Slučaj Torte i to

Za razliku od ostatka Odbora Strenja-Linić i Bunjac nemaju dileme: “U Radeljićevom slučaju bilo zlouporabe SOA-e”

Hina

Foto Pixsell

Foto Pixsell

"Primili smo na znanje očitovanje SOA-e i nismo zaključili da je bilo zloporabe od strane SOA-e temeljem tih izvješća", rekao je Ostojić



ZAGREB Saborski Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost u utorak iza zatvorenih vrata raspravljao je o postupanju Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) prema Mati Radeljiću, razriješenom dugogodišnjem savjetniku predsjednice Republike, odnosno o izvješću SOA-e i izvješću o provedenom izvanrednom stručnom nadzoru Ureda vijeća za nacionalnu sigurnost.


Radeljićevo razrješenje izazvalo je veliku buru u političkoj javnosti.


Predsjednik Odbora Ranko Ostojić (SDP) dao je izjavu po završetku sjednice Odbora.




“Primili smo na znanje očitovanje SOA-e i nismo zaključili da je bilo zloporabe od strane SOA-e temeljem tih izvješća”, rekao je Ostojić, a odgovorio je i na komentar Radeljića, koji je rekao da nije pozvan na Odbor, jer se neki boje što bi mogao reći.


“Želim naglasiti da Mate Radeljić nije mogao formalno biti pozvan na sjednicu, jer su naše ingerencije propisane zakonom, imamo pravo nadzora nad SOA-om, ali nemamo pravo biti istražno povjerenstvo. Sve što je Radeljić htio napraviti, mogao je u Državnom odvjetništvu iznijeti sumnje da mu je netko prijetio. Svaki građanin RH kad ima ozbiljnu prijetnju ili sumnja na to, dužan je odmah prijaviti. Naknadna pamet ga ne sprečava da to i sad napravi”, rekao je Ostojić, za N1.


“Ja sam smatrao da je razlog zašto Odbor treba postupati sumnja na eventualnu zloporabu od strane SOA-e. Detalji govore o tome da nije bilo protuzakonitog ili zloporabe p oložaja od strane djelatnika Sigurnosno-obavještajne agencije”, rekao je Ostojić.


Istaknuo je da je iz ranijih priopćenja SOA-e izvjesno da je bilo više tajnih sastanaka s Radeljićem.


O zaključku s Odbora za nacionalnu sigurnost dvoje zastupnika ima izdvojeno mišljenje, zastupnica Mosta, Ines Strenja te zastupnik Živog zida, Branimir Bunjac.


Članica saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Ines Strenja (Most) u utorak je, za razliku od Odbora, ocijenila da je u postupanju Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) prema Mati Radeljiću, razriješenom savjetniku predsjednice Republike, bilo zlouporabe SOA-e.


»Mislim da je (zlouporabe) bilo«, rekla je za Hinu nakon zatvorene sjednice Odbora koji je zaključio kako nije bilo zlouporabe SOA-e, te kako je za njega ‘slučaj Radeljić’ završen.


»Pitanje je zašto su HDZ i SDP jednoglasno podržali izvješće koje je kamilica«, rekla je Strenja, navodeći kako se u njemu »tvrdi da je to bilo jedno protuobavještajno djelovanje u okviru njihovih ovlasti i da te ovlasti nisu prekoračene«.


»Moja je pitanje na sjednici bilo zašto na njoj nije Radeljić, nego smo samo dobili jednostrano mišljenje SOA-e. Mi možemo njima vjerovati, ali taj se sastanak dogodio. Oni kažu da nisu ovlašteni priopćiti mu da više neće biti savjetnik predsjednice Republike, a da su na razgovor išli da ga na neki način upozore što će biti kad više ne bude savjetnik. Stoga su mu samim tim stavili do znanja da je on na odlasku«, navela je.


Mislim da je SOA postupila na način da se uključila u igre koje se događaju unutar jedne političke opcije i to nije dobro, ocijenila je članica saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Ines Strenja.


Podsjetimo, nakon što je u Radeljić u prosincu razriješen, priopćio je kako mu je odluku o razrješenju u jednoj zagrebačkoj slastičarnici, priopćio šef kabineta ravnatelja SOA-e Davor Franić. Tvrdio je kako mu se prijetilo gaženjem autom i kako je naglašeno da će »služba u svakom pogledu štititi Predsjednicu« od njegovog mogućeg djelovanja nakon što ode iz Ureda.


Tvrdio je i kako mu je predsjednica rekla da se ne uklapa u njezine planove, jer smeta u odnosima s premijerom.


Radeljićeve navode odbacili su i Ured predsjednice i SOA.


Šef te Agencije Danijel Markić je prije nekoliko dana odlučno odbacio tvrdnju da je SOA ikome prijetila. »Mi to ne činimo, služba ne prijeti smrću, izjavio je Markić koji pritom nije demantirao da je održan sastanak Radeljića i Franića. »Ne želim ući u tu raspravu. Mi smo se očitovali institucijama i to je to«, kazao je Markić koji je došao na današnju sjednicu, ali nije davao izjave.


Radeljić na sjednicu nije pozvan.