Svaka župa je zasebna administrativna jedinica

Zagrebačka nadbiskupija ne odgovara za postupke i dugove Župe u Bosiljevu

Hina

Župa zasad funkcionira iako su knjige njezine Župne matice i one u Prilišću, a neke datiraju i od 1501. godine, uglavnom po klupama, podu i u kutijama, rekao je, dodajući kako posao obavlja s teškoćama i neizvjesnošću jer mu je najavljeno da će i dalje tražiti da se podmiri dug, sve dok se to ne učini, a župa nema novca



KARLOVAC – Prema Zakoniku kanonskog prava, svaka župa je zasebna administrativna jedinica i kao takva ima vlastitu pravnu osobnost, koju priznaje i pravni poredak Republike Hrvatske, te Zagrebačka nadbiskupija kao zasebna pravna osoba ne može odgovarati za postupke druge pravne osobe, u konkretnom slučaju Župe sv. Mavre Opata u Bosiljevu, odgovor je Zagrebačke nadbiskupije na pitanje o dugu te župe zbog koje su pod ovrhom i pokretnine i nekretnine.


Tako je to bilo i tijekom višestoljetne povijesti: župa se prema crkvenim propisima sama brinula o svojim materijalnim potrebama te je njezina odgovornost kao pravne osobe nedjeljiva pa Zagrebačka nadbiskupija kao zasebna pravna osoba ne može preuzeti na sebe moguće obveze druge pravne osobe iz davne 1994. godine i biti stranka u sudskom sporu koji traje, piše Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije.


Župnik Josip Priselac potvrdio je u telefonskom razgovoru za Hinu da je i sam dobio sličan odgovor na svoju zamolbu da Nadbiskupija podmiri dugove Župe sv. Mavre Opata u Bosiljevu, doajući kako je potpuno neizvjestan daljnji razvoj događaja.




Župa zasad funkcionira iako su knjige njezine Župne matice i one u Prilišću, a neke datiraju i od 1501. godine, uglavnom po klupama, podu i u kutijama, rekao je, dodajući kako posao obavlja s teškoćama i neizvjesnošću jer mu je najavljeno da će i dalje tražiti da se podmiri dug, sve dok se to ne učini, a župa nema novca.


Naime, jučer je tvrtka »Izgradnja Hoteli« odnijela sve pokućstvo i uređaje, uključujući i telefon i faks. Sve je procijenjeno na samo 26.000 kuna, a dug je bio 280.000.


Župnik Priselac potvrdio je također da su i nekretnine ovršene te da se tvrtka »Valalta« iz Rovinja upisala u zemljišne knjige na temelju početnog duga od 4,5 milijuna kuna, koji se poslije višestruko povećao. Šest godina blokiran je račun Župe, pa župnik Priselac strahuje da bi i »Valalta« mogla krenuti u prodaju imovine putem dražbe.


Na pitanje hoće li se preseliti u drugu župu, onu i Prilišću, jer i nju vodi, župnik Priselac je odgovorio da je daljni razvoj događaja potpuno neizvjestan.


»Mene može samo nadbiskup premjestiti, ali tamo 20 godina nemaju svog župnika, uvjeti za rad su vrlo loši, a to bi značilo da bi se moralo ugasiti sklonište za beskućnike Udruge ‘Job’ koju vodi velečasni Goričanec«, rekao je župnik Priselac.


Na pitanje ima li gdje on spavati, odgovorio je kako mu nisu odnijeli postelju i televizor jer je to njegova privatna imovina, za što ima i račun.