Tko radi, radi

Zaposlenici HRT-a zatražili objašnjenje zbog ukidanja aneksa i dobili “prijateljski” savjet

Siniša Pavić

Snimio Sergej DRECHSLER

Snimio Sergej DRECHSLER

Kako neslužbeno doznajemo nekolicina od zaposlenika koji su ostali bez lijepog dijela plaće usudila se tražiti obrazloženje, ako ne i pobuniti se. Umjesto odgovora, navodno su dobili 'prijateljski' savjet da tko god hoće može otići, jer 'na tržištu ima i jeftinijih'



Za koji dan bit će i mjesec dana kako je stotinjak zaposlenika HRT-a odlukom Uprave izgubilo znatan dio plaće ukidanjem aneksa ugovora na plaću.


Pisali su mediji o znanim televizijskim licima koja su se našla na udaru, spominjali primjerice Aleksandra Stankovića, Zorana Vakulu, Dajanu Šošić, Igora Dujića… Uprava je tad, pojednostavljeno rečeno, pojašnjavala da se, po njihovom mišljenju, prevelik broj aneksa ukinuo kako bi se nanovo vidjelo tko ih radom zaslužuje, a tko ne. Preko tiska visoki izvori su poručivali djelatnicima da straha nema. No, mjesec dana poslije, još uvijek se nije dogodilo ništa.


Na naš upit zbog čega su ukinuti aneksi, u rujnu su nam s HRT-a poručili kako se to čini iz plemenita razloga, da bi se ispravile nepravde učinjene aneksima kroz niz godina. Ideja je, navodno, bila ta da se ukinu aneksi praktički svima, a onda ponude novi ugovori o radu onima koji uistinu rade svoj posao zbog koje su anekse i dobili.




Nije se pritom puno gledalo kome se uzima, ili ipak jest, s obzirom da je urednički kadar mahom ostao netaknut na posve pristojnim plaćama.


Aneksi su zato ukinuti i onima s malom plaćom da padnu na još manju, i onima s višim dohotkom.


Nekima je uzeto par stotina kuna, nekima i po dvije, tri tisuće.


Kako neslužbeno doznajemo nekolicina od zaposlenika koji su ostali bez lijepog dijela plaće usudila se tražiti obrazloženje, ako ne i pobuniti se. Umjesto odgovora, navodno su dobili ‘prijateljski’ savjet da tko god hoće može otići, jer ‘na tržištu ima i jeftinijih’. Stoga većina njih i dalje radi emisije za koje su dobili dodatak na plaću, makar anekse više nemaju. Odnosno, većina ih je stalno u kadru, ali se svejedno još provjerava rade li dovoljno.


Tko provjerava i po kojim kriterijima?


S HRT-a su nam taj odgovor uskratili. Radije ostaju pri starom obrazloženju u kojem se kaže da se ruši da bi se davalo.


Kada? Na to se ne odgovara.


Zato nije nemoguće da HRT zapljusne val tužbi s obzirom da velika većina od njih stotinjak ne dvoji da su ima aneksi dani nezakonito.


S HRT-a nisu imali volje ni to komentirati, baš kao ni upit nije li za sve kriva činjenica da HRT i dalje nama NO HRT-a, pa onda Uprava i ne može odmaknuti daleko put željene sistematizacije. Odgovora ni na to nema, makar je sad već evidentno da bi stotinjak djelatnika oduzeta aneksa, na manjoj plaći moglo ostati još koji mjesec.


Da su pak svi procesi na HRT-u maloj, u prvoj brzini, dokazuje i spora i jalova potraga i izbor urednika HRT-ovih kanala. Tko su kandidati o kojima će se izjašnjavati kreativno osoblje HRT-a, krije se k’o što zmija krije noge. Ono što se nikad nije tajilo od javnosti, sada je tajna. Javnost ne zna ništa, baš kao da ne plaća ništa svaki mjesec nanovo.


Na sve to s HRT-a stiže tek odgovor: »Glede vašega upita o javnome natječaju za mjesta glavnih urednika Hrvatskoga radija i Hrvatske televizije te urednika programa obavješćujemo vas kako je postupak u tijeku te kako će u skladu sa Statutom HRT-a i unutrašnjim pravilnicima uskoro biti dovršen te ćemo o rezultatima pravodobno obavijestiti novinare, naše korisnike te cjelokupnu javnost.«