Nedjelja, 29. studenog 2015.
Milinović odbacuje tvrdnje da je reforma loša

Za smrt pacijenta pred vratima Hitne kriv - liječnik koji mu je htio pomoći?

Foto Mladen TRINAJSTIĆ
Foto Mladen TRINAJSTIĆ
Autor: Barbara Čalušić , Ljerka Bratonja Martinović
Objavljeno: 5. studenog 2011. u 8:33

Prema tumačenju Ministarstva zdravstva liječnik je u ordinaciji trebao imati defibrilator a kako nema i sam snosi dio odgovornosti za tragičan ishod

ZAGREB Obiteljski liječnik koji je neuspješno pokušao reanimirati 70-godišnjaka s infarktom, te je ovaj preminuo pred zaključanim vratima hitne pomoći , i sam je djelomično odgovoran za smrt pacijenta jer se nije poslužio vlastitim defibrilatorom. Konstatirali su to u Ministarstvu zdravstva, čiji inspektori i dalje ispituju okolnosti i odgovornost za smrt pacijenta pred Domom zdravlja Krk. 

Florini: Zavod je postupio ispravno

 Na konferenciji za novinare koju su održali predstavnici Primorsko-goranske županije, Zavoda za hitnu medicinu i Doma zdravlja poručeno je da je nova reorganizacija hitne pomoći u PGŽ dobra i da ovakav ustroj nema veze s nesretnim ishodom u slučaju krčkog pacijeta. 

    – Podaci o funkcioniranju se prikupljaju i na temelju njih obavljat ćemo i potrebne promjene, kazala je v.d. ravnateljice Zavoda za hitnu pomoć dr. Dijana Florini. Promjene su ako je vjerovati predstavnicima županijskog zdravstva započete već jučer budući da će odsad na mjestima otoka i Gorskog kotara po izlasku tima hitne pomoći na teren u zgradu Zavoda za hitno medicinu dispečer pozvati liječnika u pripravnosti kako pacijenti koji dođu ne bi naišli na zaključana vrata. Ovakve pripravnosti finacirat će se izravno iz budžeta PGŽ.    

    Nakon preslušavanja snimke poziva Florini smatra da je u ovom slučaju Zavod ispravno postupio. 

    – Prvi poziv za intervenciju Prijavno-dojavna jedinica u sjedištu zavoda u Rijeci zaprimila je 2. studenog u 15:04. U pozivu se traži hitna intervencija u selu Bajčić jer se navodno dogodila prometna nesreća uslijed koje je nepoznati čovjek leži na cesti, a pozivatelj se predstavio kao slučajni prolaznik. Tim 1 u ispostavi Krk bio je zauzet na drugoj intervenciji. U drugom pozivu u 15:07 na upit dispečera ustanovljeno je da je čovjek bez svijesti i ne diše. S obzirom da je u prvom pozivu dobivena informacija da je riječ o prometnoj nesreći, od događaju je obaviještena policija iako je iz drugog poziva proizašlo da nije riječ o prometnoj nesreći. U trećem pozivu koji je zaprimljen u 15:32 dobivamo obavijest da je pacijent dovezen pred Zavod za hitnu medicinu PGŽ, ispostavu Krk te da je započeta reanimacija od strane liječnika Doma zdravlja. Prema našoj procjeni u ovoj fazi ispitivanja postupanja po hitnom događaju Zavod za hitnu medicinu je postupio ispravno, doznajemo od Florini.

    – Sve se dogodilo u prostorijama Doma zdravlja Primorsko-goranske županije, Ispostava Krk, u redovno radno vrijeme ambulanti opće medicine koje su dužne raditi u dvije smjene. Prostori obiteljske ambulante sukladno Pravilniku o minimalnim uvjetima u pogledu prostora, radnika i medicinsko-tehničke opreme za obavljanje zdravstvene djelatnosti, moraju sadržavati medicinsku opremu među kojom je defibrilator kao i ostala potrebna oprema za reanimaciju. Stoga ne postoji opravdani razlog da istu nisu upotrijebili, odgovara na kritike lokalnih liječnika glasnogovornica ministarstva zdravstva, Zora Lažeta. 

   Nepoštivanje propisa

Spomenuti pravilnik doista propisuje da bi svaka ordinacija opće medicine morala imati opremu za reanimaciju, ali je za nabavku te opreme nadležna županija. Županije takvu opremu u praksi ne osiguravaju, pa od stotinu ordinacija u Rijeci samo jedna ima defibrilator, kažu u Koordinaciji liječnika obiteljske medicine (KoHOM). 

    – Dom zdravlja bio je dužan još prije sedam godina opremiti sve ordinacije u svojem vlasništvu u skladu s pravilnikom o standardima i normativima, ali to nitko od njih nije učinio. Na tu činjenicu upozoravamo već tri godine, ali nas uporno ignoriraju, kaže Mario Malnar , predsjednik KoHOM-a. I u slučaju zakupa ili koncesije, ordinacija bez defibrilatora nije smjela ući u zakup dok je županija ne opremi u skladu s pravilnicima, no županije na taj račun uredno neovlašteno naplaćuju zakupninu, tvrde u KoHOM-u. Jedan defibrilator stoji oko 35.000 kuna, a kompletna oprema za reanimaciju višestruko je skuplja. Liječnici tvrde da za takvu investiciju jednostavno nemaju novca.   

Stopirati projekt

Dok je Primorsko-goranska županija uvjerena da je provela reformu hitne, iz resornog ministarstva tvrde da je reorganizacija hitne medicinske službe u toj županiji u tijeku, ali još nije provedena do kraja, jer Zavod za hitnu medicinu PGŽ nije potpisao ugovor o provođenju djelatnosti hitne medicine s HZZO-om. 

Reforma će još pacijenata stajati glave

    Niti jedan se pacijent nikad nije požalio Ministarstvu zdravstva zbog nezadovoljstva izabranim liječnikom, ali su već dva građanina preminula jer reorganizirana Hitna medicinska pomoć više nema prostore u koje pacijent stiže osobnim prijevozom. Obiteljski liječnici u centrima obiteljske medicine ne žele preuzeti odgovornost za životno ugrožene pacijente koje bi trebali zbrinuti bez odgovarajuće opreme. U Sloveniji je glavni državni revizor optužio Ministarstvo zdravstva da je kršilo obvezu dobrog poslovanja miješajući ingerencije hitne medicinske pomoći i obiteljskih liječnika i time smanjilo učinkovitost pružanja zdravstvene zaštite, navodi se u priopćenju KoHOM-a, gdje se boje da bi reforma »u hodu« mogla i više pacijenata stajati glave.

    – Da je navedeni ugovor potpisan, u Krku bi sukladno novoj mreži hitne medicine bili ugovoreni Tim T1 i Pripravnost, te bi dispečer medicinske prijavno-dojavne jedinice bio u mogućnosti, po odlasku Tima T1 na prethodnu intervenciju, pozvati tim Pripravnosti, tumači Lažeta. 

    Rezultati nadzora u krčkom domu zdravlja nisu poznati, jer ih ministarstvo namjerava objaviti tek kad inspekcija do kraja obavi posao. 

    U udrugama pacijenata zabrinuti su zbog tragičnog starta reformirane hitne, te pozivaju da se projekt stopira i pripremi kako treba. 

    – Izražavam sućut obitelji preminulog pacijenta, a ministra javno pitam gdje se u njegovoj zdravstvenoj reformi izgubio bolestan čovjek. Reforma je morala osigurati dostupnost liječnika, a ne suprotno, komentar je Marija Drlje,  predsjednica Udruge hrvatskih pacijenata.   

 Program u ladici

Predsjednica Koalicije udruga u zdravstvu, Mensura Dražić , smatra da je reforma hitne pomoći ishitrena, nerazrađena i nije omogućila liječnicima da funkcioniraju kako treba. 
 

  – Bilo bi idealno da se ne ide dalje u reformu dok se sustav ne uspostavi na pravi način, poručuje Dražić. 

    Rajko Ostojić , kandidat za ministra zdravstva Kukuriku koalicije upozorava da, nažalost, gotov program reorganizacije hitne leži u ladicama već osam godina, a počeo se primjenjivati prije nekoliko mjeseci. 

    – Ključ je odvojiti sanitetski prijevoz od hitne medicinske pomoći, specijalizirati ljude za hitnu medicinu u bolničkom i izvanbolničkom hitnom prijemu, ocjenjuje Ostojić, koji konkretan slučaj iz digniteta prema pacijentu nije htio komentirati

Komentari

31
Morate biti prijavljeni ako želite ostaviti komentar. Prijavi se / Registriraj se
 • bodul_krk
  bodul_krk   Objavljeno: 9. studenog 2011. u 10:13

  Kako uopće možete uspoređivati jednu frizerku, ili autolimara sa liječnikom opće prakse, ili bilo kojim liječnikom uopće.

  Jasno da frizerka kupuje svoju opremu, i liječnici kupuju hrpu svoje opreme ali ne možete očekivati da u liječničkoj ordinaciji postoji sva oprema koja može poslužiti za sve i svašta. Zato i imamo specijaliste, hitnu medicinsku pomoć, bolnice...

  S druge strane, liječenje je kod nas jeftino, cijene određuje ministarstvo ali iz tog razloga ministarstvo(i županija) onda mora opremiti ordinaciju liječnika sa svom aparaturom koja je propisana zakonom. Nažalost onaj tko to mora napraviti to i ne radi, već na kraju to sami liječnici financiraju.

  Zašto frizerka smije zarađivati dnevno 100 eura a liječnici ne? Zašto recimo ne bi frizerska škola trajala 8 godina pa stažiranja, pa jednom godišnje seminari... Nemojte brkati kruške i jabuke.

  U Hrvatskoj imamo odličnu zdravstvenu skrb s obzirom na ulaganje u istu. Stvarno ste posebni vi koji želite da frizerka sa BMW om dođe na pregled liječniku koji vozi peguota zato jer eto frizerka ima pravo zaraditi od svog posla a liječnik nema.

  Nisam liječnik, nisam ni blizu te struke, ali to su sve privatne ordinacije kojima je država postavila cjenik. Mi imamo jeftino liječenje, i kvalitetne liječnike koji rade najbolje što mogu u odnosu na uvjete koji su im dani. Kladim se da onaj birokrat u županiji i ministarstvu ima apsolutno sve što mu je potrebno za rad, čak i vodu sa okusom...

 • dado1
  dado1   Objavljeno: 7. studenog 2011. u 21:40

  Dok recimo u München-u u podzemnoj postoji ima najmanje 50 defribilatora namjenjenih prije svega da mogu i LAICI spasiti nekome život (a spasili su od postavljanja većem broju građana)

  http://www.mvg-mobil.de/netzplaene/images/defiplan.pdf (u doljnem desnom uglu piše da se radi o projektu programa da i laici mogu pomoći, na jednom drugom linku je vrlo jednostavno pojašnjenje)

  dotle se kod nas u Hrvatskoj kako je dobar običaj iz svega pravi biznis pa tako i na nevolji.

  http://www.crorc.org/indexsubsub.php?submenu_id=19&menu_id=2

  Evo ovo je link "Hrvatskog društva za reanimatologiju hrvatskog lječničkog zbora" koji organiziraju tečajeve gdje treba izkeširati nekoliko tisuća kuna pa možete vidjeti i sami npr. tečaj u Zagrebu je otkazan zbog nedovoljnog broja prijavljenih.

  Jasno nije tu riječ samo o uređaju AED no na neki način se pravi iz nečega tako važnog ekskluzivnost jer nije lako tek tako odvojiti nekoliko tisuča kuna.

  Nikakvom lječničkom zboru ili nekom drugom u Hrvatskoj nije palo na pamet da spomene da pored liječnika u prvom trenutku najčešće trebaju pomoći oni "neupučeni" jer dok se pozove hitna i dok dođe lječnik obična bude prekasno.

  Zato bi bilo dobro da se pokrene šira društvena akcija da se nabave ti uređaji i postave na najfrekventnija mjesta. U Rijeci npr. jedan uređaj u Tower centru, na Korzu i drugdje. I neka lječnici nesebično pokažu ljudima kako svako od nas može pomoću AED-a nekom spasiti život.

  (Da ne duljim ima u svijetu niz pozitivnih iskustava, koga zanima pronaći će materijala za pročitati)

  Automatski uređaji u Müncheni vas kod korištenja rijećima vode kako da postupite, mogućnosto pogreške je gotovo isključiva.

  A bio je ne tako davno i u Novom Listu članak o tome

  http://www.novilist.hr/hr/Vijesti/Regija/Javni-defibrilatori-u-Opatiji-smanjuju-smrtnost-od-infarkta

  no to očito nije bila baš tako interesantno da se potakne diskusija.

 • Dali
  Dali   Objavljeno: 7. studenog 2011. u 1:34

  Defibrillators su već dostupni od 599 € za privatne svrhe i za komercijalne svrhe od 999 €! I PDV-om! Svaki sponzor trebali pitati sebe pitanje: koliko često dobiva takva "marketinška tvrtka" 50 € ili više od sponzora i drugih poslovnih ljudi, ili koliko AED jedinica će fizički biti prenesena na školi, zajednici, itd.?

  Svaki proizvođač i distributer mnogih defibrilatora, te nudimo modele financiranja i sponzorstva u! Međutim, to je učinjeno u uskoj suradnji s klijentom i savršeno jasno!
  MedX5 doo. & Co KG
  Wintergasse 80-10
  D - 86316 Friedberg / Bavarska.

  Telefon: 0049 (0) 821 5886161
  Fax: 0049 (0) 821 5886162
  info@medx5.com ili koristiti naš kontakt obrazac

 • Dali
  Dali   Objavljeno: 7. studenog 2011. u 1:16

  Dobar dan!

  Weinheim, 26 Siječnja, 2011. Neposredno prije Božića čovjek trpio na rubu pješačke zone Weinheimer srčani udar i umro. Nekoliko metara dalje u državnoj uredu AED, automatski defibrilator koji vam mogu biti operiran od strane laika. Da korištenje uređaja može spasiti život čovjeka? Barem možete ga probati. No, očito nitko nije znao na mjestu uređaja.

  Pismo uredniku: Ralf Michael

  U danima prije Božića u vijestima o tragičnoj povijesti poni vlasnik mogao pročitati da je u pješačkoj zoni / Weinheim Galerija pretrpjeli srčani uhićenje, no unatoč neposredne pomoći od prolaznika nije preživio nažalost.

  U ovoj priči, ja osobno primijetio dvije stvari:

  Prvo: postoji zapravo još uvijek ljudi koji su u danima prije Božića vremena za pomoć drugima i očito nije svoje znanje prve pomoći tečajevi zaboravljene ili barem usudio učiniti nešto.

  Da korištenje takvih AED može spasiti "ponija čovjek"? Izvor: Wikipedia, Stevenfruitsmaak

  Drugo: Prije nekoliko godina, u toku akcije "Weinheim spašava živote", rekao je prvi AED (Automated External defibrilator) instaliran je u gradu. Ove AEDs za liječenje ventricular fibrillation električnim šokovima ciljaju na, između ostalog, vatrogasce i jedna čak iu državnoj uredu.

  Građana Savjeti ured je bio samo nekoliko metara od scene nužde, AED je korišten, ali ne i svoje znanje.

  O ima smisao i svrhu sveobuhvatnog instalaciju i korištenje tih defibrilatora za "medicinski stručnjaci", postoji već nekoliko godina bezbroj studija i članaka, a sve koji dolaze na jedan zaključak: ima smisla!

  Čak i ne-kvalificiranih ili uputu osobe mogu koristiti jezik i simbole vodič gotovo sve značajne jedinica na tržištu. Ove studije su pokazale koristiti opremu učenika u srednje škole.

  U međuvremenu, tu su mnoge od tih uređaja na javnim mjestima ili mjestima s velikim skupovima ljudi, kao što su zračne luke, željezničke stanice, kazališta, shopping centri, itd., sa sve većim uspjehom.

  Zašto u slučaju opisano, poni vlasnik ovog uređaja nije koristila, nije poznato za mene. Ja bih sumnjate da je nedostatak popularnost je zbog instalacije prije nekoliko godina i više nije usidrena u svijesti stanovništva.

  Nažalost, ako je pokojnik bi koristi od korištenja uređaja, ne mogu reći za sigurno. No, to bi definitivno povećati šanse za preživljavanje.

  Mi kao vatrogasci stavili ovaj tužan događaj kao priliku, prisutnost i korištenje AEDs na poziv redovito memorije i povećanje uređaj gustoće u Weinheim, ako je moguće, tako da kada netko ne, naravno, sljedeći put možda želite život može biti spašen.

  Bilješka urednika: Ralf Michael je vatrogasac.

 • Dali
  Dali   Objavljeno: 7. studenog 2011. u 1:07

  AED Defibrillator PAD 300 P, biphasisch, inkl. Einweisung
  AED Defibrillator PAD 300 P, biphasisch, inkl. Einweisung
  [Zoom]
  Preis 1.149,00 €
  Mögliche Zahlungsarten:

  Überweisung an Anbieter
  Rechnung
  Nachnahme
  PayPal
  AED Defibrillator PAD 300 P, biphasisch, inkl. Einweisung
  Preise inkl. MwSt. zzgl. 0,00€ Versandkosten (Standardversand bei Überweisung an Anbieter)
  Artikel wurde zuletzt am 05.11.2011 um 10:57 aktualisiert
  a ima ih i polovni za bagatelu- http://www.kauflux.de

 • Dali
  Dali   Objavljeno: 7. studenog 2011. u 0:56

  Sve narudžbe su smještene bez odgode
  isporučena u 24-satnom uslugom.

 • Dali
  Dali   Objavljeno: 7. studenog 2011. u 0:53

  Tisuće ljudi umiru prerano od iznenadne srčane smrti, jer nema univerzalnog pokrivenost s profesionalnim hitne defibrilatora na raspolaganju.
  Cijena: 1499 Euro zzgl. Mwst. http://www.herzmedica.de/

  ALL INCLUSIVE!

 • Dali
  Dali   Objavljeno: 7. studenog 2011. u 0:53

  Tisuće ljudi umiru prerano od iznenadne srčane smrti, jer nema univerzalnog pokrivenost s profesionalnim hitne defibrilatora na raspolaganju.
  Cijena: 1499 Euro zzgl. Mwst. http://www.herzmedica.de/

  ALL INCLUSIVE!

 • Nostradurus
  Nostradurus   Objavljeno: 6. studenog 2011. u 13:59

  U tekstu se kaže da je dom zdravlja trebao u ordinacijama imati tu opremu. Dakle, nije kriv liječnik, nego dom zdravlja.

 • ekonomist
  ekonomist   Objavljeno: 6. studenog 2011. u 4:16

  "Prostori obiteljske ambulante ... moraju sadržavati medicinsku opremu među kojom je defibrilator." "defibrilator stoji oko 35.000 kuna".
  kraj toliko nezaposlenih elektrotehničara i proizvodnih kapaciteta - nije vrag da ne bismo mogli taj jednostavan električni uređaj napraviti jeftinije od cijene pola automobila?

 • BISCERO
  BISCERO   Objavljeno: 5. studenog 2011. u 22:01

  Ovo ja samo jedan dokaz da je REFORMA SUPER ,I DA ĆE OD SADA NA SVAKU SLIČNU INTERVENCIJU ODLAZITI MINISTAR OSOBNO.I to sa OSOBNIM DEFILIBRATOROM.

 • MaoZeDong
  MaoZeDong   Objavljeno: 5. studenog 2011. u 20:58

  Možda nisam dobro razumio članak (pročitao dvaput) i ne kužim se u medicinsku opremu (koliko ja znam defibrilator ne stane u liječničku torbu) ali meni je ovo nelogično(citat):
  Obiteljski liječnik koji je neuspješno pokušao reanimirati 70-godišnjaka s infarktom, te je ovaj preminuo pred zaključanim vratima hitne pomoći , i sam je djelomično odgovoran za smrt pacijenta jer se nije poslužio vlastitim defibrilatorom.(kraj citata) Je li pokojni (moje saučešće najbližima) bio kod svojeg liječnika i taj ga je vukao na prvu pomoć ili je on bio dežuran? Ako je bio dežuran zašto nije imao ključeve? Ili je mlatio lovu od dežurstva u udobnosti svoje dnevne sobe. Ne, ne želim nikoga optuživati ali malo mi je sve to nelogično. A moguće je i to da nisam skužio a sad se pravim pametan. Molim cijenjene kolege sa foruma da me prosvijetle.
  Unaprijed hvala

  • ABC
   ABC   Objavljeno: 5. studenog 2011. u 22:27

   Koliko sam shvatila (ne znam je li to obiteljski liječnik pokojnika) ali taj je liječnik tog dana radio u svojoj ambulanti a ambulanta se nalazi u istoj zgradi. Pa kad su vidjeli, rodbina pokojnika, da je Hitna zatvorena spustili su se kat niže i pozvali liječnika koji je tada radio u svojoj ambulanti. Mogao je to biti bilo koji obiteljski liječnik koji je tada radio u svojoj mabulanti. A baš se dogodilo da je to dr. Mijić za kojega ni ja ne smatram da je kriv za smrt.

 • pinia
  pinia   Objavljeno: 5. studenog 2011. u 20:04

  Neno je postupio kao doktor i kao čovijek i zato mu svaka čast. A njima tako će sve doć na naplatu prije ili kasnije.

 • pritisak
  pritisak   Objavljeno: 5. studenog 2011. u 17:34

  Zadivljuje me nepodnošljiva lakoća optuživanja!Svi znaju da je bilo novca za te uređaje ali eto netko ih je "ukrao",iako te pare nikad nisu predviđene niti se od liječnika ne može očekivati da ih sami kupe niti je to reformom tako uopće predvođeno.S druge strane dalo bi se raspravljati o "jadnim" liječnicima privatne prakse.Npr.na primjeru jednog liječnika sa Zameta,koji naplaćuje sve živo (iako to nije dužan,niti objektivno ima troška),npr.ispričnica 10 kn,doznake 20 kn,obavijest o bolovanju 10 kn,recept 10 kn/kom.itd.Isti ima skoro 2000 pacijenata dnevno oko 60 ljudi,nitko ne prolazi lišo,pa je to dnevno min.100 Eura pored plaće!
  Toliko o jadnim liječnicima,čast izuzecima!

  • Pepi COTO
   Pepi COTO   Objavljeno: 5. studenog 2011. u 18:50

   To nije istina ,takav liječnik koji nema imena ne postoji.Sve liječnike koje poznajem imaju imena.

 • pritisak
  pritisak   Objavljeno: 5. studenog 2011. u 17:34

  Zadivljuje me nepodnošljiva lakoća optuživanja!Svi znaju da je bilo novca za te uređaje ali eto netko ih je "ukrao",iako te pare nikad nisu predviđene niti se od liječnika ne može očekivati da ih sami kupe niti je to reformom tako uopće predvođeno.S druge strane dalo bi se raspravljati o "jadnim" liječnicima privatne prakse.Npr.na primjeru jednog liječnika sa Zameta,koji naplaćuje sve živo (iako to nije dužan,niti objektivno ima troška),npr.ispričnica 10 kn,doznake 20 kn,obavijest o bolovanju 10 kn,recept 10 kn/kom.itd.Isti ima skoro 2000 pacijenata dnevno oko 60 ljidi,nitko ne prolazi lišo,pa je to dnevno min.100 Eura pored plaće!
  Toliko o jadnim liječnicima,čast izuzecima!

 • radnik1
  radnik1   Objavljeno: 5. studenog 2011. u 17:25

  Konačno jedno objektivno tumačenje dignuto iznad dnevnopolitičkih gluposti.Da HDZ.ovci kradu-kradu,ali nisu brate za sve krivi,budimo realni.Da ima nesposobnih,ima,ali kao da su ovi drugi genijalci pa će sve riješiti čim dođu na vlast.Godinu dana će se pozivati na nerad onih prije a onda pomalo početi pripremati alibi za uzmak.
  Da li bi debrifilator uopće pomogao?Možda će svi privatni doktori morati uskoro imati i MR,barokomoru i ko zna šta sve?
  Možda je jadnom gospodinu jednostavno došlo vrijeme,a neka se nitko ne grebe za političke poene zbog toga!

 • loyola
  loyola   Objavljeno: 5. studenog 2011. u 15:48

  dakle, doktori koji se trude pomoći pacijentu, a nemaju novaca za kupnju najmodernije i skupe opreme krivci su, a ne El Reformator i njegova svita koji uporno guraju propalu reformu komatoznog nam zdravstva...
  mislim da u slučaju PGŽ reforme hitne pomoći nije kriv HDZ. Iz nekih čudnih, meni nepoznatih razloga, reformu hitne pretjerano hvale čelnici HNS-a, Nada Turina Đurić i Matko Županić. Gospodo iz SDP-a, mora vam biti jasno da će vam ovakvi potezi HNS-ovaca oduzeti dio glasova. Poštovane g-đe novinarke, predlažem da dotične perjanice lokalnog HNS-a pozovete na sučeljavanje sa predstavnicima obiteljske madicine, hitne pomoći, KBC-a,pa i drugih stranaka, recimo HSP-a, koji u Rijeci ima u svojim redovima veoma sposobne kirurge na čelu s dr. Kirinom, a koji će nedorečenom reformom hitne imati puno više posla.
  I još nešto...prezime glasnogovornice ministarstva sve govori: Laže ta!!!
  izražavam sućut obitelji nesretnog pacijenta.

 • bobik
  bobik   Objavljeno: 5. studenog 2011. u 13:03

  Na početku iskreno saučešc´e obitelji preminulog a Nenadu prijateljska podrška da se izdigne iznad ovakvih, neznam ni sam kako ih nazvat ´´tumačenja´´ Ministarstva. Kakvo li c´e biti slijedec´e tumačenje: Za smrt je kriv pacijent (pokojni), šta je imao kog boga dobit infarkt.

 • doktoricadraga
  doktoricadraga   Objavljeno: 5. studenog 2011. u 12:50

  ..jadni pokojni...jadni taj liječnik...Zna li netko koliko košta defibrilator?..i drugi liječnički rekviziti...?? NEZNATE!?...Da,sve to liječnici i KUPUJU MANJE VIŠE SAMI......Dakle odriču se kad se usavršavaju ....SAMI PLAČAJU SKUPE KOTIZACIJE..SMJEŠTAJE...ISTOVREMENO VAPE DA NAĐU ZAMJENU,PA JE PLAČAJU --SVE ZA SVOJ POSAO..Dali ste si VI npr.na radnom mjestu sami kupili kompj.opremu i sve NA čemu I S ČIM RADITE,PROGRAM???.ISTOVREMENO KAD IMATE NEKOG POSLA U BOLNICI...PROVIRITE MALO KAKO SILNA APARATURA ZUJI OD 7-15 SATI...AKO JE 5 UZV-a U 5 PROSTORIJA...A PRATITE KOLIKO SE EFEKTIVNO RADI NA TIM SKUPIM APARATIMA.....KAD npr.liječnik iz opće ŽELI da pacijentima pomaže što bolje..a udaljen je 30 km od bolnice..pa npr ŽELI IMATI DEFIBRILATOR,znate tko muga kupi???SAM,kao stol I BAŠ sve na čemu i s čim radi---Sam će se educirati..putovati u Zagreb--naravno tamo platiti taj seminar...(ne 500 kn!!),platiti zamjenu itd...Želi li da ima UZV uređaj--NARAVNO DA BOLJE LIJEČI(KUHATI S NJIM NEMOŽEŠ)..NAJJEFTINIJI JE 10-15000EURA----održavanje servisi--A EDUKACIJA??Sitnica kotizacija 1200kn...6 mj putovanja u ZG 600KN.....ZAMJENA 6000KN...................UČENJE???..TAKO STVARI STOJE

  • Nena13
   Nena13   Objavljeno: 7. studenog 2011. u 12:02

   zasto se dragadoktorice derete i pisete uzbudenim tonnom?Pa i frizerka mora da kupi skare i haubu,mesar noz i stoku sam,svako zanimanje je samo za sebe bio ti doktor,profesor,friser,konobar,mesar.Svako ide u svoju investiciju,osamostali se i otvori firmu i pokrije se koliko mu je jorgan dugacak.Smatram da nemate pravo,cemu otvarati privatnu praksu ako je sredstvima koje dobijete nemozete odrzavati.Bolje da onda radite kao specijalista na jednim od odjela KBC;bili bi vise korisniji drustvu!!!!

 • veliki-i-mali
  veliki-i-mali   Objavljeno: 5. studenog 2011. u 12:06

  "Prema našoj procjeni u ovoj fazi ispitivanja postupanja po hitnom događaju Zavod za hitnu medicinu je postupio ispravno..."
  Ma dajte najte u čemu je postupio ispravno?!
  Prvi poziv 15:04, drugi poziv 15:07, treći poziv 15:32, pa koliko poziva je potrebno kako bi pristupili HITNOJ medicinskoj intervenciji, halo??? Ali ništa čudno - kada ih nazoveš počnu pitanja od Poncija Pilata pa samo što ne pitaju koji broj gaća nosi. Nedajbože da se radi o starijoj osobi - odmah nije hitno.
  Nažalost, doktori imaju jednu veliku prednost, kada naprave grešku oni je jednostavno pokopaju.

  • ABC
   ABC   Objavljeno: 5. studenog 2011. u 18:09

   U svemu se slažem. Prvo pitaju koliko ima godina i po tome se ravnaju i još kažu: "Pa što biste vi htijeli" A godine ovog jadnog pokojnika su za njih već visoke godine.
   Na žalost doktori uvijek imaju pravo, pa i onda kad nemaju i nitko im ništa ne može. Uvijek se izvuku pa i za smrt pacijenta.

 • Nena13
  Nena13   Objavljeno: 5. studenog 2011. u 11:56

  pa ovo zbilja nije fer,zar da se tako netko brani jer je pokrao srestva sa kojim bi zdravstvena usluga na Krku normalno funkcionirala da su tu.Da ih nisu pokrali Hitna bi imala 24 satno radno vrijeme a i doktor bi bio bolje i spremnije opremljen.To je ono"brigo moja predi na drugoga".Jako mi je zao doktora koji pokusao pomoci,a jos zalije obitelji preminuloga.Nadam se da ce mnogi iz ove situacije bar nesto spoznanti a to bi najmanje bilo"ne kradi i ne lazi"!

 • pritisak
  pritisak   Objavljeno: 5. studenog 2011. u 11:51

  Prema liječničkom kodeksu SVAKI liječnik je dužan pomagati osobi koja se nađe u ugrozu zdravlja.Slučajno je taj liječnik bio i službujući dežurni liječnik.Bio je dužan imati i defilibrator!On je pomagao jer mu je to bila dužnost i spašavao je djelomično i svoju guzicu.Pitanje je da li bi defilibrator uopće pomogao?
  Zanimljivo je kako se u hipu sve pretvori u hajku protiv HDZ-a,a županija PGŽ nema ništa s tim.Sačekaću tih par mjeseci pa da vidim da li će provesti reorganizaciju kako treba!Ako ne ZNA SE!

 • pueblo
  pueblo   Objavljeno: 5. studenog 2011. u 10:55

  ma molim te,zar je moguce da smo mi toliko jadni i glupi da neznamo tko je kriv za ocajno stanje u zdravstvu...smanjio si proracun i kad nema love nema ni zdravstvene njege....kad je reforma treba ici na bolje ali u ovim reformama ide na bolje samo vece liste cekanja za preglede...di je bio helikopter za ovog srcanog bolesnika,za njega nije bilo no hitne...zdravlje samo povlastenima

 • sandamiani
  sandamiani   Objavljeno: 5. studenog 2011. u 10:17

  Kako se ne bi zabunili, u Ministarstvo i oko njega... ako se nešto slično dogodi mojim dragima, nekoga ću upucati; ali sigurno ne liječnika koji bude pokušao spašavati ih.

 • ssnjoff
  ssnjoff   Objavljeno: 5. studenog 2011. u 9:54

  "prema tumačenju ministarstva zdravstva"...
  ma dajte, molim vas, od kad ministarstvo tumači? postoji osoba ili osobe koje tumače.... dakle, dajte mi konkretnu osobu koja se usudi pod imenom i prezimenom ustvrditi da u ikojem svemiru kriv može biti liječnik koji je slučajno prolazio i bio ono što liječnik jest ili bi barem trebao biti.

  pun mi je klinac te nepismene gamadi bez imena i prezimena debele kože i masnih dupeta!

  prava istina je da su propisi loši i nedorečeni i da je, u između zdravstvene usluge (koju, nota bene, bezobrazno skupo plaćamo) i plaća nagomilanog administrativnog aparata u (katastrofalnom) sustavu zdravstva, borbu izgubilo zdravlje.

  ...a zakone koji su, dijelom neprovedivi, a ostatkom loši, provodi taj isti apartčik koji se skriva pod misterioznim imenom "ministarstvo zdravstva", debeloguzi mediokritet, umnoženo količinom koju diktira krivulja normalne distribucije.

  e, da,
  "ministarstvu zdravstva" od srca želim da se zatekne na krku kad, zbog dugogodišnjeg prežderavanja na naš račun, doživi infarkt i da doktora mijića nema ni blizu.

  u svjetlu ka

 • mole.cula
  mole.cula   Objavljeno: 5. studenog 2011. u 9:38

  "... Obiteljski liječnik koji je neuspješno pokušao reanimirati 70-godišnjaka s infarktom, te je ovaj preminuo pred zaključanim vratima hitne pomoći , i sam je djelomično odgovoran za smrt pacijenta jer se nije poslužio vlastitim defibrilatorom. Konstatirali su to u Ministarstvu zdravstva ..."
  Ovo nije dobra poruka! Jer ako sad nekome i bude slabo neki liječnik van službe neće se usuditi više pružiti pomoć jer će se bojati da mu se ne desi ovo!

  Nasreću pa ovaj likota uskoro više neće moći provoditi svoje "reforme" u zdravstvu.

  • sandamiani
   sandamiani   Objavljeno: 5. studenog 2011. u 10:21

   Ne samo što nije dobra poruka, već je to kriminalna poruka a to u stilu ovih vladara, koji nisu ništa vidjeli dok se kralo, jer ih nije bilo, ili su spavali. Ili...ili...ili dok glupi narod koji je sve to pretrpio, šutio je na mjesto da ide k policiji prijaviti kriminal...