Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 7° 4
Sutra: 7° 7° 4
20. siječnja 2020.
Marš za prava gay osoba

Zagreb Pride 2011. održat će se 18. lipnja

foto: REUTERS
foto: REUTERS
Autor:
Objavljeno: 6. lipanj 2011. u 13:12 2011-06-06T13:12:28+02:00

Povorka ponosa LGBTIQ osoba (lezbijke, gayevi, biseksualne, transrodne, interseksualne i queer osobe)-Okupljanje sudionika počet će na Trgu žrtava fašizma u subotu, 18. lipnja, u 14 sati

ZAGREB – Jubilarni Zagreb Pride održat će se ove godine 18. lipnja, a njegova tema bit će proslava deset godina njegova održavanja i aktivizma osoba okupljenih oko Pridea, priopćio je danas organizator – Udruženje Zagreb pride.

Povorka ponosa LGBTIQ osoba (lezbijke, gayevi, biseksualne, transrodne, interseksualne i queer osobe)-Okupljanje sudionika počet će na Trgu žrtava fašizma u subotu, 18. lipnja, u 14 sati, a nakon prolaska centrom grada povorka će stići na Zrinjevac, gdje će se održati javni skup s prigodnim govorima i zabavnim programom.

Skup na Zrinjevcu, kao i ovogodišnja manifestacija, nosi naziv »I budućnost je naša«. U danima prije same Povorke ponosa održat će se niz političkih, kulturnih i zabavnih događaja.Organizator poručuje kako ovogodišnji program Zagreb Pridea reflektira, kao i svake godine, izabranu temu, a to je, navodi se, »deset godina aktivizma i pobjeda, deset godina rasta, ali i otpora, osnaživanja, solidarnosti i izgradnje zagrebačke i hrvatske LGBTIQ zajednice i pokreta«.

Događanja u sklopu Pride tjedna počinju sutra, predstavljanjem knjige »Stonewall – Pobuna koja je rasplamsala gay revoluciju«, američkoga povjesničara Davida Cartera.

Radi se o prvoj knjizi iz LGBT povijesti prevedenom na hrvatski jezik, posvećenoj početcima samoga pridea kao koncepta i nastanku suvremenog gay i lezbijskog pokreta u svijetu.Manifestacija će završiti javnim skupom na Zrinjevcu na kojem će biti i proglašenje Homofoba, Homofrenda i LGBTIQ osobe desetljeća.

Udruženje Zagreb Pride je queer-feministička i antifašistička grupa koja se zalaže za solidarnost LGBTIQ zajednice, a protivi se nasilju i diskriminaciji LGBTIQ osoba. Članovi udruženja su Centar za LGBT ravnopravnost, ILGA Europe – IGLYO i InterPride – EPOA.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.