DIP

Za manjinske izbore određeno gotovo 800 biračkih mjesta

Hina

Snimio Darko JELINEK / NL arhiva

Snimio Darko JELINEK / NL arhiva

Najviše mjesta – 125, određeno je za Osječko-baranjsku županiju, potom za Sisačko-moslavačku – 80 te za Vukovarsko-srijemsku njih 75. Najmanje mjesta, pet, odnosno šest određeno je za Varaždinsku i Krapinsko-zagorsku županiju

ZAGREB  Za nedjeljne manjinske izbore za članove vijeća i predstavnike nacionalnih manjina određeno je 797 biračkih mjesta, doznaje se u Državnom izbornom povjerenstvu (DIP).Na internetskim stranicama Povjerenstva može se vidjeti adresar biračkih mjesta te područja koja pripadaju pojedinom biračkom mjestu.

Najviše mjesta – 125, određeno je za Osječko-baranjsku županiju, potom za Sisačko-moslavačku – 80 te za Vukovarsko-srijemsku njih 75. Najmanje mjesta, pet, odnosno šest određeno je za Varaždinsku i Krapinsko-zagorsku županiju.


U popis za izbor članova manjinskih vijeća upisano je 278.932 birača, u popis za izbor manjinskih predstavnika 24.399 birača.


Pravo biranja na manjinskim izborima imaju građani, pripadnici nacionalnih manjina za čija su vijeća i predstavnike izbori raspisani. Birači moraju imati prebivalište u općini, gradu i županiji u kojoj se izbori provode.




U nedjelju se bira 288 vijeća i 173 predstavnika, kandidata je oko 6500.


Manjinska vijeća biraju se u gradovima i općinama gdje pripadnici neke manjine imaju najmanje 1,5 posto u ukupnom stanovništvu, odnosno tamo gdje ta manjina broji više od 200 pripadnika. Na razini županije ta je granica 500 pripadnika. Županijska manjinska vijeća broje 25 članova, gradska 15, općinska deset članova.


Manjinski predstavnici biraju se u jedinicama u kojima nema dovoljno pripadnika neke manjine da bi se formirala manjinska vijeća, ali ima najmanje sto pripadnika.


Dvadeset nacionalnih manjina moglo je u nedjelju birati članove vijeća, odnosno predstavnike, a to će pravo iskoristiti njih 19. Za predstavnika turske nacionalne manjine u Zagrebu nije bilo kandidature.Članovi manjinskih vijeća i predstavnici nacionalnih manjina biraju se neposredno tajnim glasovanjem na četiri godine.

Manjinska vijeća savjetodavna su tijela čiji se smisao ogleda u zauzimanju za poboljšanje statusa nacionalne manjine na području kulture, obrazovanja itd.