Zagrebačka policija: Novinar je priveden zbog neodazivanja na poziv policije. Duhaček: Jučer sam bio kod njih

Hina

snimio Filip Kos / PIXSELL

snimio Filip Kos / PIXSELL

"Nad njim je provedeno kriminalističko istraživanje te je potvrđeno da imenovani na području Republike Hrvatske na adresi prijavljenog prebivališta stvarno ne živi već dulje vrijeme, radi čega je, uz optužne prijedloge zbog postojanja osnova sumnje da je počinio prekršaje iz čl. 14. i 17. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, doveden na nadležni Prekršajni sud u Zagrebu", priopćila je policija.



ZAGREB – Indexov novinar Gordan Duhaček priveden je danas u zagrebačkoj zračnoj luci zbog neodazivanja na poziv policije koja ga je ranije obavijestila da dođe na razgovor zbog navodnih prekršaja protiv javnog reda i mira, priopćila je zagrebačka policija ne navodeći pritom novinarov identitet.


Policija je izvijestila kako je prilikom subotnjeg ulaska 39-godišnjeg novinara u Hrvatsku na graničnom prijelazu Županja utvrđeno da se on potražuje zbog sumnje da je prekršio javni red i mir vrijeđajući i omalovažavajući moralne osjećaje građana te službenih osoba.


Stoga mu je “tom prilikom uručen poziv u kojem je upućen da se 16. rujna javi u prostorije Policijske uprave zagrebačke, što on nije učinio”, stoji u policijskom priopćenju. Dodaju i da je tijekom izvida u sklopu kriminalističkog istraživanja koje je započelo u kolovozu, policija utvrdila da ne živi na prijavljenoj zagrebačkoj adresi.




Policija navodi da je 39-godišnjak u ponedjeljak doveden u službene policijske prostorije nakon što je zatečen “graničnom prijelazu u Zračnoj luci Franjo Tuđman u namjeri da otputuje zrakoplovom” iz Hrvatske.


“Nad njim je provedeno kriminalističko istraživanje te je potvrđeno da imenovani na području Republike Hrvatske na adresi prijavljenog prebivališta stvarno ne živi već dulje vrijeme, radi čega je, uz optužne prijedloge zbog postojanja osnova sumnje da je počinio prekršaje iz čl. 14. i 17. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, doveden na nadležni Prekršajni sud u Zagrebu”, priopćila je policija.



ZAGREB – Hrvatsko novinarsko društvo (HND) najoštrije je osudilo policijsko postupanje prema novinaru Indexa Gordanu Duhačeku.


“HND upozorava kako je policijsko postupanje prema Duhačeku bez presedana i ne može se tumačiti nikako drukčije nego kao zastrašivanje”, tvrdi se u priopćenju. Najoštrije su osudili policijsko postupanje prema Duhačeku, kazavši da je kao “okorjeli kriminalac priveden u zagrebačkoj zračnoj luci zbog dvije satirične objave na svom Twitter-profilu”.


U priopćenju su se pozvali na objave portala Index u kojima stoji kako je Duhaček jučer pri ulasku u Hrvatsku iz BiH obaviješten da ga traži policija. Nakon toga je otišao u postaju, kako bi se dogovorio oko detalja, a s obzirom na to da je trebao ići na put. No, policajci su ga dočekali u zagrebačkoj zračnoj luci te ga priveli na Općinski prekršajni sud, gdje su mu zakazana dva ročišta.


“Duhaček je priveden zbog jednog tweeta iz ljeta 2018. godine u kojem se osvrnuo na postupanje policije u Zadru uz spornu skraćenicu ‘ACAB’ te zbog prepjeva pjesme ‘Vila Velebita’, koju je objavio prije nekoliko tjedana, a koja se ne može smatrati ničim drugim nego satirom”, navode iz HND-a.


Nekolicina oporbeni političari, među kojima Anka Mrak – Taritaš, Krešo Beljak, Bojan Glavašević, Dalija Orešković večeras su na društvenim mrežama osudili postupak policije prema novinaru.


Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je kako novinar Indexa Gordan Duhaček nije u policijsku postaju priveden zbog svojih objava na twitteru već zato što se nije odazvao na poziv policije, naglasivši kako tu nema nikakvog zastrašivanja novinara.



Portal Index izvijestio je da je Duhaček na Prekršajnom sudu u Novom Zagrebu proglašen krivim zbog vrijeđanja policije, odnosno zbog tvita u kojem je napisao skraćenicu ACAB, a izrečena mu je novčana kazna od 754 kune. Za obradu pjesme “Vila Velebita” koju je objavio pod naslovom “Govna Velebita” presuda će mu biti izrečena za tri dana.


U izjavi medijima Duhaček je kazao da je iz obiteljskih razloga bio u BiH. “U subotu su mi na granici skrenuli pažnju da postoje nalozi, dali su mi dva papira. Drugi je bio da se moram javiti u Heinzelovu u ponedjeljak. Ja sam jučer bio u Heinzelovoj, nudio se da razgovaram, rekao sam da putujem. Tu piše da se može opravdati nedolazak. Meni je policajca u Heinzelovoj rekao da je sve u redu, da mogu putovati i da se javim policiji kad se vratim”, rekao je Duhaček, prenosi Index.