Organizatori tvrde da su skupili dovoljno potpisa

Za referendum protiv monetizacije autocesta 487.000 potpisa

Dražen Ciglenečki

Ako se utvrdi vjerodostojnost prikupljenih potpisa do raspisivanja referenduma o monetizaciji autocesta stajat će još samo jedna potencijalna prepreka - Ustavni sud



Inicijativa “Ne damo naše autoceste” objavila je kako je skupila 487.000 potpisa za raspisivanje referenduma o monetizaciji autocesta. Kako je broj potpisa potrebnih za raspisivanje referenduma 10 posto birača, što je oko 450.000 tisuća, ako se utvrdi vjerodostojnost prikupljenih potpisa do raspisivanja referenduma o monetizaciji autocesta stajat će još samo jedna potencijalna prepreka – Ustavni sud.


Naime, dužnosnici vladajuće koalicije u više su navrata najavljivali da æe tom sudu poslati upit o ustavnosti predloženog pitanja, izražavajući sumnje o tome da bi ono moglo narušavati tržišno natjecanje ili previše zadirati u ekonomsku politiku Vlade.


Organizatori inicijative najavili su da neće dozvoliti da se prebrojavanje i provjera potpisa previše oduže, nego da će vlastima za taj posao dati točno 15 dana. Ako taj rok istekne, organizirat će prosvjede.




Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić izjavio je danas da se proces davanja autocesta pod koncesiju nastavlja dalje, a da će o mogućem referendumu odlučivati Ustavni sud.


»I ako do referenduma dođe, ja sam borben čovjek, živim u ovoj zemlji, volim ovu zemlju i smatram da koncesije autocesta definitivno imaju pozitivne utjecaje ne samo na proračun i razduživanje HAC-a ili ARZ-a nego i na onih milijardu i četiristo koje će se vremenom oslobađati za ulaganje u državne ceste i u željeznice, a to su vam zapravo radna mjesta u građevini«, kazao je ministar.


Operativni posao provođenja procesa davanja autocesta pod koncesiju se, kaže ministar, nastavlja dalje. Dodao je da krajem studenog dolaze prve ponude od potencijalnih koncesionara.Poručio je da o mogućem referendumu neće odlučivati ni on niti organizatori referenduma nego će o tome donijeti odluku Ustavni sud.