Istekao rok

Za glasovanje na predsjedničkim izborima registriralo se 5765 birača iz BiH

Hina

Najveće zanimanje za glasovanje na predstojećim izborima za predsjednika Hrvatske iskazali su hrvatski državljani koji žive na području što ga pokriva Generalni konzulat u Mostaru, jer ih se tamo registriralo 4603



Za glasovanje na izborima za predsjednika Republike Hrvatske do roka koji je istekao 17. prosinca prijavilo se 5765 hrvatskih državljana koji žive na području Bosne i Hercegovine, potvrdio je Pero Bilušić, prvi tajnih hrvatskog veleposlanstva u Sarajevu i koordinator provedbe predstojećih predsjedničkih izbora na teritoriju BiH.


“Riječ je o hrvatskim državljanima koji su iskoristili pravo obvezne prethodne registracije sukladno izbornom zakonu”, pojasnio je Bilušić.


Dodao je kako na sam dan glasovanja 28. prosinca biračko pravo mogu iskoristiti i ostali punoljetni hrvatski državljani s prebivalištem u BiH ukoliko prije toga ishode potrebne potvrde koje će izdavati hrvatska diplomatsko-konzularna predstavništva na terenu.




Procjena je kako u BiH trenutačno živi između 250 i 260 tisuća hrvatskih državljana koji imaju pravo glasa.


Najveće zanimanje za glasovanje na predstojećim izborima za predsjednika Hrvatske iskazali su hrvatski državljani koji žive na području što ga pokriva Generalni konzulat u Mostaru, jer ih se tamo registriralo 4603.


U Sarajevu su se za glasovanje na predsjedničkim izborima prijavila 744 hrvatska državljana, u Tuzli njih 258 a u Banja Luci 160.


Hrvatski državljani u BiH 28. prosinca moći će glasovati na petnaest biračkih mjesta od kojih će deset biti u Mostaru, po dva u Sarajevu i Tuzli, a jedno u Banjoj Luci.