Privedeni Bunjac, Pernar i Sinčić

ŽIVI ZID TRAŽI ODGOVORNOST POLICIJE: Bunjac tvrdi da su mu policajci prijetili čupanjem testisa i izbijanjem zubi

Vanja Vesić

foto: facebook/ZiviZid

foto: facebook/ZiviZid

Svinuli su mi ruku i pale su mi naočale! Molio sam ih da mi naočale podignu, a policajac je stao na njih i zgnječio ih nogom. Došla su mi četiri interventna policajca i rekli da će mi iščupati testise ako ne budem povukao izjavu da su mi slomili naočale. Prijetili su da će me premlatiti, izbiti zube, da će mi saborski odbor ukinuti imunitet i da će me kazneno goniti, nabrajao je Bunjac.



ZAGREB Uz primjenu sile i sočnih psovki, jake snage Interventne policije su deložirale obitelj Štrok s malodobnom djecom iz stana na zagrebačkom Črnomercu te uhitile 74 aktivista Živog zida, među kojima i saborske zastupnike te parlamentarne stranke.


U kasnim popodnevnim satima, kamion za selidbe već je krcao stvari deložirane obitelji. Tijekom cijelog dana na društvenim mrežama pljuštali su komentari bijesnih i frustriranih građana, kako na račun političkih elita tako i »obezglavljenog« MUP-a, ministarstva bez ministra.


Intervencija je započela u 7 sati ujutro, a slike s još jedne neslavne deložacije obišle su Hrvatsku i susjedne zemlje. Aktivisti su ulaz u zgradu blokirali automobilima, no policija je pozvala »paukove« Zagrebparkinga koji su bez muke uklonili vozila.




Među onima koji su osjetili tešku ruku i čuli prostački jezik policajaca bio je i zastupnik Živog zida u Saboru Branimir Bunjac.


– Odmah u Saboru na Odboru za nacionalnu sigurnost tražit ću odgovornost zapovjednika policije Igora Jandrokovića koji je jednog saborskog zastupnika stavio u krajnje ponižavajući položaj, gdje su mu prijetili policajci da će mu iščupati testise, obznanio je Bunjac nešto finijim jezikom u odnosu na originalni policajčev.


Naravno, i ovom slučaju policija se pozvala da je samo izvršavala asistenciju po nalogu Općinskog suda.


– Svinuli su mi ruku i pale su mi naočale! Molio sam ih da mi naočale podignu, a policajac je stao na njih i zgnječio ih nogom. Došla su mi četiri interventna policajca i rekli da će mi iščupati testise ako ne budem povukao izjavu da su mi slomili naočale. Prijetili su da će me premlatiti, izbiti zube, da će mi saborski odbor ukinuti imunitet i da će me kazneno goniti, nabrajao je Bunjac.


U priopćenju PU zagrebačke navedeno je kako je u tijeku provjera njegovih navoda.


– Možemo potvrditi da je tijekom policijskog postupanja došlo do oštećenja njegovih naočala, međutim, prema do sada utvrđenim činjenicama, ne možemo govoriti o nezakonitim postupanjima policijskih službenika kao niti o prekoračenju policijskih ovlasti. S obzirom da su pružanjem pasivnog i aktivnog otpora onemogućavali provođenje ove sudske radnje te se oglušili o naloge sudskih ovršitelja i naredbe policijskih službenika, s mjesta provođenja radnje uz uporabu sredstva prisile izvedeno je 77 osoba, od kojih ih je 74 privedeno u službene prostorije. Među osobama prema kojima su poduzimane policijske ovlasti, nalazila su se i trojica zastupnika Hrvatskog Sabora, ali oni nisu bili uhićivani niti privođeni u službene prostorije – ističu iz policije, ne spominjući prijetnje nanošenja teških ozljeda.



– Deložacija u Zagrebu odagnala je sve sumnje u kakvoj kriminalnoj državi živimo. Odričem se svih svojih odličja iz Domovinskog rata. Podijelite ih Plenkoviću i Todoriću, Hanžekoviću i Bandiću, podijelite ih vitezu Reineru i Bozaniću, podijelite ih kome hoćete… meni više ne trebaju, obratio se putem društvenih mreža vukovarski ratni veteran, nositelj brojnih ratnih odličja i član Živog zida Damir Maduna.



– Dok Hrvatska ima prazne nekretnine koje vrijede milijarde, ovim ljudima se oduzima njihova jedina nekretnina, izjavio je Ivan Vilibor Sinčić iz Živog zida, upozorivši da je slučaj trenutno na sudu i predmet pravosuđa.


– Korisnici su uselili u taj stan jer nisu imali drugu opciju, a predmet nije riješen zbog sporosti pravosuđa, dodao je Sinčić i za cijelu situaciju optužio i banke. Neslužbeno doznajemo da je dio stanara u ovoj zgradi kupio stanove, dok ih se dio uselio uz pristanak vlasnika u prazne stanove. Zgrada je bila u vlasništvu tvrtke Euro-inženjering koja je izgradila višekatnicu kreditom Zagrebačke banke, no kako ga nije mogla vratiti, Zaba je pokrenula stečaj firme te je sud imenovao stečajnog upravitelja. Cilj je bio rasprodati nekretnine Euro-inženjeringa te namiriti Zagrebačku banku. No, nekretnina se tada nije mogla prodati jer je zgrada već bila puna stanara.