Nepristran i objektivan

Zaokret u energetskoj politici: Većina ekoudruga podržala ministra Dobrovića

Andrej Petrak

Ministar zaštite okoliša Slaven Dobrović  / Snimio Darko JELINEK

Ministar zaštite okoliša Slaven Dobrović / Snimio Darko JELINEK



RIJEKA  Više ekoloških udruga javno je podržalo zalaganje ministra zaštite okoliša Slavena Dobrovića na kreiranju nove energetske strategije Republike Hrvatske, koja će se uklapati u energetsku politiku Europske unije.


Zadovoljstvo zbog najave povećanja energetske efikasnosti i okretanja obnovljivim izvorima energije na korist sadašnjih i budućih generacija izrazile su udruge i građanske inicijative: Krizni eko stožer Zagreb, Krizni eko stožer Marišćina, Krizni eko stožer Split, Krizni kaštelanski eko stožer, Krizni eko stožer Varaždin, Udruga za zaštitu okoliša Resnik, UZOR Udruga za zaštitu okoliša Jakuševec, UZOJ Udruga Eko Zagreb, Udruga Eko breza, Građanska inicijativa Vukmanski Cerovac GIVC i Građanska inicijativa »Karepovac – drugo lice Splita«. Udruge vjeruju da su ministrova biografija, znanstveni pristup i  zalaganje na području ekologije, što je, kažu, često rezultiralo sukobima upravo protiv moćnih lobija i bogatih struktura, najbolji dokaz njegove nepristranosti i objektivnosti u radu.


»Držimo da su izgradnje termoelektrana na ugljen Plomin C i Ploče sasvim neprihvatljivi projekti u totalnoj suprotnosti s interesima hrvatskih građana, a posebno lokalnog stanovništva koje je prirodno okrenuto turizmu i poljodjelstvu. Iznošenje stavova kojima se ministra Dobrovića optužuje da zastupa nerealne i utopijske ideje u službi stranih interesa, smatramo zlonamjernim manipulacijama, protivnim interesima Hrvatske. Prijedloge ministra Dobrovića  u svijetu primjenjuje sve veći broj zemalja, a  Hrvatska uz domaće znanje ima veliki potencijal prirodnih resursa za dobivanje energije iz obnovljivih izvora«, iznose potpisnici podrške ministru. Smatraju da bi Hrvatska trebala slijediti primjer Njemačke, Danske i Nizozemske.