Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 30° 2
Sutra: 28° 30° 2
19. lipnja 2018.
Hrvatska poljoprivredna komora uputila dopis Jakovini zbog neisplaćenih poticaja

Započela isplata drugog dijela poljoprivrednih poticaja za 2011.

Ministar Tihomir Jakovina i Snježana Španjol / Snimio Davor KOVAČEVIĆ
Ministar Tihomir Jakovina i Snježana Španjol / Snimio Davor KOVAČEVIĆ
Autor:
Objavljeno: 2. srpanj 2012. u 15:30 2012-07-02T15:30:00+02:00

Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju započela je danas isplatu drugog dijela poticaja za 2011., a prema planu u predstojećem razdoblju će se isplatiti oko 1,15 milijardi kuna, priopćeno je iz Ministarstva poljoprivrede

ZAGREB Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju započela je danas isplatu drugog dijela poticaja za 2011., a prema planu u predstojećem razdoblju će se isplatiti oko 1,15 milijardi kuna, priopćeno je iz Ministarstva poljoprivrede.

Isplata drugog dijela izravnih plaćanja za 2011., kao i isplata investicijske potpore za kapitalna ulaganja s datumom dospijeća 30. lipnja, kreće u zakonskom roku, navode iz Ministarstva poljoprivrede.

Iz resornog ministarstva napominju kako je Agencija za plaćanja tijekom ove godine već isplatila 1,37 milijardi kuna po osnovi ostvarenih prava na državne potpore u poljoprivredi.

Isplaćen je prvi dio izravnih plaćanja za 2011., potpora za mlijeko za rujan, listopad, studeni i prosinac 2011., potpore u ribarstvu za drugi, treći i četvrti kvartal 2011., potpora dohotku I skupine za drugo polugodište i potpora dohotku druge skupine za 2011. te mjere ruralnog razvoja.

Ukupan broj korisnika izravnih plaćanja kojima je tijekom 2012. izvršena isplata potpora u poljoprivredi je 84.991. Broj korisnika koji zbog duga prema Poreznoj upravi nisu dobili isplatu prvog dijela izravnih plaćanja za 2011. je 7.683.

Iz Ministarstva podsjećaju da je u tijeku usvajanje dopune zakona o mjerama naplate poreznog duga kojom se produžuje rok za podnošenje zahtjeva za reprogram poreznog duga te pozivaju porezne dužnike da pravovremeno podnesu svoje zahtjeve.

Isplata drugog dijela poticaja obuhvaća potpore za kapitalna ulaganja (dospijeće plaćanja 30. lipnja), osnovno plaćanje po poljoprivrednoj površini – livade i pašnjaci te ostale vrste korištenja zemljišta, potpore za ekološku poljoprivrednu i za integriranu poljoprivrednu proizvodnju, za područja s težim uvjetima gospodarenja u poljoprivredi, proizvodno vezana plaćanja u biljnoj proizvodnji – maslinovo ulje, šećerna repa i duhan, za očuvanje izvornih i zaštićenih pasmina domaćih životinja te proizvodno vezana plaćanja u stočarstvu – krave dojilje, ovce i koze, tov goveda, mliječne krave i rasplodne krmače.

Hrvatska poljoprivredna komora (HPK), ističući kako najava o isplati potpore do 30. lipnja ove godine nije ostvarena, zatražila je danas ujutro od ministra poljoprivrede Tihomira Jakovine da objasni kako će primjenjivati Zakon o potporama u poljoprivredi jer dosadašnji način rada nije išao u smjeru razvoja poljoprivrede.

U dopisu poslanom Jakovini u povodu neisplate poticaja, iz Hrvatske poljoprivredne komore navode kako od početka mandata potpore u poljoprivredi nisu isplaćivane kako je predviđeno. Podsjećaju da je prvo i najviše poljoprivredi smanjen proračun.

Zatim ritam isplate prvog dijela potpora nije bio odmah, kako je Jakovina obećao kao čelni čovjek ministarstva, nego se rastegnula na više od tri mjeseca. Više od 8000 ljudi nije dobilo potporu zbog poreznog duga, iako tumačenje zakona ne povezuje potporu i porezni dug, navode iz HPK.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka