Manifestacija ipak ide...

“Zabranitelji” uspjeli urediti program, Beograđani otkazali dolazak na Festival ojkanja u Petrinji

Tihomir Ponoš

Screenshot YouTube

Screenshot YouTube

Braniteljske su udruge ustvrdile da u Petrinji ojkanje nije tradicija, a Vera Jurčević, predsjednica Kluba žena u Udruzi veterana i dragovoljaca Domovinskog rata kazala je da »festivala neće biti dok je nas živih«



ZAGREB Dva društva iz Beograda otkazala su sudjelovanje na 3. Festivalu ojkanja u Petrinji nakon što se Koordinacija braniteljskih udruga usprotivila tom festivalu u organizaciji petrinjskog pododbora SKD Prosvjeta. To nam je kazala predsjednica pododbora Mara Vilus.


Braniteljske su udruge ustvrdile da u Petrinji ojkanje nije tradicija, a Vera Jurčević predsjednica Kluba žena u Udruzi veterana i dragovoljaca Domovinskog rata Vera Jurčević kazala je da »festivala neće biti dok je nas živih«. Iz braniteljskih udruga poručuju da »ojkaju oni koji su pucali po nama«, a ne bi imali ništa protiv da se iz petrinjskog Hrvatskog doma, festival dislocira u Jabukovac ili Blinju. Vilus nam je kazala da će Festival biti održan, a ovakve napade na Festival smatra političkom prezentacijom i skupljanjem političkih poena ponajprije Koordinacije, a iza svega je, kako kaže, »istih 14 do 17 ljudi«.


Pokušaja ometanja bilo je i u prijašnja dva festivalska izdanja, 2015. i 2016. godine, na samom početku festivalske večeri. Vilus smatra da se ovakvim pokušajima skreće pažnja s mnogo ozbiljnijh tema, poput iseljavanja mladih. Festival financijski podupire Savjet za nacionalne manjine s 20.000 kuna, a Grad Petrinja je pokrovitelj. Inače, ojkanje je od 2011. godine na listi UNESCO-a svjetske nematerijalne baštine.




Pokušaj zabrane 3. Festivala ojkanja je nastavak pokušaja vođenja kulturne politike kako je zamišlja dio braniteljskih udruga. Nedavno su gradske vlasti Karlovca otkazale koncert Momčila Bajagića Bajage nakon što je to zatražio dio branitelja, a taj srpski pjevač istu sudbinu neće doživjeti u Varaždinu gdje se njegovom koncertu usprotivila Udruga veterana 7. gardijske brigade Pume. Oni tvrde da je organizirati nastup Bajage »krajnje uvredljivo« i tvrde da je otvoreno podupirao agresiju na Hrvatsku.


Pojedine braniteljske udruge i u ne tako davnoj prošlosti imale su pokušaja uređivanja kulturnog programa. Na njihovo inzistiranje emitranje filma »Ministarstvo ljubavi« prebačeno je u kasni noćni termin, Noć kazališta (lani zakazana na 18. studenoga, Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje) je uvelike odgođena, a njihov je argument da se na taj dan nije pristojno zabavljati čime su teatar sveli na zabavu, a njihov je najveći uspjeh smjena Hrvoja Hribara s čelnog mjesta HAVC-a.