Ministar traži dopunu Zakona o pravima branitelja

Zakon dobiva zube: Nezapošljavanje branitelja kažnjavat će se do 30 tisuća kuna

Ladislav Tomičić

I u ono malo primanja na posao pravo branitelja i članova njihovih obitelji na prednost masovno je izigravano, kaže ministar branitelja



ZAGREB  Ministar branitelja Predrag Matić Fred predložit će izmjene Zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji prema kojima će se novčano kažnjavati pravne osobe i odgovorne pojedince ukoliko ne ispoštuju zakonsku odredbu o prednosti branitelja, odnosno članova obitelji stradalih branitelja pri zapošljavanju. Kazna za pravne osobe iznosila bi od deset do trideset tisuća kuna, dok bi odgovorni pojedinci bili kažnjavani sa pet do 15 tisuća kuna.


– Predložit ćemo takve sankcije zbog toga što su branitelji do sada često bili izigravani na natječajima, s obzirom da aktualni zakon nije propisivao sankcije za one koje ne poštuju njihovu prednost pri zapošljavanju. Susreo sam se s nizom takvih slučajeva, a nekoliko puta intervenirao sam i kod kolega ministara, primjerice kod ministra Jovanovića i ministra Ostojića. Njihovom dobrom voljom uspjeli smo riješiti te probleme, a uvođenjem sankcija za odgovorne pravne osobe i pojedince želimo postići da takvi slučajevi ne ovise o dobroj volji ministara, kaže za naš list Predrag Matić Fred. 


Podsjetimo, aktualni zakon kaže da su tijela državne uprave, sudbene vlasti te regionalne, lokalne i područne samouprave  dužne prilikom zapošljavanja službenika i namještenika dati prednost pri zapošljavanju nezaposlenim braniteljima i članovima obitelji stradalih branitelja, ukoliko oni ispunjavaju tražene uvjete iz natječaja. Istu obavezu imaju i javne službe i ustanove, izvanproračunski i proračunski fondovi te pravne osobe u vlasništvu ili pretežitom vlasništvu države i jedinica lokalne i područne samouprave.


–  I u ono malo primanja na posao što ih je bilo u javnim službama i tijelima državne uprave pravo branitelja i članova njihovih obitelji na prednost masovno je izigravano. Kad bi se branitelji javili na natječaj i ispunjavali tražene uvjete natječaji su poništavani, odnosno braniteljima su tvrdili da nemaju tražene uvjete iako su ih imali. Sve to kod ljudi stvara frustraciju, s obzirom da je u pitanju njihovo zakonom garantirano pravo. Izmjenama zakona želimo te ljude maksimalno zaštititi. Napravili smo nacrt izmjena, a uskoro ćemo to pustiti u javnu raspravu, zaključio je Matić.