Sukob interesa eliminirao tri suca

Zagrebački Županijski sud »rješava se« slučaja Primorac

Ana Raić Knežević

Od Vrhovnog suda zatražena je delegacija »slučaja Primorac«, jer su čak tri suca tražila da ih se izuzme iz tog procesa jer su bliski s bratom Dragan Primorca Damirom koji je više od deset godina bio sudac u Splitu.



ZAGREB Nakon što je nekoliko sudaca Županijskog suda u Zagrebu tražilo da ih se izuzme iz postupka protiv Dragana Primorca, bivšeg ministra znanosti, slučaj u kojem je optužen zajedno s Dragutinom Fundom, nekadašnjim ravnateljem Hrvatskog zavoda za norme, mogao bi »preseliti« na neki drugi hrvatski sud.


 Doznajemo da je od Vrhovnog suda RH zatražena delegacija »slučaja Primorac«, jer proizlazi da je previše zagrebačkih sudaca u svojevrsnom »sukobu interesa«. Naime, čak tri suca tražila su da ih se izuzme iz tog procesa jer su bliski s Primorčevim bratom Damirom. On je više od deset godina bio sudac na Općinskom i Županijskom sudu u Splitu, a 2008. godine prešao je u odvjetnike.    

Sretan zbog suđenja


Osim dobrih odnosa s Primorčevim bratom u ovom su slučaju problem postali i dobri odnosi nekoliko sutkinja sa županijskom državnom odvjetnicom u Zagrebu Željkom Pokupec. Budući da je tužiteljstvo kojem je ona na čelu pokrenulo postupak protiv Primorca i Funde bliskost s njom mogla bi dovesti u pitanje potpunu nepristaranost tih sutkinja. Razlog tome leži u Primorčevoj ogromnoj ogorčenosti dosadašnjim procesnim potezima Željke Pokupec protiv koje je čak podnio kaznenu prijavu prozvavši ju za zlouporabu položaja i ovlasti. To je, kako tvrdi Primorac, učinila tražeći od svjedoka Mirka Smoljića da ga tereti svojim iskazom.


 U međuvremenu je optužnica protiv njega i Funde potvrđena, a Primorac je na to rekao da je sretan »što će konačno na sudu razotkriti sva kaznena djela Željke Pokupec«. Nije međutim imao komentara na činjenicu da su Vesna Zaradić i Andreja Mačković priznale da su sudjelovale u krivotvorenju dokumentacije kojom je prikriveno da je Primorac navodno nezakonito koristio »vw touareg« Zavoda za norme kojem je Funda tada bio na čelu.    

Prikrivanje troškova


Prema optužnici Primorac se od 16. srpnja 2008. do 13. srpnja 2009. godine vozio u skupocjenom automobilu čiji je najam na dvije godine iznosio nešto više od 68 tisuća kuna.




Kako je najam prekinut prije vremena, prema odredbama ugovora Zavod je tvrtki u čijem je vlasništvu »touareg« bio isplatio 449.622 kune. U međuvremenu su za vozilo kupljene i četiri nove zimske gume što je Zavod stajalo dodatnih 6.832 kune. Dogovorom Funda-Primorac proračun Republike Hrvatske oštećen za ukupno 456 tisuća kuna, sumnja tužiteljstvo. 


Osim toga, Fundi se na teret stavlja da je najam za Primorca prikrio prikazujući troškove vozila kao plaćanje prijevoda dokumentacije, te najma opreme za Zavod. Andreja Mačković, koja je u to vrijeme bila Fundina pomoćnica, te Vesna Zaradić, voditeljica računovodstva u tvrtki »Anterra« u nagodbama s tužiteljstvom dobile su uvjetne kazne.