Prosvjetari u Banskim dvorima

Zapelo s pregovorima, sindikalisti i Vlada sjede u odvojenim prostorijama

P. N.

Foto Marko Lukunic/PIXSELL

Foto Marko Lukunic/PIXSELL

Pregovori uopće nisu počeli, sindikalisti i predstavnici Vlade sjede u dvije odvojene prostorije. Sindikati se uopće nisu susreli niti s premijerom niti s ministrima, već četiri sata sjede u prostoriji u kojoj nema grijanja, a da im se nitko nije obratio. Vijest su potvrdili i iz sindikata



Nova runda pregovora između sindikata i Vlade nastavlja se i u nedjelju. Sindikalni čelnici kažu da je koeficijent ključna riječ koja može zaustaviti štrajk, a ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak apelirala je na sve da se danas konačno dogovore te ponovila da su potrebna hrabra i brza rješenja.


Reporter televizije N1 Ivan Hrstić komentirao je da bi, čak i ako danas dođe do dogovora između Vlade i sindikata, nastava najranije mogla početi u srijedu.


Kako javlja reporter televizije N1 Ivan Hrstić, pregovori uopće nisu počeli, sindikati i predstavnici Vlade sjede u dvije odvojene prostorije. Sindikati se uopće nisu susreli niti s premijerom niti s ministrima, već četiri sata sjede u prostoriji u kojoj nema grijanja, a da im se nitko nije obratio.




Vijest su nam potvrdili i iz sindikata.


Branimir Mihalinec, predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama, rekao je prije ulaska u zgradu Vlade kako su ih pozvali da dođu na sastanak, te da su i oni prošli put poručili da će se odazvati u bilo koje vrijeme.


“Vjerujemo da Vlada ima ponudu za koju smatraju da je dovoljno dobra da se učitelji i učenici sutra vrate u klupe”, rekao je.


“Koeficijent, to je ključna riječ koja u ovom momentu može zaustaviti štrajk, dodala je predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem.


Predsjednik sindikata Preporod Željko Stipić istaknuo je uoči sastanka da nitko nije uspio sindikate u mjesec i pol dana razjediniti pa neće ni danas poslijepodne.


Opovrgnuo je nagađanja da dio sindikata želi dodatke, a dio koeficijent. “Nadam se da nas nisu zvali zbog nečega što se već prije nudilo jer je nedjelja popodne pa mislim da je ipak drugačija ponuda”, rekao je i dodao da je od prvog trenutka očekivao da Vlada popusti.


Stipić je potvrdio da će njegov sindikat svaku ponudu staviti na izjašnjavanje članstvu.


Zamoljen da iznese očekivanja od sastanka ističe: “Ne bih kvalificirao da će popustiti bilo koja strana nego da će razum prevladati i da će sve to biti u interesu učenika i obrazovnog sustava.” 


Na pitanja novinara uoči sastanka odgovarala je i resorna ministrica. Na pitanje nada li se danas dogovoru sindikata i Vlade ministrica Blaženka Divjak rekla je: “S obzirom da je nedjelja i da je stvarno ovaj sastanak sazvan tako da imamo mogućnost, ja bih rekla prije svega naći brza i hrabra rješenja da čim prije učenici krenu u školu, u tom smjeru svi trebamo raditi.


Kada smo prošli put razgovarali bilo je razgovora i o koeficijentima, a ja stvarno apeliram na sve da danas bude taj dan da konačno se dogovorimo, vidjeli ste ovi zaostaci u školama su takvi da iziskuju brza i hrabra rješenja”, izjavila je ministrica okupljenim novinarima prije ulaska u zgradu Vlade na novu rundu pregovora sa sindikatima obrazovanja u štrajku koji počinju u 15 sati.


Predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem rekla je ranije za N1 da oni od svojih zahtjeva ne odustaju i da se nada da će danas postići cilj.


Podsjetimo, na sastanku sindikata i predstavnika Vlade u petak stavovi obje strane nisu se pomaknuli jer sindikati inzistiraju na povećanju koeficijenta složenosti posla za 6,11 posto, dok Vlada i dalje ostaje pri ponudi da se na 6,12 posto povećanja osnovice svima u javnim i državnim službama doda i 4 posto povišice kroz dodatke. Tu su ponudu članovi sindikata velikom većinom odbili.