Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
21. listopada 2019.
Akcija za Šimuna Petra

Zagrepčanin želi ustupiti stan obitelji Maruna: Znam s čim se bore, moj vjenčani kum je umro od te bolesti

foto: obiteljski album
foto: obiteljski album
Autor: ,
Objavljeno: 7. travanj 2019. u 11:28 2019-04-07T11:28:00+02:00

Moj vjenčani kum je svega mjesec dana prije 31. godine preminuo od sarkoma. To je najmanje što čovjek može napraviti za ljude u takvim teškim situacijama, govori Vurkan

ZAGREB - Zagrepčanin Denis Vurkan, koji živi i radi u Njemačkoj, ponudio je smještaj u Zagrebu obitelji teško bolesnog Šimuna Petra Marune iz Maslenice nedaleko Zadra. Vurkan je za tešku situaciju u kojoj se obitelj Maruna našla saznao iz medija, kroz priču Riječanina Marina Rončevića, oca teško oboljele djevojčice Mile.

Pomoć i iz Gospića 

– Pročitao sam da je Milin otac odlučio 400 tisuća kuna od prodaje kuće pokloniti ovoj obitelji za potrebe liječenja njihova sina koji ima sarkom. U istom tekstu pisalo je i da ta obitelj skromno živi od mirovine koju dječakov otac ima te da plaćaju podstanarstvo u Zagrebu. Budući da ja imam stan, odnosno etažu kuće u Svetoj Klari, odlučio sam im ga ustupiti. Javio sam se gospođi Ivi Funtek, koja je pokrenula humanitarnu akciju za pomoć malom Petru, a ona me onda spojila s ocem – kaže Vurkan dodajući kako je razgovarao s Petrovim ocem Tomislavom, ali da još ništa konkretno nisu dogovorili jer je im problem predstavljaju stepenice koje vode na kat kuće s obzirom da je dječak u kolicima i nepokretan.

– Odmah mi je rekao da im je to problem, ali ja sam im spreman i financijski pomoći za neki drugi, adekvatniji stan kad ga pronađu. I sam sam imao u krugu obitelji prijatelja slične situacije. Moj vjenčani kum je svega mjesec dana prije 31. godine preminuo od sarkoma. To je najmanje što čovjek može napraviti za ljude u takvim teškim situacijama, govori Vurkan koji je isti stan prije dvije godine ustupio jednoj obitelji iz Đakova s bolesnim djetetom, koje se također liječilo u Zagrebu.

Podaci za uplatu donacija

HR5924070003104986160

OTP BANKA- OTPVHR2X Swiss code

Šimun Petar Maruna

Adresa: Alojzija Stepinca 31

Maslenica

Akciju za pomoć Šimunu Petru, odnosno njegovom bratu Roku, bivšem studendu Veleučilišta »Nikola Tesla« u Gospiću, pokrenuo je i Studentski zbor Veleučilišta, u suradnji s Alumni klubom. Na inicijativu Rokovih prijatelja, Petar Butorac, predsjednik Studentskog zbora Veleučilišta »Nikola Tesla« i predsjednica Alumni kluba, Martina Biondić pokrenuli su akciju kojoj je cilj ljude dobre volje potaknuti da pomognu Petru kako su pomogli i maloj Mili Rončević.

I pet kuna čini čudo

Otac Šimuna Petra, Tomislav Maruna, i dalje rezolutno odbija primiti pomoć koju mu je namijenio Marin Rončević, otac male Mile. S Rončevićem se, kaže, nije osobno čuo, ali je odlučan u stavu da njegovu pomoć neće primiti.

– Za mene je kuća svetinja. U ratu sam ostao bez kuće, znam što to znači, i ja to ne mogu primiti. Ne da odbijam njihovu pomoć, ja im se klanjam do poda, Ali kamo će se ta obitelj vratiti kad dođu s liječenja – kaže Tomislav Maruna.

Marin Rončević obećao je, podsjetimo, 400.000 kuna od prodaje svoje kuće dati obitelji Maruna da im pomogne u teškoj situaciji u kojoj se nalaze.

Šimun Petar operiran je od tumora na mozgu 2011. u Zagrebu, a 2016. vratio se novi tumor – hondaplastični osteosarkom. Šimun Petar liječio se tomoterapijom u u Grčkoj, ali je nakon dva mjeseca bolest progredirala i učinila ga nepokretnim. Njegovu obitelj put do Zagreba, gdje je Šimun Petar smješten u bolnicu, stoji 1.000 kuna, pa inicijatori akcije mole za pomoć porukom: »I pet kuna čini čudo«.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.