Poboljšanje kvalitete života

Za sufinanciranje energetske učinkovitosti 600 milijuna kuna

Hina

Arhiva NL

Arhiva NL

Za sufinanciranje projekata energetske učinkovitosti i zaštite okoliša u 2015. osigurano je 600 milijuna kuna, a ti će se projekti od 40 do 80 posto sufinancirati iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, rečeno je u Varaždinu na sastanku ministra zaštite okoliša i prirode Mihaela Zmajlovića i direktora tog fonda Svena Muellera s predstavnicima Varaždinske, Međimurske i Krapinsko-zagorske županije te gradova i općina iz tih županija



VARAŽDIN - Za sufinanciranje projekata energetske učinkovitosti i zaštite okoliša u 2015. osigurano je 600 milijuna kuna, a ti će se projekti od 40 do 80 posto sufinancirati iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, rečeno je u Varaždinu na sastanku ministra zaštite okoliša i prirode Mihaela Zmajlovića i direktora tog fonda Svena Muellera s predstavnicima Varaždinske, Međimurske i Krapinsko-zagorske županije te gradova i općina iz tih županija.


Direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Sven Mueller rekao je da će 600 milijuna kuna biti distribuirano kroz 36 javnih natječaja i javnih poziva. “To će biti više od 1,2 milijarde ukupnih investicija. Imamo programe za općine, gradove i županije, za poslovni sektor i građane”, dodao je.


Istaknuo je da će “svaki od ta tri dionika dobiti otprilike isti novac kroz razne programe energetske učinkovitosti, obnovljivih izvora energije, čistog transporta, zgradarstva, obnovu obiteljskih kuća, višestambenih kuća i komercijalnih objekata te širok program gospodarenja otpadom”.




Novost za građane ove je godine pokretanje novog programa sufinanciranja kupnje energetski učinkovitih kućanskih uređaja energetskog razreda A+++. To će se odnositi na kupnju perilica i sušilica rublja, perilica posuđa, hladnjaka, zamrzivača i hladnjaka sa zamrzivačem. Planira se sufinanciranje kupnje 10.000 uređaja, a poticaji će iznositi 800 kuna. Javni poziv najavljen je za svibanj.


Ministar Zmajlović rekao je da je svaka kuna usmjerena prema poboljšanju kvalitete života te da energetska obnova obiteljskih kuća i višestambenih zgrada ima “tri glavne koristi”.


“Prva je da poboljšavamo kvalitetu stanovanja, druga je da se smanjuju režijski troškovi, pogotovo kod starijih objekata od 40 do 60 posto, i treća je da se povećava gospodarska aktivnost i čuvaju radna mjesta i otvaraju nova. Sve će te radove izvoditi lokalni obrtnici i građevinari”, istaknuo je Zmajlović te dodao da program obnove obiteljske kuće izaziva najveći interes.


Zmajlović i Mueller komentirali su i trenutačno stanje s balama otpada na ulazu u Varaždin.


Ministar je rekao kako očekuje plan grada Varaždina za zbrinjavanje bala, a zatim bi Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost to mogao sufinacirati. U Varaždinu od tog fonda očekuju 45 milijuna kuna, a direktor Mueller je rekao da sufinanciranje ne bi trebalo biti problem ako se ostvare svi zakonski uvjeti za namjensko korištenje novca.