U blokadi

Zapeo posao od pola milijarde dolara: Trumpova administracija blokira prodaju izraelskih aviona Hrvatskoj?

P. N.

Foto: Igor Soban/PIXSELL

Foto: Igor Soban/PIXSELL

Američki dužnosnici tvrde kako je Izrael bio neiskren i pokušao zaraditi na račun SAD-a. Izraelski premijer Netanyahu je navodno o ovoj temi s državnim tajnikom Mikeom Pompeom razgovarao u Bruxellesu u ponedjeljak, i ovaj mu je rekao da se ne protivi prodaji, ali da je blokira američki ministar obrane James Mattis



Trumpova administracija blokirat će hrvatsku kupnju vojnih zrakoplova F-16 Barak od Izraela, javlja Axios.


Autor teksta, izraelski novinar Barak Ravid, tvrdi da je dobio informaciju izraelskih dužnosnika kako Trumpova administracija blokira pola milijarde dolara vrijednu kupnju izraelskih F-16 vojnih zrakoplova. 


Prema tekstu objavljenom na portalu Axios , američki dužnosnici tvrde kako je Izrael bio neiskren i pokušao zaraditi na račun SAD-a. Izraelski premijer Netanyahu je navodno o ovoj temi s državnim tajnikom Mikeom Pompeom razgovarao u Bruxellesu u ponedjeljak, i ovaj mu je rekao da se ne protivi prodaji, ali da je blokira američki ministar obrane James Mattis. 




Podsjetimo, SAD mora dati dopuštenje Izraelu za prodaju zrakoplova trećoj zemlji tj. Hrvatskoj. Navodno je Trumpova administracija bijesna jer su Izraelci unaprijedili stare zrakoplove modernom izraelskom tehnologijom kako bi nagovorili Hrvatsku da kupi njihove zrakoplove, a ne američke. Amerikanci tvrde da Izrael nije smio prodavati zrakoplove bez njihov pristanka, a pogotovo ne na natječaju na kojem se i SAD natjecao. 


Prema informacijama do kojih je Barak Ravid došao od izraelskih dužnosnika, navodno je i hrvatska strana bijesna jer je posao zapeo i poslana je poruka Izraelcima da riješe problem što je prije moguće. 


Ured izraelskog premijera Netanyahua nije demantirao ove informacije, ali se suzdržao od komentiranja. Državno tajništvo SAD-a odbilo je dati komentar po ovom pitanju, a zasad nema komentara iz Pentagona.