Zbrajaju se štete

Zagreb od jutros zatreslo još 30-ak manjih potresa: ‘Teško je reći može li biti još jedan veliki’

P. N.

Foto Darko Jelinek

Foto Darko Jelinek

Svi čije su kuće i stanovi pretrpjeli oštećenja mogu se javiti na besplatni broj telefona 0800 8805. Tamo će s Civilnom zaštitom Grada Zagreba dogovoriti daljnje korake i smještaj u Studentski dom Cvjetno naselje koji je ispražnjen za ovu priliku



Voditeljica Seizmološke službe Ines Ivančić otkrila je kako je od prvog, snažnog jutrošnjeg potresa koji je izazvao velike štete u Zagrebu, dosad bilo čak tridesetak naknadnih manjih potresa.


– Oni su uobičajeni nakon velikog potresa, može ih biti i nekoliko dana ili mjeseci. Hoće li biti još jedan jači potres, sa sigurnošću ne možemo predvidjeti, rekla je Ivančić.


Na terenu u Zagrebu je trenutno preko 250 statičara koji ispituju sve štete, a preliminarne informacije govore o 67 oštećenih objekata. Štete iz zraka snimaju i vojni dronovi, kako bi se spriječilo da u danima koji slijede netko nastrada od oštećenih dimnjaka ili krovišta.




Svi čije su kuće i stanovi pretrpjeli oštećenja mogu se javiti na besplatni broj telefona 0800 8805. Tamo će s Civilnom zaštitom Grada Zagreba dogovoriti daljnje korake i smještaj u Studentski dom Cvjetno naselje koji je ispražnjen za ovu priliku. Postoje i alternativne lokacije ukoliko kapaciteti doma ne budu dovoljni.


Ministar Vili Beroš rekao je da nema većih oštećenja u zdravstvenim ustanovama i da se bolesnici koji su bili na otvorenom sada lagano vraćaju unutra. U Klinici za infektivne bolesti “Fran Mihaljević” statika je provjerena i u redu je i u nju se pacijenti već vraćaju.


Jutros su nakon potresa u Petrovoj bolnici obavljena i dva poroda, dok je 10 novoročenčadi adekvatno zbrinuto u KB Dubrava.


– Zasad nije bilo žrtava, osim bolesnice dovezene iz užeg dijela centra, ona je i dalje u tretmanu. Nije bilo drugih značajnijih ozljeda, rekao je Beroš.