Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 22° 1
Sutra: 17° 21° 2
22. travnja 2018.
Milinović odbacuje tvrdnje da je reforma loša

Za smrt pacijenta pred vratima Hitne kriv - liječnik koji mu je htio pomoći?

Foto Mladen TRINAJSTIĆ
Foto Mladen TRINAJSTIĆ
Autor: ,
Objavljeno: 5. studeni 2011. u 8:33 2011-11-05T08:33:00+01:00

Prema tumačenju Ministarstva zdravstva liječnik je u ordinaciji trebao imati defibrilator a kako nema i sam snosi dio odgovornosti za tragičan ishod

ZAGREB Obiteljski liječnik koji je neuspješno pokušao reanimirati 70-godišnjaka s infarktom, te je ovaj preminuo pred zaključanim vratima hitne pomoći, i sam je djelomično odgovoran za smrt pacijenta jer se nije poslužio vlastitim defibrilatorom. Konstatirali su to u Ministarstvu zdravstva, čiji inspektori i dalje ispituju okolnosti i odgovornost za smrt pacijenta pred Domom zdravlja Krk. 

Florini: Zavod je postupio ispravno

 Na konferenciji za novinare koju su održali predstavnici Primorsko-goranske županije, Zavoda za hitnu medicinu i Doma zdravlja poručeno je da je nova reorganizacija hitne pomoći u PGŽ dobra i da ovakav ustroj nema veze s nesretnim ishodom u slučaju krčkog pacijeta. 

    – Podaci o funkcioniranju se prikupljaju i na temelju njih obavljat ćemo i potrebne promjene, kazala je v.d. ravnateljice Zavoda za hitnu pomoć dr. Dijana Florini. Promjene su ako je vjerovati predstavnicima županijskog zdravstva započete već jučer budući da će odsad na mjestima otoka i Gorskog kotara po izlasku tima hitne pomoći na teren u zgradu Zavoda za hitno medicinu dispečer pozvati liječnika u pripravnosti kako pacijenti koji dođu ne bi naišli na zaključana vrata. Ovakve pripravnosti finacirat će se izravno iz budžeta PGŽ.    

    Nakon preslušavanja snimke poziva Florini smatra da je u ovom slučaju Zavod ispravno postupio. 

    – Prvi poziv za intervenciju Prijavno-dojavna jedinica u sjedištu zavoda u Rijeci zaprimila je 2. studenog u 15:04. U pozivu se traži hitna intervencija u selu Bajčić jer se navodno dogodila prometna nesreća uslijed koje je nepoznati čovjek leži na cesti, a pozivatelj se predstavio kao slučajni prolaznik. Tim 1 u ispostavi Krk bio je zauzet na drugoj intervenciji. U drugom pozivu u 15:07 na upit dispečera ustanovljeno je da je čovjek bez svijesti i ne diše. S obzirom da je u prvom pozivu dobivena informacija da je riječ o prometnoj nesreći, od događaju je obaviještena policija iako je iz drugog poziva proizašlo da nije riječ o prometnoj nesreći. U trećem pozivu koji je zaprimljen u 15:32 dobivamo obavijest da je pacijent dovezen pred Zavod za hitnu medicinu PGŽ, ispostavu Krk te da je započeta reanimacija od strane liječnika Doma zdravlja. Prema našoj procjeni u ovoj fazi ispitivanja postupanja po hitnom događaju Zavod za hitnu medicinu je postupio ispravno, doznajemo od Florini.

    – Sve se dogodilo u prostorijama Doma zdravlja Primorsko-goranske županije, Ispostava Krk, u redovno radno vrijeme ambulanti opće medicine koje su dužne raditi u dvije smjene. Prostori obiteljske ambulante sukladno Pravilniku o minimalnim uvjetima u pogledu prostora, radnika i medicinsko-tehničke opreme za obavljanje zdravstvene djelatnosti, moraju sadržavati medicinsku opremu među kojom je defibrilator kao i ostala potrebna oprema za reanimaciju. Stoga ne postoji opravdani razlog da istu nisu upotrijebili, odgovara na kritike lokalnih liječnika glasnogovornica ministarstva zdravstva, Zora Lažeta. 

   Nepoštivanje propisa

Spomenuti pravilnik doista propisuje da bi svaka ordinacija opće medicine morala imati opremu za reanimaciju, ali je za nabavku te opreme nadležna županija. Županije takvu opremu u praksi ne osiguravaju, pa od stotinu ordinacija u Rijeci samo jedna ima defibrilator, kažu u Koordinaciji liječnika obiteljske medicine (KoHOM). 

    – Dom zdravlja bio je dužan još prije sedam godina opremiti sve ordinacije u svojem vlasništvu u skladu s pravilnikom o standardima i normativima, ali to nitko od njih nije učinio. Na tu činjenicu upozoravamo već tri godine, ali nas uporno ignoriraju, kaže Mario Malnar, predsjednik KoHOM-a. I u slučaju zakupa ili koncesije, ordinacija bez defibrilatora nije smjela ući u zakup dok je županija ne opremi u skladu s pravilnicima, no županije na taj račun uredno neovlašteno naplaćuju zakupninu, tvrde u KoHOM-u. Jedan defibrilator stoji oko 35.000 kuna, a kompletna oprema za reanimaciju višestruko je skuplja. Liječnici tvrde da za takvu investiciju jednostavno nemaju novca.   

Stopirati projekt

Dok je Primorsko-goranska županija uvjerena da je provela reformu hitne, iz resornog ministarstva tvrde da je reorganizacija hitne medicinske službe u toj županiji u tijeku, ali još nije provedena do kraja, jer Zavod za hitnu medicinu PGŽ nije potpisao ugovor o provođenju djelatnosti hitne medicine s HZZO-om. 

Reforma će još pacijenata stajati glave

    Niti jedan se pacijent nikad nije požalio Ministarstvu zdravstva zbog nezadovoljstva izabranim liječnikom, ali su već dva građanina preminula jer reorganizirana Hitna medicinska pomoć više nema prostore u koje pacijent stiže osobnim prijevozom. Obiteljski liječnici u centrima obiteljske medicine ne žele preuzeti odgovornost za životno ugrožene pacijente koje bi trebali zbrinuti bez odgovarajuće opreme. U Sloveniji je glavni državni revizor optužio Ministarstvo zdravstva da je kršilo obvezu dobrog poslovanja miješajući ingerencije hitne medicinske pomoći i obiteljskih liječnika i time smanjilo učinkovitost pružanja zdravstvene zaštite, navodi se u priopćenju KoHOM-a, gdje se boje da bi reforma »u hodu« mogla i više pacijenata stajati glave.

    – Da je navedeni ugovor potpisan, u Krku bi sukladno novoj mreži hitne medicine bili ugovoreni Tim T1 i Pripravnost, te bi dispečer medicinske prijavno-dojavne jedinice bio u mogućnosti, po odlasku Tima T1 na prethodnu intervenciju, pozvati tim Pripravnosti, tumači Lažeta. 

    Rezultati nadzora u krčkom domu zdravlja nisu poznati, jer ih ministarstvo namjerava objaviti tek kad inspekcija do kraja obavi posao. 

    U udrugama pacijenata zabrinuti su zbog tragičnog starta reformirane hitne, te pozivaju da se projekt stopira i pripremi kako treba. 

    – Izražavam sućut obitelji preminulog pacijenta, a ministra javno pitam gdje se u njegovoj zdravstvenoj reformi izgubio bolestan čovjek. Reforma je morala osigurati dostupnost liječnika, a ne suprotno, komentar je Marija Drlje, predsjednica Udruge hrvatskih pacijenata.   

 Program u ladici

Predsjednica Koalicije udruga u zdravstvu, Mensura Dražić, smatra da je reforma hitne pomoći ishitrena, nerazrađena i nije omogućila liječnicima da funkcioniraju kako treba. 
 

  – Bilo bi idealno da se ne ide dalje u reformu dok se sustav ne uspostavi na pravi način, poručuje Dražić. 

    Rajko Ostojić, kandidat za ministra zdravstva Kukuriku koalicije upozorava da, nažalost, gotov program reorganizacije hitne leži u ladicama već osam godina, a počeo se primjenjivati prije nekoliko mjeseci. 

    – Ključ je odvojiti sanitetski prijevoz od hitne medicinske pomoći, specijalizirati ljude za hitnu medicinu u bolničkom i izvanbolničkom hitnom prijemu, ocjenjuje Ostojić, koji konkretan slučaj iz digniteta prema pacijentu nije htio komentirati

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka


Promo
S Lidlom do odmora iz snova
Moj apartman s 5 zvjezdica

S Lidlom do odmora iz snova