Proslavljen Međunarodni dan starijih osoba

Zagrebački “starci” veselo

Sandra Sabovljev

Veliku su pažnju izazvale mažoretkinje, trbušne plesačice – redom seniorke, a posebno je atraktivan bio sat gimnastike na zrinjevačkom zelenilu



U povodu Međunarodnog dana starijih osoba na Zrinjevcu se jučer od 10 do 13 sati održao 8. gerontološki tulum. Najbrojnija zagrebačka populacija okupila se u najljepšem gradskom parku i uz kulturni, zabavni i sportski program proslavila svoj dan pokazujući pritom elan na kojemu bi im pozavidjeli i mnogo mlađi.


Veliku su pažnju izazvale mažoretkinje, trbušne plesačice – redom seniorke, a posebno je atraktivan bio sat gimnastike na zrinjevačkom zelenilu. Osim pjesme, plesa, stariji su sugrađani na brojnim štandovima pokazali i plodove svoje kreativnosti poput keramičkih radova, nakita, ukrasa i sličnog. U sklopu brojnih štandova dijelile su se brošure s informacijama o starenju i starosti te o programima za osobe starije životne dobi. U preventivno-zdravstvenom dijelu programa osigurani su besplatno mjerenje tlaka, kontrole razine šećera u krvi, mjerenje statusa vitamina i minerala te ostali pregledi što je izazvalo popriličan interes Zagrepčana u zrelim godinama. Od okupljenih slavljenika moglo se čuti samo smijeh i žamor, a jedina im je pritužba bila da im se često stigmatizira kao stare i nemoćne, a da oni možda jesu stari, ali nikako i nemoćni. To su jučerašnjim tulumarenjem i dokazali.


Međunarodni dan starijih osoba, 1. listopada, obilježava se od 1991. godine, a osmislili su ga Ujedinjeni narodi kako bi svijet što bolje odgovorio na izazove starenja populacije u 21. stoljeću.