Riječ upućenih

Za divljanje na tribinama ne smije biti opravdanja, no huligani su i u – svečanim ložama

Tihomir Ponoš

To što hrvatske sportske elite krše zakon nije isprika za huliganizam. Neki su više zaštićeni, neki manje. Huligani nisu nezaštićeni jer da jesu ne bi tako dugo terorizirali hrvatsko društvo, kazao je Hrvoje Klasić



ZAGREB Nezadovoljstvo stanjem u HNS-u, njegovim vodećim ljudima poput Zdravka Mamića i Davora Šukera, načinom na koji oni upravljaju hrvatskim nogometom, sumnja u zakonitost njihova poslovanja, sve to nisu razlozi koji bi opravdali huliganstvo kakvo je viđeno i u petak u St. Etienneu.


Đurđa Adlešič, potpredsjednica u prvoj Sanaderovoj vladi, bila je zadužena za izradu Zakona o sprječavanju nereda na sportskim priredbama i u to je doba zbog svojih ideja bila izvrgnuta kritici, pa i podsmjehu javnosti. Podsjetila je da je zakon koji  je pripremila bio znatno ublažen, a u izradi nije imala ničiju podršku »jer se nitko nije htio zamjeriti huliganima«. Ona je, uz ostalo, tražila zabranu huliganima izlaska iz zemlje na utakmice.


– Odgovor huligana bio je da i oni imaju ljudska prava, što je točno, ali imaju ih i oni koji nisu huligani, kazala je Adlešič. U recentnom se slučaju nada da će se za početak barem postojeći zakon početi primijenjivati, ali ne očekuje da će se u predizborno vrijeme išta promijeniti, osim možda pod utjecajem inicijative predsjednice Republike. Hrvatski nogometni savez, koji plaća kazne, morao bi biti izravno zainteresiran za suzbijanje huliganizma, ali i Vlada i drugi u društvu. No, Adlešič bi se ipak okladila da se ništa bitno neće promijeniti, ali se zalaže za promjene, strože zakonske kazne, ali i rad s navijačkim skupinama.


Društveni imunitet




Kada je riječ o hrvatskom nogometu profesor Žarko Puhovski ustvrdio je da »nesposobni ljudi vode HNS, Dinamo je ogrezao u kriminal, a Hajduk u huliganstvo«.


– Od rata naovamo dio navijačkih skupina se tretira kao prvoboračku elitu i time su oni dobili društveni imunitet, komentirao je tolerirajući odnos društva prema huliganizmu Puhovski. U korijenu zbivanja od petka Puhovski simbolički vidi to što »Hrvatska znači, uz ostalo, i primitivizam. To što je bilo dobro na terenu i tribinama 65 minuta nije realna slika Hrvatske koja nije samo primitivizam, ali je i primitivizam«.


Na kontinuitet toleriranja huliganizma i neprovođenje zakona upozorio je i povjesničar, ali i veliki ljubitelj nogometa Hrvoje Klasić. Usprotivio se tome da se jedne kriminalne radnje, one na tribinama, povezuju s drugima, za koje su sumnjiči neke vodeće ljude HNS-a, i da se procesuiranje jednih uvjetuje procesuiranjem drugih.


– To što hrvatske sportske elite krše zakon nije isprika za huliganizam. Imamo huligane u svim segmentima od svečanih loža do najjeftinijih mjesta na tribinama. Neki su više zaštićeni, neki manje. Huligani nisu nezaštićeni jer da jesu ne bi tako dugo terorizirali hrvatsko društvo, kazao je Klasić.


Puhovski je upozorio i na drugačijij mogući aspekt zbivanja potaknut utakmicom od petka. Slušao je radijsku emisiju u koju se javio slušatelj i predložio otvaranje Golog otoka za huligane.


– To da se netko javi s takvom idejom može se razumjeti i to nije ništa specifično za Hrvatsku, ali to da urednik emisije to prihvate je strašno, kazao je Puhovski. Adlešič je upozorila na to da su huligani koji godinama rade nered na utakmicama tretirani kao »frajeri« dok vani nije tako. Prisjetila se utakmice na Wembleyu koju je gledala uživo, a nakon što je »naš« navijač utrčao na travnjak on je bio snimljen, odveden, kažnjen i svakome je bilo jasno da njega nitko ne tretira kao »frajera« nego kao problem.

Jedna istina


Klasić nam je kazao da je u posljednjih pet godina bio na više utakmica Premiershipa nego Hrvatske nogometne lige, a razlog za to je upravo huliganizam. Prisjetio se svog iskustva s utakmice između Arsenala i Tottenhama, dva londonska rivala u ne baš prijateljskim odnosima.


– Nakon utakmice navijači Tottenhama prolazili su kroz kvart u kojem žive navijači Arsenala. Čuvalo ih je pet policajaca i ništa mi nije bilo jasno dok nisam vidio policajca koji sve snima kamerom. Svakom navijaču Arsenala je jasno da bi minimum, ako bi nešto pokušao učiniti, bio taj da više ne bi mogao biti na Arsenalovom stadionu, kazao je Klasić.


Razlog zašto HNS ne reagira i ne naplati kazne koje mora platiti UEFA-i od navijača koji su izazvali nerede Klasić vidi u tome što HNS-u »ovo na neki način odgovara«.


– Misle da čuvaju mir u kući, dodvoravaju se huliganima, rade neprincipijelne ustupke, koji sada, kao i svi ostali neprincipijelni ustupci rađeni posljednjih 25 godina, dolaze na naplatu, kazao je Klasić.


Adlešič je nejasno zašto se nitko ne želi zaista zamjerati huliganima.


– Oni su bučni, neugodni, oni su navodno i utjecajna skupina u što sumnjam. Dapače, mislim da bi onaj koji bi se s njima sukobio od toga politički profitirao, kazala je Adlešič.


Za sociologa Renata Matića ova su zbivanja »slika i prilika svih aktera iz politike i sporta koji su imali legitimnu moć ‘isušiti močvaru’, ali iz kalkulantskih razloga to nisu učinili«. Za njega lanac odgovornosti ide od državnog vrha nadolje i »nema druge istine«.


– Dok ne naučimo tako gledati na stvari, živjet ćemo kao pasivni konzumenti manipulacije, s glavom u pijesku, zaključio je Matić.