Dvaput je dvaput

Za isti posao Žalac odobrila prvo 6 pa 14 milijuna tvrtki u kojoj je suvlasnik Škoro

Portal Novilist.hr

Foto Darko Jelinek

Foto Darko Jelinek

Na oba natječaja javila se samo tvrtka Omega Software, u kojoj je suvlasnik Miroslav Škoro



Portal Telegram otkriva da je Omega softvare, tvrtka kojoj je u petpostotnom udjelu vlasnik Miroslav Škoro, s Ministarstvom regionalnog razvoja i EU fondova u mandatu Gabrijele Žalac potpisala dva identična ugovora za identične poslove, jedan je plaćen 6.672.000 kuna, a drugi 14.146.000 kuna.


Jesu li bivša ministrica i aktualni predsjednički kandidat u problemu?


– Oni su u kolovozu 2018. dobili ugovor na dvije godine, prema kojem je njima trebalo biti isplaćeno 6,6 milijuna kuna, no onda se taj ugovor poništava i kreće novi natječaj za potpuno isti posao, ali ovaj puta za taj posao oni dobivaju dvostruko veći iznos, opisuje za N1 postupak novinar Telegrama Andrej Dimitrijević.




Omega Software često posluje s državnim institucijama te tijelima javne uprave i samouprave, odnosno s javnim tvrtkama poput zagrebačkog holdinga. Pod povećalom javnosti se dosad uglavnom nisu nalazili, sve dok se nije saznalo da i predsjednički kandidat Miroslav Škoro ima udjele u njoj.


– Ono što otvara sumnju da je to možda namješteno je da je to isti opis poslova objavljen i u prvom natječaju, i u drugom. Oba puta se javila samo tvrtka kojoj je suvlasnik Miroslav Škoro, kaže Dimitrijević.


Sam Miroslav Škoro nije imao komentara na ovo otkriće, iz njegovog kruga tek se neslužbeno poručuje kako je on vlasnik samo 5 posto udjela u tvrtki Omega software te da s tako malim udjelom ne može utjecati ni na kakve upravljačke ili poslovne procese. Ništa rječitiji nisu ni u Omega Softvareu.


– Svi podaci i dokumenti o predmetnom postupku javne nabave javno su objavleni na portalu Elektroničkog oglasnika javne nabave Republike Hrvatske, a objave na portalima ne bismo dodatno komentirali, napisali su u odgovoru.


Komentara nema ni iz HDZ-a, ali ni od SDP-a ili drugih predsjedničkih kandidata. Posljednji put kada se javno problematiziralo unosne ugovore Omege software s ovim ministarstvom, kao i povezanost s Miroslavom Škorom, on je tvrdio kako je riječ o pokušaju kompromitacije s ciljem da ga se stavi u isti koš s omraženom političkom elitom, javlja N1.