Oprez

Zaštita za starije osobe pri visokim temperaturama

Hina

Starije osobe se ne smiju izlagati sunčevoj energiji u razdoblju od 10 do 17 sati, poglavito ne stariji srčani bolesnici ili dijabetičari. Također je nužno dnevno uzimanje do 2 litre tekućine



ZAGREB Centar za gerontologiju Zavoda za javno zdravstvo dr. A. Štampar u Zagrebu izradio je Upute i preporučene mjere zaštite zdravlja za starije osobe pri izlaganju visokim temperaturama zraka, iznad 30 Celzijevih stupnjeva, osobito za starije osobe oboljele od kardiovaskularnih, cerebrovaskularnih, respiratornih i drugih kroničnih bolesti.


Kako se ističe, starije osobe se nikako ne smiju izlagati sunčevoj energiji u razdoblju od 10 do 17 sati, poglavito ne stariji srčani bolesnici niti gerijatrijski bolesnici oboljeli od šećerne bolesti. Prigodom izlaska nužna je zaštita glave šeširom, maramom ili kapom.


Također je nužno dnevno uzimanje do 2 litre tekućine – negazirane vode, juhe, variva ili čajeva, izbjegavati pržena, pohana, slatka i jako zasoljena te začinjena jela kao i jesti puno sezonskog voća i povrća.




Osim pridržavanja uputa o liječenju i uzimanju lijekova nužna je češća kontrola krvnog tlaka u starije osobe. Pojava glavobolje, mučnine, vrtoglavice i dehidracije opasni su za starije osobe, te je važno hitno se javiti svome liječniku ili najbližoj hitnoj pomoći.


Važno je i strogo se pridržavati uputa liječenja i kontroliranog uzimanja lijekova. Članovi obitelji, prijatelji, susjedi, znanci, članovi udruga u skrbi za starije trebaju u vrijeme ljetnih vrućina češće kontaktirati stariju osobu, a ako je potrebno po nekoliko puta dnevno.


Starija osoba mora uvijek uz sebe posjedovati svoje osnovne podatke kao i broj telefona kontakt osobe kojoj se može javiti u slučaju potrebe, navodi Centar za gerontologiju Zavoda za javno zdravstvo dr. A. Štampar– Referentni centar Ministarstva zdravlja Hrvatske za zaštitu zdravlja starijih osoba.