Analiza gubitka izbora

Zagrebački HDZ predsjednici posebno zamjera što je Bandiću poslala tortu

P. N.

Foto D. KOVAČEVIĆ

Foto D. KOVAČEVIĆ

Pod prvom točkom svoje analize naveli su predsjedničine gafove, posebno apostrofirajući to što je Milanu Bandiću, zagrebačkom gradonačelniku i partneru HDZ-a, za rođendan poslala tortu (prije prvog kruga) i što mu je pjesmom čestitala rođendan na Broćanskoj večeri u Zagrebu, potvrdilo nam je više izvora



ZAGREB – Sve HDZ-ove županijske organizacije kao i zagrebački gradski HDZ danas središnjici stranke trebaju predati političke analize rezultata predsjedničkih izbora kako bi vrh HDZ dokučio zašto je njihova kandidatkinja Kolinda Grabar-Kitarović izgubila izbore.


Rezultati izbora trebali bi se analizirati na sjednici Predsjedništva krajem ovog tjedna. Zagrebački HDZ, kao najveća stranačka organizacija, u svojoj se analizi, neslužbeno doznaje N1, nije libio navesti i “grijehe” aktualne predsjednice koji su doprinijeli njenom porazu.


Tako su pod prvom točkom svoje analize naveli predsjedničine gafove, posebno apostrofirajući to što je Milanu Bandiću, zagrebačkom gradonačelniku i partneru HDZ-a, za rođendan poslala tortu (prije prvog kruga) i što mu je pjesmom čestitala rođendan na Broćanskoj večeri u Zagrebu, potvrdilo nam je više izvora.




“Nije Bandić tjerao predsjednicu da mu pjeva i šalje tortu”, rekli su nam u zagrebačkom HDZ-u.


Osim toga, zagrebački HDZ-ovci predsjednici su zamjerili i što se u Zagrebu tijekom kampanje za predsjedničke izbore minimalno pojavljivala.


Tako navode da je, osim središnjeg skupa uoči prvog kruga izbora u Ciboni, imala još jedan skup u Sesvetama, da je “dvije minute” bila u Zagrebu kada je prije prvog kruga vlakom iz Velike Gorice došla u metropolu te da je na Cvjetnom trgu, uoči kampanje, dala potpis za svoju kandidaturu.


Zagrebački HDZ-ovci ističu kako je izbornom porazu pridonijela i cjelokupna situacija s Milanom Bandićem, čije je probleme s koruptivnim aferama i Uskokom posebno u kampanji apostrofirao Dario Juričan.


U zagrebačkom HDZ-u tvrde, pak, da je gradska organizacija od svih HDZ-ovih organizacija u drugom krugu ostvarila najveći učinak, premda je Milanović od 100.000 glasova prednosti oko 70.000 osvojio baš u Zagrebu, jer je Grabar-Kitarović u prvom krugu osvojila 74.000 glasova u Zagrebu, dok se u drugom krugu broj glasova udvostručio, odnosno iznosi 154.000.


“Naš učinak je u drugom krugu sto posto veći nego u prvom. A budući da zagrebački HDZ ima 17.800 članova, to bi značilo da je svaki član na birališta doveo još devet birača”, računaju u zagrebačkom HDZ-u.