Udvostručavanje proizvodnih kapaciteta

Zajam iz Europe: EBRD sa 20 milijuna eura financira širenje Jadran Galenskog Laboratorija

Hina

S. Drechsler

S. Drechsler

Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) potpisala je s Jadran Galenskim Laboratorijem (JGL) multivalutni zajam od 20 milijuna eura kojim podržava daljnju strategiju širenja te farmaceutske kompanije, izvijestili su iz EBRD-a



ZAGREB – Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) potpisala je s Jadran Galenskim Laboratorijem (JGL) multivalutni zajam od 20 milijuna eura kojim podržava daljnju strategiju širenja te farmaceutske kompanije, izvijestili su iz EBRD-a.


JGL, kako se navodi, planira postati vodeći svjetski proizvođač u segmentu sterilnih otopina, a financiranje EBRD-a omogućit će mu da udvostruči svoje proizvodne kapacitete.


Kako bi udovoljili rastućoj potražnji, JGL osnažuje svoje proizvodne pogone izgradnjom nove tvornice pod nazivom »Pharma Valley« koja će udvostručiti proizvodnju sterilnih otopina i kreirati 100 novih radnih mjesta.




Zajam EBRD-a dio je ukupne investicije, koju je poduprla i Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) svojim zajmom od 32,7 milijuna eura, navodi se u priopćenju.


Direktorica EBRD-a za Hrvatsku Vedrana Jelušić Kašić izrazila je zadovoljstvo što mogu pridonijeti da jaka privatna hrvatska kompanija postane još jača.


»JGL može poslužiti kao primjer potencijala koje ova zemlja ima po pitanju poduzetništva, inovacija, iskustva i znanja«, istaknula je Jelušić Kašić te izrazila nadu da će i druge domaće kompanije slijediti ovaj uspješni primjer.


Predsjednik Uprave JGL-a Ivo Usmiani je izjavio kako su sretni što je ugledna financijska institucija poput EBRD-a prepoznala JGL kao dugoročnog poslovnog partnera. Zajam će biti uložen u radni kapital potreban za postojeće investicijske projekte te će ujedno dodatno potpomoći snažni rast i održiv razvoj tvrtke. Njime će, kazao je Usmiani, osigurati kapacitete za daljnja istraživanja i razvoj, za proizvodnju i skladištenje te će JGL steći podršku za daljnji strateški iskorak u odabrana terapeutska područja na globalnom farmaceutskom tržištu.


JGL je osnovan 1991. i danas je druga najveća farmaceutska kompanija u Hrvatskoj, specijalizirana za proizvodnju sterilnih kapi za nos, oči i uši. Kompanija izvozi 75 posto svojih proizvoda.


EBRD je aktivan u Hrvatskoj kao investitor od njene neovisnosti i dosad je podržao više od 170 projekata u ukupnom iznosu od 3,08 milijardi eura. EBRD-ove aktivnosti uključuju različite sektore ekonomije i posebno su izražene u infrastrukturi, gospodarstvu, financijskom sektoru i energetici.