Slučaj ubojstva Stjepana Đurekovića

Žalbu na izručenje Mustača Njemačkoj podnio varaždinski ŽDO

Hina

U priopćenju objavljenom na web stranicama varaždinskog Županijskog državnog odvjetništva navodi se da je žalba podnesena zbog povrede zakona te pogrešnog i nepotpunog utvrđenog činjeničnog stanja



VARAŽDIN Županijsko državno odvjetništvo (ŽDO) u Varaždinu podnijelo je žalbu na nedavno rješenje Županijskog suda u Varaždinu o izručenju bivšeg čelnika jugoslavenske tajne službe Zdravka Mustača Njemačkoj zbog ubojstva hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića, odnosno zbog kaznenih djela pomaganja i poticanja na ubojstvo prema njemačkom Kaznenom zakonu.


U priopćenju objavljenom na web stranicama varaždinskog ŽDO-a navodi se da je žalba podnesena zbog povrede zakona te pogrešnog i nepotpunog utvrđenog činjeničnog stanja. U dodatnom pojašnjenju žalbe glasnogovornik Županijskog državnog odvjetništva u Varaždinu Darko Galić tvrdi da je evidentno došlo do zastare i da se to trebalo uzeti u obzir prilikom donošenja odluke.


U izjavi za Hinu Galić je kazao da Županijski sud u Varaždinu nije uzimao u obzir zastaru, a državno odvjetništvo smatra da je trebalo. Galić je rekao da su uz žalbu priložili i nekoliko odluka njemačkih sudova gdje su oni za svoje državljane, za koje je izdan europski uhidbeni nalog a gdje je prema njihovom kaznenom zakonu utvrđeno da je nastupila zastara za određeno kazneno djelo, odbili izručenje tih osoba drugim državama.




Inače, Županijski sud u Varaždinu, prije desetak dana, donio je odluku o izručenju Zdravka Mustača Njemačkoj, nakon što je prvotna odluka suda u Velikoj Gorici bila da se Mustača, zbog zastare, ne izručuje. Na takvu se odluku žalila udovica Stjepana Đurekovića, Gizela, čiju je žalbu usvojio Vrhovni sud Hrvatske. No, zbog manjka sudaca na Županijskom sudu u Velikoj Gorici i na njihovo traženje, slučaj je preseljen na Županijski sud u Varaždinu.


Izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Varaždinu, pod predsjedanjem suca Zdravka Pintarića, donijelo je provostupanjsku odluku o izručenju Mustača. Pojasnili su tada da Vijeće temelji odluku na činjenici da se nesumnjivo radi o kaznenom dijelu iz kataloga kaznenih djela iz članaka 10 Zakona o pravosudnoj suradnji u kaznenim stvarima sa državama članicama Europske unije, za koja se ne provjerava dvostruka kažnjivost.


Vijeće je zauzelo pravno shvaćanje da pojam dvostruke kažnjivosti u sebi obuhvaća i zastaru. Samim time zastara kaznenog progona nije razmatrana i po stavu Vijeća ne predstavlja razlog za odbijanje predaje Mustača Njemačkoj, pojasnio je prilikom objave odluke glasnogovornik Županijskog suda u Varaždinu Igor Pavlic.


Njemačko savezno državno odvjetništvo je, nakon što je Hrvatske primljena u članstvo EU 1. srpnja 2013., poslalo nalog za uhićenje bivših dužnosnika jugoslavenske i hrvatske tajne službe Josipa Perkovića i Zdravka Mustača u vezi sa slučajem organiziranja ubojstva hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića. On je brutalno ubijen 1983. godine pokraj Muenchena s pet pucnjeva i udarcima sjekirom u glavu,


Josip Perković je 24. siječnja ove godine predan njemačkim vlastima.