Želja ima, ali liste čekanja nema

Za postupak medicinski potpomognute oplodnje treba izdvojiti do četiri prosječne plaće

Hina

Snimio Roni BRMALJ

Snimio Roni BRMALJ

"Medicinski potpomognuta oplodnja (MPO) ne smije nikada više biti političko pitanje. Svim parovima koji su suočeni s neplodnošću mora biti omogućen pristup MPO-u ako to oni žele i to modernim postupcima, u skladu sa svjetskim trendovima i bez financijskih ograničenja", istaknula je Rožić



Građanskom akcijom “Zajedno za plodnost” Udruga RODA – Roditelji u akciji obilježila je u subotu završetak Tjedna borbe protiv neplodnosti uz  poruku da je medicinski potpomognuta oplodnja način liječenja te stoga ne smije postati žrtvom svjetonazorskih interpretacija.


Šetnja Rodinih volontera i građana središtem Zagreba održana je pod geslom „Medicinski potpomognuta oplodnja – nikad više svjetonazorsko pitanje”, a Irena  Rožić iz Roda istaknula je da su time htjeli upozoriti da se “više ne smije vratiti zakonska restriktivnost u području MPO-a koja je bila na snazi za mandata HDZ-ova ministra zdravstva Darka Milinovića”. 


Time su, kaže, htjeli reagirati na izjave bivšeg predsjednika HDZ-ova Odbora za zdravstvo Ante Ćorušića koji je u predizborno vrijeme najavljivao da će se dolaskom HDZ-a na vlast mijenjati sadašnji zakon, koji je na snazi od 2012.




 “Medicinski potpomognuta oplodnja (MPO) ne smije nikada više biti političko pitanje. Svim parovima koji su suočeni s neplodnošću mora biti omogućen pristup MPO-u ako to oni žele i to modernim postupcima, u skladu sa svjetskim trendovima i bez financijskih ograničenja”, istaknula je Rožić.


 Navodi i kako je Zakon o MPO-u, koji je 2012. donijela vlada Kukuriku koalicija, puno bolji od onoga koji je bio na snazi prije 2012.  No, četiri godine nakon njegova donošenja, parovi u Hrvatskoj i dalje se suočavaju s brojnim teškoćama u liječenju neplodnosti, s obzirom da još uvijek ne postoji ni Državni registar o MPO-u,  niti banka spolnih stanica, a broj oplođenih jajnih stanica je ograničen. 


Problem je i obavezna neanonimnost donatora, stoga se u Rodama zalažu da se zakonski omoguće obje opcije – i anonimne i neanonimne donacije, jer dok god u Hrvatskoj budemo imali samo varijantu neanonimnih donacija, neće biti interesa donatora. 


Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije svaki se šesti par reproduktivne dobi susreće s problemom neplodnosti ili smanjenom plodnosti. Za Hrvatsku  u ovom trenutku to znači da  više od 150.000 parova treba ili je trebalo neku vrstu medicinske pomoći kako bi ostvarili roditeljstvo, upozorava Irena Rožić iz Udruge Roda. 


Iako  ne postoji službena evidencija, kaže i kako se procjenjuje da je u Hrvatskoj od 80-ih godina prošloga stoljeća zahvaljujući asistiranoj reprodukciji rođeno nekoliko desetak tisuća djece. 


Treći Tjedan borbe protiv neplodnosti održavao se od 25. do 30. travnja, pod pokroviteljstvom Predsjednice Republike i Ministarstva zdravlja.


U Hrvatskoj se postupci MPO-a rade u sedam bolnica u javnom sustavu zdravstva, te  u šest privatnih ustanova.


U Rodama kažu da za postupke medicinski potpomognute oplodnje u privatnim klinikama nema listi čekanja, no problem većem dijelu neplodnih parova u Hrvatskoj je cijena postupka koja u cjelokupnom iznosu potrebnom za postupak i lijekove može iznositi i do četiri prosječne neto plaće.


Pozdravljaju  trend smanjivanja lista čekanja Za MPO u većini bolnica, ali upozoravaju kako pacijentice i pacijenti prije ulaska u program liječenja, vrlo često za obavljanje potrebnih pretraga potroše i nekoliko mjeseci.


Udruga ove godine planira pokrenuti online ocjenjivanje centara u kojima se provode postupci medicinski potpomognute oplodnje. Ono će pokazati zadovoljstvo pacijenta s uslugom, vremenom izdvojenim za informiranje pacijenta, dostupnosti liječnika za pitanja i slično.