Koalicija pod "paljbom"

ŽESTOKE KRITIKE Petrov, Sinčić i Bernardić se obrušili na HDZ i HNS

Hina

Božo Petrov, Foto: D. KOVAČEVIĆ

Božo Petrov, Foto: D. KOVAČEVIĆ

Slušam već više od mjesec dana o potrebi za famoznom stabilnosti, slušam mantru, laži i izgovore da bi se sakrio kriminal, izgovore da se mogla nastaviti politika kakvu su apostoli Hrvatske provodili zadnjih 20 godina, kazao je Petrov nakon stanke



Klubovi zastupnika SDP-a, Mosta i Živog zida žestoko su se u petak obrušili na novu koaliciju između HNS-a i HDZ-a, pri čemu je Mostov Božo Petrov to ocijenio »političkom prostitucijom«, Ivan Vilibor Sinčić nazvao »crnim danom za hrvatsku politiku«, a SDP-ov Davor Bernardić upozorio na HNS-ovo kršenje ugovora s Narodnom koalicijom.


»Slušam već više od mjesec dana o potrebi za famoznom stabilnosti, slušam mantru, laži i izgovore da bi se sakrio kriminal, izgovore da se mogla nastaviti politika kakvu su apostoli Hrvatske provodili zadnjih 20 godina«, kazao je Petrov nakon stanke. Dodao je da javnost svjedoči »dnu dna« morala, neetičnosti i nebrige za opće dobro.


»Svaki izgovor je smiješan, svaki izgovor vrijeđa zdrav razum. Nećete se ni jedni niti drugi oprati ni da se stotinama godina po vama izlijevaju vodopadi bistre Jane«, kazao je Petrov.




Podsjetio je kako je upravo HNS inicirao opoziv HDZ-ovih ministara, proglasili su Vladu »Titanik Vladom« i prozivali vlast da su zavili gospodarstvo u crno.


»Kad bi Hrvatska mogla pričati, vrisnula bi da joj više ne pomažete. Nakon svega što ste morali progutati da biste sjedili u tim foteljama, nešto je moralo otpasti, obraz….Ako biramo prostitutke na izborima, onda će politika biti prostitucija. Ako biramo poštene, onda će politika biti poštena«, kazao je Petrov poručivši da nisu svi isti i pozvao građane da podvuku crtu.


Ivan Vilibor Sinčić u ime Kluba Živog zida ocijenio je petak crnim danom za hrvatsku politiku. »Ovo je crni dan za hrvatsku politiku, hrvatsku Vladu i Hrvatski sabor, dan kada je pobijedio klijentelizam, politička korupcija, kada je pogažen opći interes i dan kada će biti izglasana Vlada koja nije dobila na izborima«, kazao je.


Pita se Sinčić kako će sada građani gledati na hrvatsku politiku i demokraciju kada su toliko puta prevareni. »Građani su glasali za jednu stvar a dobili su drugu stvar…totalna prevara«, rekao je Sinčić dodavši da je izrazito tužan i šokiran.


Predsjednik SDP-a Davor Bernardić upozorio je HNS da je prevario birače jer je prekršio ugovor s Narodnom koalicijom.


»Imperativ koalicije HDZ-a i HNS-a nije stabilnost države i interes građana, kako se pokušava prikazati. Svima je jasno da je ovo klasična trgovina, borba za fotelje i izdaja birača«, ustvrdio je Bernardić, upitavši se kakva je to poruka.


Pozvao je birače da se zapitaju kakvu vjerodostojnost imaju oni koji takvo što čine i poručio: »Ne možemo, niti ćemo sudjelovati u podršci ovakvoj političkoj trgovini, nezabilježenoj u Hrvatskoj… Hrvatska zaslužuje i mora bolje«.