Grozan slučaj na granici

Zar je moguće da policija o ovome laže? Sirijac koji traži petogodišnju kćer dao je točne koordinate

P. N.

foto: screenshot

foto: screenshot

Podsjetimo, u policijskom priopćenju o ovom slučaju navedeno je da su policajci utvrdili "da su iznijete koordinate o mjestu na kojem se navodno događaj dogodio lažne, odnosno ne potvrđuju navod o tome da je do postupanja došlo u selu Smoljanac".



Hrvatska policija teško je pogriješila ili je svjesno manipulirala javnost priopćenjem u kojem je tvrdila da nema apsolutno nikakvih saznanja o migrantu koji je u Hrvatskoj uhićen kad je u jednoj lokalnoj trgovini pokušao kupiti hranu i vodu, pri čemu je njegova petogodišnja kćer Alssa ostala s iračkom obitelji nešto dalje od mjesta uhićenja. Na taj način, sirijski migrant/izbjeglica, inače samohrani otac kojem je, kako tvrdi, supruga umrla prije dvije godine u Siriji, razdvojen je od petogodišnje kćerke, koju sad pokušava naći pozivajući u pomoć sve koji mu na bilo koji način mogu pomoći.


Da je policija teško pogriješila ili svjesno manipulirala javnost svojim priopćenjem utvrdio je reporter Jutarnjeg lista Mario Pušić, koji je novinarskim istraživanjem došao do zaključka da “sirijski migrant nije lagao dok je opisivao dvodnevno putovanje iz Bihaća na šire područje Plitvičkih jezera, pa tako nije izmislio ni GPS koordinate koje je naveo kao lokaciju na kojoj je posljednji put bio u kontaktu sa skupinom Iračana koja mu je čuvala dijete dok je otišao u obližnji market po namirnice”.


Podsjetimo, u policijskom priopćenju o ovom slučaju navedeno je da su policajci utvrdili “da su iznijete koordinate o mjestu na kojem se navodno događaj dogodio lažne, odnosno ne potvrđuju navod o tome da je do postupanja došlo u selu Smoljanac”.




– Naime, navedene koordinate označavaju područje grada Gospića udaljenog oko 70 km od sela. Nadalje, netočni su navodi o postupanju u navedenoj trgovini budući da policijski službenici nikada na navedenoj lokaciji nisu postupali, a što potvrđuje i osoblje trgovine. U navedenoj trgovini prema izjavama zaposlenika nisu viđene osobe koje se spominju u javno iznijetim objavama, izvijestila je policija.


Međutim, novinar Jutarnjeg lista utvrdio je da je policijska verzija priče o koordinatama koje je dao nesretni Sirijac netočna, jer “koordinate 44°56’58.7N, 15°38’31.9E, koje je naveo sirijski izbjeglica/migrant, označavaju lokaciju na samom rubu autokampa Korana smještenog u selu Selište Drežničko, na desnoj obali kanjona Korane”.


– Selo Smoljanac u kojemu je policija u nedjelju istraživala njegovu priču nalazi se petstotinjak metara dalje, odnosno samo na drugoj obali rijeke, utvrdio je reporter Jutarnjeg lista.


Sirijac koji traži svoju kćer jedinicu, dakle, u trenutku uhićenja nije bio tamo gdje je policija “utvrđivala okolnosti događaja”. Selište Drežničko, u općini Rakovica, gdje se Sirijac s kćerkicom uistinu našao, pritom se uopće ne nalazi na području PU Ličko-senjske, iz koje je poslano priopćenje o policijskom postupanju.


Umjesto policije, na točnu lokaciju danu koordinatama otišao je novinar Jutarnjeg, koji je utvrdio da se uhićenje moglo dogoditi u trgovini spomenutog lokalnog auto-kampa Korana. Iz auto-kampa su ga uvjeravali da je njihovom zemljištu nemoguće prići, jer je sve pokriveno kamerama i osiguranjem, ali reporter se, prilazeći kampu iz smjera Smoljanca, osobno uvjerio da to nije točno. O tome da migranti kupuju uglavnom u trgovini auto-kampa govorile su mu i radnice u nekoliko drugih lokalnih trgovina koje je, istražujući ovu priču, novinar obišao. 


– Prema informacijama do kojih smo došli novinarskim i terenskim istraživanjem, sasvim je izvjesno da je Sirijca pokupila policija te ga deportirala natrag u BiH, ali ne lička, već karlovačka, navodi reporter Jutarnjeg lista, dodajući da slijedom svega toga “lička policija od osoblja trgovine u Smoljancu nije ni mogla doznati korisne informacije o slučaju”. O slučaju je sve mogla znati karlovačka policija, od koje nije bilo niti glasa.


Reporteru su iz policije potvrdili da se njihovo priopćenje o slučaju odnosi samo na Ličko-senjsklu županiju, a kad je pokušao doznati je li postupala karlovačka policija, s njihove adrese stigao je odgovor u kojem piše da nemaju što dodati na priopćenje koje je poslala PU Ličko-senjska, koja, ponovimo to, ne može imati nikakve veze s ovim slučajem, budući da njezini policijaci ne postupaju na koordinatama koje je migrant označio kao mjesto na kojem ga je policija razdvojila od petogodišnje kćerke.