Detalji obrazloženja za skidanje imuniteta Ivanu Drmiću otkrivaju nacrt Uskokove optužnice

Za “popravak” Glavaševe presude 700 tisuća eura? Mesić i Pašalić bili obaviješteni o cijeloj operaciji?

Dražen Ciglenečki

Tijekom tajnog prisluškivanja Tadićevih razgovora snimljen je i razgovor s ravnateljem policije Oliverom Grbićem, ali USKOK u nacrtu svoje optužnice te razgovore ne citira, što znači da ih ne smatra važnim za ovaj slučaj



Prema USKOK-u, ključni lik u priči oko podmićivanja sudaca Vrhovnog suda je vlasnik Osijek-Koteksa Drago Tadić. Upravo se Tadiću stavlja na teret da je povezao petorku, kako bi pronašli i stupili u kontakt s osobama koje će utjecati na suce Vrhovnog suda, te na osobu u službi Vrhovnog suda za evidenciju sudske prakse. USKOK ih tereti da su htjeli ili utjecati na njih ili im jednostavno ponuditi novac.   


Prisluškivani telefoni


Do cifre od 700 tisuća eura USKOK je došao prisluškivanjem telefona osumnjičenih. Nakon što je Jutarnji list u kolovozu objavio priču o aferi, Sanja Marketić je, u razgovoru s komentatorom Glasa Slavonije Ivicom Šolom, kazala da je predanih 70 tisuća eura bilo tek deset posto od svote koju su namjeravali dati. 


Sanja Marketić i Ivan Drmić predali su tih 70 tisuća eura splitskom poduzetniku Srećku Jurišiću 23. srpnja. Već 24. srpnja odlaze u osječku policiju i tvrde da su žrtve reketa i prijevare. Međutim, USKOK u optužnici navodi da je plan bio da Jurišić novac preda zadarskom građevinaru Petru Kneževiću koji je trebao stupiti u kontakt s Marinom Dujmović, tad već bivšom državnom tajnicom u Ministarstvu pravosuđa i bivšom potpredsjednicom Udruge hrvatskih sudaca. Bivša državna tajnica, pak, trebala je ponuditi novac svojoj prijateljici Meliti Božićević Grbić, sutkinji koja je sjedila u vijeću Vrhovnog suda koje je odlučivalo o žalbama na presudu Glavašu i ostalima. 




Kako se navodi u optužnici, o cijeloj operaciji su izgleda bili obaviješteni i bivši predsjednik Republike Stjepan Mesić, te bivši Tuđmanov savjetnik Ivić Pašalić. U jednom od citiranih prisluškivanih razgovora Tadić Pašaliću kaže da je o tome razgovarao i sa Stjepanom Mesićem, dodavši, doduše, da se sastao s njim zbog drugih stvari. Pašalić se tome iskreno začudio. U jednom drugom citiranom razgovoru s Pašalićem, Tadić navodi »bio sam s onim glavnim gore tri puta«, a onda kaže da mu je taj glavni gore rekao: »Drago, možemo sve.« Pašalićev odgovor Tadiću bio je: »Daj Bože!« 


Grbić se ne spominje


Inače, još od pokretanja istrage protiv Tadića i ostalih, kuloarima je kružila priča kako je na mjerama tajnog prisluškivanja Tadićevih razgovora uhvaćen i ravnatelj policije Oliver Grbić. Prijateljstvo Grbića i Tadića nije nepoznanica, ali kako tvrdi više neovisnih izvora našeg lista, sadržaj njihovih kontakata nije prelazio prijateljske odnose. Indikativno je i da njihove razgovore USKOK u nacrtu svoje optužnice niti ne citira, što ukazuje da ih ne smatra važnim za optužnicu. 


Nakon skidanja zastupničkog imuniteta Drmiću, već u ponedjeljak bi se mogla podići optužnica protiv petero aktera za udruživanje radi počinjenja kaznenog djela, protuzakonitog posredovanja, te lažnog prijavljivanja.