Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 11° 1
Sutra: 11° 11° 1
28. siječnja 2020.
Jednoglasna odluka

Za rad zastupnika u Saboru ove ćemo godine platiti 56,4 milijuna kuna. Pritom ne mislimo na njihove plaće i troškove

Foto D: Kovačević
Foto D: Kovačević
Autor:
Objavljeno: 18. siječanj 2019. u 10:04 2019-01-18T10:04:16+01:00

Najviše novca, 21,3 milijuna kuna, pripalo je HDZ-u koji je u trenutku konstituiranja Sabora imao 46 zastupnika i 11 zastupnica. Slijedi SDP koji je iz proračuna 'uprihodio' 14,1 milijun kuna s 33 zastupnika i pet zastupnica

Saborski Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav u petak je jednoglasno, bez rasprave donio odluku o raspoređivanju sredstava za rad političkih stranaka i nezavisnih zastupnika kojom im se iz ovogodišnjeg državnog proračuna osigurava 56,4 milijuna kuna.

Najviše novca, 21,3 milijuna kuna, pripalo je HDZ-u koji je u trenutku konstituiranja Sabora imao 46 zastupnika i 11 zastupnica. Slijedi SDP koji je iz proračuna 'uprihodio' 14,1 milijun kuna s 33 zastupnika i pet zastupnica. Mostu nezavisnih lista s 11 zastupnika i tri zastupnice ove godine će na račun iz proračuna sjesti 5,3 milijuna kuna, HNS-u, pod čijom je 'markicom' u Sabor ušlo tri zastupnika i šest zastupnica dobiva 3,5 milijuna kuna, a HSS sa četiri zastupnika i jednom zastupnicom 1,9 milijuna kuna.

Po tri zastupnika Živog zida, IDS-a i SDSS-a za rad u ovoj godini imaju osiguranih 1,1 milijun kuna. Promijenimo Hrvatsku, HDS i HSU s po dva zastupnika dobit će po 734 tisuće kuna.

HRAST, SNAGA, HDSSB, Narodna stranka – Reformisti, Abeceda demokracije te nezavisni zastupnici Željko Glasnović, Robert Jankovics, Furio Radin, Vladimir Bilek i Veljko Kajtazi dobit će po 367 tisuća kuna, dok će Ermina Lekaj – Prljaskaj, kao predstavnica podzastupljenog spola koja ima pravo na deset posto veću naknadu, dobiti 403 tisuće kuna.

Sredstva za rad samo jednog zastupnika dobit će i Bandić Milan 365 – Stranka rada i solidarnosti, jer je s te liste u Sabor ušao samo jedan zastupnik, iako trenutačno Klub Stranke rada i solidarnosti broji 11 članova.

Dodijeljena sredstva ne odgovaraju aktualnom stanju i odnosu snaga u Hrvatskom saboru, s obzirom na to da je od početka mandata 30-ak zastupnika promijenilo stranačke dresove.

No, Zakon o financiranju političkih aktivnosti propisuje da se proračunski novac raspodjeljuje na temelju stanja u trenutku konstituiranja Sabora. Ta je odredba, kada se Zakon donosio, osmišljena kako bi destimulirala mijenjanje stranačkih dresova, no, očito nije polučila uspjeh.

Sredstva iz ove Odluke strankama i nezavisnim zastupnicima doznačivat će se tromjesečno.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
U Rijeku stiže PauzaGO: nova usluga omiljene Pauze