'Sad trčimo'

Žalac: Kod korištenja EU fondova smo već na početku izgubili tri godine

Hina



Ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac u utorak je izjavila kako očekuje da će se projekt Pelješkog mosta odvijati prema planu te da će za par tjedana biti potpisan ugovor za njegovu provedbu.


Odgovarajući na upit novinara na marginama foruma »EU fondovi za europsko poduzetništvo«, Žalac je kazala kako očekuje da će se oko Pelješkog mosta sve odvijati prema planu.


»To je naš najveći strateški projekt. Jako o tome vodimo računa. Ja ne mogu sad predmnijevati hoće li biti žalbe ili neće. Mislim da ćemo vidjeti u doglednih par tjedana da imamo potpisan ugovor za provedbu tog našeg najvećeg projekta. Očekujem da tu bude kontinuirani nadzor, da se pazi na pazi na sve što moramo raditi da projekt bude završen na vrijeme«, rekla je Žalac.




Početkom prosinca Jutarnji list objavio je da je zagrebačka tvrtka Lipov gaj podnijela žalbu na dokumentaciju za nadzor nad izgradnjom Pelješkog mosta te je time, do odluke Državne komisije za kontrolu javne nabave o toj žalbi, zaustavljen izbor tvrtke za nadzor radova, bez koje ne mogu početi radovi na izgradnji mosta.


Upitana da komentira napise u pojedinim medijima da Središnja agencija za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU (SAFU) previše rigorozno radi i inzistira previše na nekim mjerama nego što bi trebala, Žalac je kazala da SAFU radi svoj posao, kao i Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture.


Po pisanju pojedinih medija, naime, SAFU je utvrdila nepravilnosti u provedbi projekata izgradnje željezničkih pruga Dugo Selo – Križevci i Gradec – Sv. Ivan Žabno te je donijeta odluka o financijskoj korekciji, odnosno umanjenju iznosa sufinanciranja EU, što je izazvalo nezadovoljstvo u HŽ Infrastrukturi i Ministarstvu.


»Mi zajedno radimo na tome, kolega (ministar Oleg) Butković i ja, da svi projekti koji se tiču sektora prometa budu na vrijeme prijavljeni i prihvaćeni i valorizirani od strane Europske komisije. Mi smo jasno tu rekli svoj stav, i mislim da i kolega Butković i ja u zajedničkom nastojanju u Vladi RH želimo da ti projekti budu po propisima i na vrijeme završeni. A ono gdje kasnimo, radimo intenzivno i na tome da te rokove stignemo«, istaknula je Žalac.


Kako je rekla, kasnilo se u svemu. Podsjetila je kako je već nekoliko puta istaknula da su se pri korištenju EU fondova izgubile tri godine u početku. »Sada trčećim korakom stižemo druge zemlje članice«, navela je Žalac.