk u školama

Zašto Vlada ne prihvati zahtjeve učitelja? Koštaju doslovno isto kao i četiri dana štrajka

Hina

Foto Darko Jelinek

Foto Darko Jelinek

Upitan zašto Vlada ne ponudi ono što sindikati traže, s obzirom na to da je razlika onoga što sindikati traže i onoga što je Vlada ponudila oko 100 milijuna kuna, odnosno četiri dana štrajka, ministar Aladrović rekao je da pregovorima žele postići kompromisno rješenje



ZAGREB Ministar rada Josip Aladrović rekao je nakon sastanka pregovaračkih odbora Vlade i sindikata javnih službi da su postigli dogovor odnosno kompromisno rješenje sa sedam sindikata, ali ne i sa četiri sindikata iz sektora obrazovanja.


“Ako izjašnjavanje članova sindikata obrazovanja bude pozitivno za prijedlog Vlade onda ćemo ispregovarati dio koji se odnosi na dodatak TKU. Činjenica je da imamo određeni dio javnih službi koji je zadovoljan ovom ponudom, ali i činjenica je da zbog ovog drugog dijela, koji se odnosi na obrazovanje, jedan dio javnih službi na neki način trpi”, ocijenio je.


Na pitanje razmišlja li Vlada o zabrani štrajka ukoliko sindikati odbiju ponudu, rekao je da do kraja izjašnjavanja ne bi razgovarao o tome jer bi to “stvorilo dodatne napetosti u javnom prostoru”. Prema kalkulacijama iz Ministarstva znanosti i obrazovanja, dan štrajka košta između 32 i 35 milijuna kuna, tvrdi Aladrović.




“Ti dani se množe, troškovi rastu i zaista dolazimo u situaciju kada ovo nikom nije ugodno i s ljudske, organizacijske i fiskalne strane”, istaknuo je.


Upitan zašto Vlada ne ponudi ono što sindikati traže, s obzirom na to da je razlika onoga što sindikati traže i onoga što je Vlada ponudila oko 100 milijuna kuna, odnosno četiri dana štrajka, rekao je da pregovorima žele postići kompromisno rješenje.


“Pri ulasku u štrajk, financijski zahtjevi su bili manji. Mi financijski ispunjavamo i više nego što smo u startu najavili i dajemo ponudu koja je u ovim okolnostima jako dobra i nadamo se da će to i drugi akceptirati”, zaključio je.


Radeka: Pričekajmo, odluka se ne može donijeti bez sindikata u štrajku


Igor Radeka iz Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja nakon sastanka je rekao kako čekaju rješenje situacije, odnosno štrajka. “Kolege iz dva najveća sindikata, najveća koja su u štrajku, nisu ovdje. Kad pogledamo sve sindikate iz obrazovanja, oni čine većinu. Prema tome, odluka se ne može donijeti bez njih pa smo tako i zagovarali da se pričeka, da se provede izjašnjavanje”, objasnio je Radeka.


Sljedeći sastanak je u utorak, najavio je, a izjašnjavanje sindikata u štrajku o ponudi Vlade može se očekivati možda već sutra. Ukoliko sindikati odbiju ponudu, štrajk ide dalje i pregovori se nastavljaju.


Anica Prašnjak iz Hrvatskoga strukovnog sindikata medicinskih sestara/tehničara potvrdila je da su Vladinu ponudu povećanja osnovice po modelu 2+2+2 prihvatili svi sindikati javnih službi, osim obrazovnih.


“Promjene u odnosu na ono što su nam nudili nema. To je zadnja Vladina ponuda i sindikati javnih službi, osim sindikata obrazovanja, su na jedan, recimo tijesni način pristali potpisati, no čekamo kolege iz obrazovanja da odrade svoj referendum pa ćemo onda zajednički sjesti za stol i vidjeti sljedeći tjedan”, rekla je Prašnjak novinarima po završetku sastanka.


Prošli tjedan Vlada i sindikati državnih službi postigli su načelni dogovor o sklapanju dodatka Temeljnom kolektivnom ugovoru o osnovici za plaće i materijalnim pravima u idućoj godini. Ponuda je iznosila povećanje osnovice po modelu 2+2+2 plus božićnica i regres po 1500 kuna, a ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović tada je izjavio da je Vlada javnim službenicima ponudila isto. Sindikati osnovnih i srednjih škola koji su u štrajku, u pregovorima nisu htjeli sudjelovati dok je tema osnovica, a ne koeficijenti složenosti poslova.